Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури, които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на природата. 


Продължава борбата и с пожарите на много места в страната, рискът от тях расте. В следващите два дни почти навсякъде ще бъде с червен индекс - най-високата степен на опасност от бързо разпространяващи се и много силни пожари, трудни за овладяване.


Приемаме ли сериозно рисковете, пред които ни изправя природата? 


За месеците юни и юли служителите на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението " (РСПБЗН) във Видин са извършили общо 13 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в земеделските земи и горските територии. Проверени са 110 броя земеделска техника в землищата на 27 населени места. Оказва се, че една от най-честите причини тази година за пожари в земеделските земи са именно неизправност в комбайни и други селскостопански машини. Съставени са 7 акта за административни нарушения. 


Успоредно с това, от началото на юли се извършват съвместни проверки с Държавното горско стопанство (ДГС)  във  Видин, свързани с устройването на лагери, биваци или поставяне на каравани. Установено е, че къмпингуващи в горските територии, често предизвикват пожари. 


Във Видинско проверки са извършени в местността Божурица, любима за отмора през лятото. Какви нарушения са установени, коментира главен комисар Димчо Горанов, началник на РСПБЗН - Видин. Районната служба обхваща общините Видин, Брегово, Ново село и част от община Димово:


"Най-честите нарушения са палене на огън на нерегламентирани места, оставяне на огън без надзор и др. Основните причини за възникването на пожари в полските и горските територии са свързани най-често с небрежност, непредпазливост или умишлена дейност от страна на човека или природни явления... 


Ако попаднем в горски пожар, първо трябва да проверим откъде идва той, накъде се разпространява, да определим неговия фронт и посока, да определим накъде се разпространява димът. Когато вече се намираме в безопасност, трябва да се обадим на телефон 112. При опасност от усложняване на обстановката трябва да потърсим безопасен път за изтегляне, винаги в посока обратна на огъня и дима от пожара. Трябва да търсим пътища покрай реки, езера и потоци, където температурата е по-ниска и има вода... Когато пожарът е в начална фаза, можем да го потушим с пръст, пясък, тупалки и други подръчни средства. И едно от най-важните неща- ако не можем да се измъкнем от опасната зона с пожар, трябва да предпазим дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства, за да не вдишаме опасните продукти от пожара... "  

 

Статистиката сочи, че 90 процента от пожарите са предизвикани от човешка небрежност. За първите 6 месеца на годината РСПБЗН - Видин е участвала в ликвидирането на 307 произшествия, от които 193 пожара- от тях 41 с материални загуби. 


"Най-натоварено е било в община Видин, където сме ликвидирали 230 произшествия, следвано от община Брегово с 46 произшествия. На трето място се намира община Ново село с 8 ликвидирани пожара. Най-честата причина за възникване на пожари с материални загуби, това е небрежност при боравене с открит огън. Имаме 26 такива произшествия. На второ място се нареждат произшествията с причина късо съединение. Те са 6 на брой..."


За същото време са възникнали 3 полски и 3 горски пожара, допълни главен инспектор Димчо Горанов.


"За първите 6 месеца на годината имаме четирима пострадали. Двама от тях са на възраст над 60 години. Те са пострадали при опит да изгасят сами пожара. Най-фрапиращият случай е с 14-годишно момиче, което в опита си да изпържи картофи, олиото на котлона се запалва, тя се опитва да го изгаси с вода и когато тя попада в нагорещеното олио се получава бързо изкипяване и момичето получава изгаряния по ръцете и лицето. В подобен случай, правилото е с мокра кърпа да се покрие тигана и по възможност да се отстрани от котлона...", коментира главен комисар Горанов и някои случаи за битови инциденти с огън.


Подробности- в звуковия файл


* Снимките са илюстративни




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин посреща дванадесетото издание на Средновековния фестивал "Бъдинъ"

За 12-а поредна година град Видин е домакин на Средновековния фестивал "Бъдинъ" . Какво е различното в това издание на форума и какво е предвидено да включва програмата, ни разказа Цецка Цокова - главен експерт „Реклама и информация в туризма“ към Община Видин: "Средновековният фестивал "Бъдинъ" за поредна година ще се организира в..

публикувано на 21.08.24 в 15:00

Общинските съветници във Видин приеха декларация за "Ел Би Булгарикум"

Извънредно заседание на Общинския съвет се проведе днес  във Видин .  Съветниците приеха декларация за запазване дейността на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие  "Ел Би Булгарикум"  в града .  Документът е адресиран до председателя на Народното събрание, президента, премиера,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

Летен творчески лагер се провежда във Видин

Тази година между 19-и и 23 август във видинската библиотека  се провежда летен творчески лагер, част от проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството!" . В рамките на пет дни и с помощта на ментори, младежите, които участват в киноателиетата, ще се превърнат в един сплотен екип и чрез различни творчески..

публикувано на 21.08.24 в 13:50

Специалисти ще помагат на кандидатите по проект "За по-чист въздух в община Видин"

Ще бъде открит офис за техническа подкрепа  по проект „За по-чист въздух в община Видин“ . Десислава Тодорова , заместник-кмет по европейските политики и инвестиции в Община Видин  ни разказа повече подробности за това какво ще бъде предназначението на новата структура: "Предстои да стартира една от основните дейности по проект..

публикувано на 21.08.24 в 13:20

След сигнал почистиха обществена чешма във Видин

Видинчани се оплакаха от лошото състояние на една от обществените чешми в града. По думите на гражданите водното съоръжение в района на паметника на съпротивата  в Крайдунавския парк е с рушаща се облицовка и в неприветлив вид. Според тях множеството туристи и гости на града не трябва да стават свидетели на подобна гледка и то на такова..

публикувано на 20.08.24 в 15:00

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра..

публикувано на 20.08.24 в 14:00

Младежки център – Монтана вече има свое лого

Новосъздаденият Младежки център в Монтана вече има лого.  То е изработено от Бетина Благоева и напълно съответства на целите и идеите на организацията, символизира неподправения младежки дух, енергия и откритост. Кое налага изработването на лого, разказва Александрина Здравкова , образователен съветник и младежки работник към центъра:..

публикувано на 20.08.24 в 13:00