Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински гребци осми на Световното по кану-каяк

Снимка: Българска федерация кану-каяк

Силно представяне за състезателите от видинския Клуб по водни и гребни спортове "Бонония" на Световното първенство по кану-каяк в Пловдив. Във финалната надпревара тяхната лодка завърши осма в света на четворка кану 500 м при юношите, каза треньорът Стефан Илиев:

"Четворката кану, в която участват трима наши  състезатели- Виктор Тодоров, Мартин Теодосиев и Павел Планимиров, на финала на Световното първенство лодката се класира осма, което означава, че сме в правилна посока и добре се вписваме в юношеския национален отбор. За мен това е силно представяне поради простата причина, че тези момчета за пръв път прекрачват прага на националния отбор и на световно първенство. Все пак това е много силно световно първенство с държави, които са много елитни и в кануто, и в каяка. Като техен треньор се гордея с тяхното представяне и мисля, че за вбъдеще посоката е правилна и ще се развиват много по-добре и повече, това е първо тяхно участие..."

Другият състезател на клуба - Божидар Транков, е закъснял за старта. В първенството участва и Милена Милчова в едноместен каяк на 500 метра, но не стига до финал:

"Тя е много малка, но й предстои бъдеще. Въпреки това силно е представянето, много държави, много емоции... За първи път те се сблъскват с такива големи държави в кану-каяка и мисля, че вбъдеще ще имат възможност много по-силно да се представят...", допълни Стефан Илиев.


Още две български лодки извоюваха призови класирания в първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 метра при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента на шампионата. Бранимир Христов и Преслав Симеонов завършиха шести във финала на двойка каяк 1000 метра при младежите до 23 години. Шампионската титла завоюва четворката на Унгария, сребърните медали останаха за представителите на Украйна, а бронзовите - за Полша.


По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С човек по-малко "Бдин" Видин се пребори за първа победа през новия сезон

"Бдин" Видин победи с 2:1 "Левски 2007" в среща от втория кръг на Северозападната Трета лига. Това бе първи мач за бдинци през новия сезон, защото по програма почиваха на старта на шампионата. Видинчани играха повече от едно полувреме с човек по-малко, но заслужено спечелиха трите точки след голове на Николов и Иванов. Мачът започна с домакински натиск,..

публикувано на 07.09.24 в 20:26

Цанко Цанков със световен рекорд по плуване в река Дунав

Световен рекорд на 108 километра непрекъснато плуване в река Дунав постави плувецът Цанко Цанков вчера в деня на Съединението на България. Той стартира в 03:17 часа от брега на село Кошава и финишира на брега на град Козлодуй в 21:31 часа. Времето, което той постигна с плуване беше 18 часа и 12 минути,  никъде няма такова постижение, което да е над 50..

публикувано на 07.09.24 в 14:32

Цанко Цанков със световен рекорд по плуване в река Дунав

Световен рекорд на 108 километра непрекъснато плуване в река Дунав постави плувецът Цанко Цанков вчера в деня на Съединението на България. Той стартира в 03:17 часа от брега на село Кошава и финишира на брега на град Козлодуй в 21:31 часа. Времето, което той постигна с плуване беше 18 часа и 12 минути,  никъде няма такова постижение, което да е над 50..

публикувано на 07.09.24 в 14:32

Атлети от Мездра са шампиони на Международен маратон

Възпитаниците на треньора Йоло Николов от Спортен клуб "Атлет" Мездра-  Иво Балабанов при мъжете и Милица Мирчева при жените, спечелиха 48-мото издание на Международния мемориален маратон "Съединение".  Двамата защитиха успеха си от миналогодишното издание на надпреварата, когато също триумфираха с рекордни времена на 22-километровото трасе от град..

публикувано на 07.09.24 в 13:45
Държавно първенство по лека атлетика за ветерани

Врачанските ветерани завоюваха 9 медала във Варна

Представители от Враца спечелиха 9 медала от 34-ото Държавно първенство по лека атлетика за ветерани. Надпреварата се проведе във Варна. В шампионата участваха 110 атлети от страната.  Врачанските ветерани завоюваха общо 9 отличия. Живко Беремски /65+ г./ грабна златото в скока височина, а на скок дължина се окичи със сребърния медал. Росица..

публикувано на 07.09.24 в 08:27

"Локо" /Мездра/ гостува на "Партизан" /Червен бряг”

В среща от втори кръг на Северозападната трета лига "Локомотив" /Мездра/ гостува на "Партизан" /Червен бряг” в събота от 17.00 часа .  След първия кръг без точки и голова разлика 0:1 „партизаните” са на девета позиция, а "железничарите" са  втори с 3 точки и голова разлика 5:1.  Срещата ще бъде ръководена от плевенска бригада – главен съдия ще е..

публикувано на 06.09.24 в 16:24

Христо Янев се върна в "Ботев" /Враца/

Почти 2 месеца, след като си тръгна по собствена воля от "Ботев", Христо Янев се завърна в елитния футболен клуб. Старши-треньорът, който остави тима в Първа футболна лига след невероятно драматичен финал на миналогодишната кампания, се договори с ръководството и от понеделник се завръща в отбора. По всяка вероятност в събота Янев няма да гледа..

публикувано на 06.09.24 в 15:07