Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

Снимка: Радио Видин



За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни". Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча"

Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и изработка на бижута от естествени камъни определено привличат интереса на децата и това е един чудесен начин да се разнообразят и позабавляват през лятната ваканция, защо не и да намерят нови приятели. 

За първи път във фестивала се включва и Светлана Димитрова от Центъра за творческо и личностно развитие - "Свободата да съм". 

"По принцип се занимаваме с различни дейности. Имаме танци, йога. Имаме различни творчески дейности като свирене на пиано, рисуване. Каним интересни личности. На този фестивал "Дунавски вълни", участваме с работилнички за дърворезба, работилнички за правене на бижута, астрологична карта. Тази вечер ще има музикално приключение, при което децата ще могат да свирят на много различни инструменти от 7 до 8 часа, а в 8 часа нашата музикантка - Вероника, ще свири на виолончело, така че преминаваме в съвсем различна сфера... В четвъртък вечерта, специално за любителите на салсата и бачатата ще има открит урок по танци... И след това в петък и събота, продължаваме с всичките ни дейности... "

В Работилницата а изработване на бижута от естествени камъни се включиха много деца, а Натали, която им помагаше, освен с бижутата, се занимава и с астрология. Това е тема, която със сигурност буди интерес у вече порасналите деца и е възможност родителите да уплътнят своето време, докато децата им се забавляват, казва Натали. .

"Изработвам бижута от медна тел и естествени камъни и съм астролог. В Центъра правя това и също помагам с други неща, организационни. Много ми е приятно да съм в помощ на такова място, с такива хора. Общо взето се опитваме да правим интересни неща, красиви неща и всеки да може да се чувства добре... Вече се знае за нас и все повече хора идват и проявяват интерес."

Тази година има и театрална работилница за по-артистичните деца. Актрисата Ирина Флорова от Драматичен театър "Владимир Трендафилов" - Видин ще помага на децата да навлязат в дебрите на театралното изкуство. Тя участва във фестивала от самото му начало- всяка година по различен начин.  Днес беше в ролята на аниматор, показваше на децата различни весели игри и играеше заедно с тях.

"Винаги е много вълнуващо, защото той се провежда на открито, в различни открити пространства... За първа година се провежда в парк "Владикина бахча" и наистина доста е различно от всеки друг път, но пак е толкова весело...Най-важното е, че имаме страхотно лятно настроение..."

Всички деца и родители, които днес бяха в парк "Владикина бахча" и се включваха в различните дейности, останаха доволни и много се забавляваха. 

"Записахме се първо на рисуване, после може би ще ходим на бижутата... Прекрасно е за всички деца... Децата трябва да се запознават с изкуство, дърворезба, игри... Децата и всички, които участват, се научават как да правят различни неща и се забавляват... Определено трябва да има повече такива мероприятия... Много ни е забавно, много е интересно, поздравления за организаторите, ще дойдем довечера пак..."

Фестивалът "Дунавски вълни" е глътка свеж въздух за видинчани. Фестивалът ще продължи до събота, така че всички граждани и гости на Видин са добре дошли.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10