Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.


Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у нас - 477 евро, това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. В сравнение с юли миналата година най-ниското възнаграждение у нас бележи ръст от 78 евро. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия - съответно 675 и 700 евро. В съседна Румъния най-ниското възнаграждение е 743 евро. На другия полюс с минимална заплата над 2000 евро освен Люксембург, са също Ирландия и Нидерландия - съответно 2146 и 2134 евро, и Белгия и Германия с над 2050 евро. В Полша е почти 1000 евро.


Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -  без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов разговор по управленски приоритети с ИТН. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов подчерта, че решението на "Възраждане" е емоционално и идеологическо, но е тяхно право. 


Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 милиона лева, подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инженер Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ.


282 блока са одобрени за саниране по втория етап в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщават от министерството на регионалното развитие и благоустройството. В списъка на одобрените проекти присъстват две жилищни сгради във Видин. 


В Мизия с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий - беше отбелязана 10-ата годишнина от опустошителното наводнение в града и съседното село Крушовица. 



В Берковица обсъдиха изграждането на паркинг в планинската зона „Ком“. Това се случи по време на Oбществено обсъждане в заседателната зала на Общинската администрация - Берковица. В обсъждането участие взеха местни жители, еколози, представители на РИОСВ-Монтана, на местната власт и други заинтересовани страни. Присъстващите подкрепиха проекта и участваха активно в обсъждането, като изразиха своите мнения и предложения. Те подчертаха необходимостта от подобряване на инфраструктурата и улесняване на достъпа до туристическите маршрути. Кметът на Община Берковица Радослав Найденов, обяви, че всички събрани мнения и предложения ще бъдат внимателно анализирани и ще бъдат взети предвид при реализирането на проекта. 


Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора. 


За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът "Vintage Vehicles Vidin 2024" е част от културния календар на Община Видин ивсяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. 


От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа на майки с малки деца и колички, докато те избират книги. 

Олимпийски ден организират във видинското село Гъмзово. Инициативата е свързана с Олимпиадата, а идеята идва след като Тихомир Петков участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. 


Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 август, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. 


Държавен куклен театър – Видин  в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла "Червената шапчица" на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена "Охлюва". Драматизацията и режисурата са дело на Мая и Митко Димитрови, сценография и кукли - Елена Цонкова, композитор - Петко Т. Манчев. Участват актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев.


Село Ослен Криводол се подготвя за третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има свой приключенски дух, казва Невена Йовчева от организаторите. 
По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00