Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юли 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В отговор министър Георги Гвоздейков заяви, че част от исканията им не са в неговите правомощия и че следващата седмица ще се срещне с представители на бранша.

Около 30 млн. лв. са необходими за ремонт на стената на Язовир "Огоста". Водното съоръжение е второто по големина у нас и се стопанисва от държавата, откъдето се очаква да бъде отпуснат финансов ресурс за неговия ремонт, защото е в предаварийно състояние. Това каза кметът на Община Монтана Златко Живков и допълни, че за на този етап предложенията за изграждане на фотоволтаични панели в района на язовира не се очаква да се реализират. 

От 1 юли всички общински съвети и комисиите към тях трябва да излъчват заседания си в интернет. Това е предизвикателство за общинските съветници в Монтана, както и административна тежест за общините, коментира председателят на Общинския съвет Иво Иванов. По думите му излъчването на заседание на дадена комисия също е проблем, защото се случва да се разглеждат лични данни.

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката. Графикът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Първото предложение е за по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24.12.2024 г. - 05.01.2025 г. вкл.), за сметка на три дни почивка в началото на ноември (01.11. 2024 г. – 03.11.2024 г.) и само един (04.02.2025 г.) между двата учебни срока. Следваща ваканция от 10 последователни неучебни дни ще могат да ползват учениците от 1. до 11. клас в периода 12 април – 21 април, а дванайсетокласниците ще имат 5 дни почивка – от 17 април до 21 април. 


Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв.


Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили.


Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом.



Започна изграждането на спортна площадка за волейбол в ОУ "Христо Смирненски" в град Берковица. Съоръжението е с размери 30 х 17 метра, очаква се да бъде завършено до началото на новата учебна година.


Маратонът "Магура Run" ще се проведе край брега на езерото "Рабиша" през почивните дни на 27 и 28-ми юли. Маратонът е със състезателен характер,  но в основата му седи идеята за популяризиране на туристически дестинации в Северозапада, а последните 2 години е с нов регламент- провежда се по изгрев и по залез слънце. 

С множество прояви продължава 13-тото издание на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни“ във Видин.

Лятната културна програма на Община Враца продължава  с българска тема. Днес от 21:00 часа на сцената на Водното огледало ще се проведе концертът на местни музикални таланти. Веднага след края на концерта - в 22:00 часа в парк “Дъбника” ще бъде излъчен филмът - “Гераците”. 

В Криводол подготвят традиционните за града Панаирни дни, които тази година ще се проведат от 1-ви до 4-ти август. Орагнизатори са Общината и местното читалище. Проявите по време на панаира ще включват множество концерти на народни изпълнители, които ще се провеждат на стадион "Христо Ботев". Предвидени са също различни атракциони за малки и големи, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище. Панаирът традиционно се организира още от миналия век, като през годините той променя своя облик спрямо предпочитанията на населението

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци. 70 музиканти от шест европейски държави пристигат в балканското градче, за да се докоснат до магията на българската народна музика. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти. 

За поредна година в село Стакевци ще се проведе "Празник на гората". Предвидено е "Празникът на гората" да се осъществи на 3 август от 11 часа, в центъра на село Стакевци.


Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле. "Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00