Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека - Видин

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Снимка: Радио ВИДИН

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери работа! Но за жена, която цял живот е била добре осигурена без да се налага да полага усилия за това, освен да е мила, усмихната и кротка, намирането на нормална работа, с която да не умре от глад, си е сериозно предизвикателство, а раболепните богати приятелки изведнъж си намират по-важни за правене неща от това да се занимават с проблемите на Хана.
И тя няма друг избор, освен като нормалните хора в безизходица и без пари, да тръгне на интервюта за работа. По-точно тръгва на едно, започнало с кандидат самоубиец на покрива на бивша църква, който всъщност не държи да умира, а просто минава през понеделнишката си служебна рутина, и приключило с прострелян крак. Не нейният крак, слава богу, а този на Винсънт Бейнкрофт – бивша медийна акула и настоящ зловещ пияница с възпитанието и очарованието на диво прасе, неясно как и защо натресен преди няколко месеца за главен редактор на вестник "По-странни времена" от собственичката – тайнствената госпожа Харнфорт!
Според официалната информация "По-странни времена" е вестник за необяснимото и необясненото, за странното и причудливото. Иначе казано, за всичко откачено, което някога може да хрумне на някого. Ако вярвате, че тоалетната ви е обладана от Сатаната, че съседът ви е извънземно или че папагалът ви е прероденият Елвис Пресли, значи със сигурност това е вашият вестник. Това е вестникът на откачените, както екипът не особено дружески нарича аудиторията си без да си дава сметка, че май и повечето му членове са съвсем същите. И в момента същият този екип си търси Нова Тина, тоест заместник редактор. Седма или осма по ред, но кой ти ги брои! По-точно търсят си човек, който да стои между тях и Винсънт Бейнкрофт, защото иначе може да се наложи да го убият, ако преди това той не бъде така добър случайно да се очисти сам – дали с алкохол, дали с невнимателно боравене с допотопния колекционерски пистолет, към който изпитва особена привързаност.
Те още не го знаят, но търсят Хана. Хана не го знае, но се оказва, че търси точно тях. Смахнатите типове от редакционния екип на "По-странни времена" се оказват точно това, от което скучната бивша трофейна съпруга има нужда, за са отвори очи за света такъв, какъвто не го е и сънувала. Не че има нужда да разбира, че чудовищата съществуват, но е добре да го знае, нали.
И докато Хана още не може да разбере назначена ли е на работа или не, трагедията се случва. Не, Винсънт Бейнкрофт не умира. Това не би било определено като трагедия от никой, който го познава. Умира едно малко странно момче, чиято мечта на живота е да работи в "По-странни времена".
Добре де, едно ДОСТА странно момче! Малко странните хора не искат да имат нищо общо с вестника, още по-малко пък с Винсънт Бейнкрофт. От вестника и Бейнкрофт биват привлечени само хора със сериозни отклонения.
Важното е, че нещата много, ама много бързо и още по-опасно се объркват. Става ясно, че из Голям Манчестър беснее истинско чудовище, контролирано от друго такова в човешки образ, което планира да наруши вековни правила. Двамата убиват и отвличат хора, а единствените на пътя им са не особено стабилните емоционално типове от редакцията на вестник "По-странни времена".
Романът "По-странни времена" на писателя Си Кей Макдонъл е за всички, които харесват хумора на сър Тери Пратчет например. В него, точно като в романите на Пратчет, лудостта е много по-близо до истината, отколкото предполагаме и ни се иска да признаем, а най-откачените герои се оказват най-здраво стъпилите на земята.
Зад псевдонима Си Кей Макдонъл стои ирландският писател, бивш стендъп комик и телевизионен сценарист Кейм Макдонъл, а "По-странни времена" е първият роман от поредицата със същото заглавие, за която вече има сключен договор и за заснемане на филм.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20

Писателката Холи Джаксън се завръща с новия си самостоятелен роман "Петима оцеляват"

Британската писателка Холи Джаксън , нашумяла у нас с поредицата си "Наръчник за убийства за добри момичета", се завръща с първия си самостоятелен роман, който обаче продължава да носи всички отличителни черти на стила ѝ. Изненадващо емоционален, "Петима оцеляват" е забързан и вълнуващ трилър , в който главните герои всъщност са..

публикувано на 06.09.24 в 13:00

Тошко Кирков: Шахът е неизлечима болест

Днес В рубриката "Професия, хоби" отделяме внимание на Тошко Кирков от град Мездра . Роден е на днешния ден преди 77 години. Другият повод, да го потърсим, е едно писмо на Полина Дилчева , чиито деца са негови възпитаници. Ето какво написа тя до редакцията на Радио Видин: " Тошко Кирков , който е треньор по шахмат на децата ми, скоро..

публикувано на 06.09.24 в 12:10