Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Румяна Димитрова, имиджов консултант
Снимка: Румяна Димитрова Личен архив



Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти" ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни. 

Например тийнейджърите често търсят начини да се откроят и да се идентифицират. Те обичат да експериментират с различни стилове, цветове и тенденции. Това е период на самопознание и откриване на уникалния стил. За тази възрастова група е важно да се подчертае изразяването на индивидуалността чрез дрехи и аксесоари. 

Между 20-30 години, тази фаза от живота се характеризира с прехода от училище към професионална среда. Можем да ги наречем младите-възрастни. Тогава жените често започват първата си работа и изграждат социални и професионални връзки. Модата играе ключова роля за създаване на "професионален гардероб", който да отразява личния стил, както и за избор на облекло за социални събития като партита и срещи.

Стигаме до т. нар. "средна възраст" (30-50 години). В този период от живота ни, специалистите в бранша казват, че модата често се фокусира върху изтънченост и елегантност.  Хората в тази възрастова група обикновено се стремят да изградят качествен гардероб и устойчив във времето. Защото една дама в тази възраст инвестира в класически и вечни дрехи, даже и аксесоари, които могат да бъдат използвани в различни ситуации и да подчертаят стилния и изискан външен вид.

В зрялата възраст (50+ години) се чувстваме доста уверени, защото зрелостта носи със себе си освен увереност и яснота в личния стил. В този период мъжете и жените могат да се насладят на класическата елегантност. Тук модата може да играе ролята на адаптация към физическите промени, като предлага дрехи, които осигуряват комфорт и стил. 

"Можем да запазим нашия стил и да го развием, когато познаваме много добре себе си и когато знаем кои са нашите цветове и кои са нашите кройки, когато познаваме нашата личност и съответно когато го знаем това нещо, можем да избираме най-правилната и подходяща дреха в зависимост от случая, в зависимост от повода, в зависимост от това какво впечатление ние искаме да направим, по какъв начин искаме да бъдем възприети от света. По този начин ние можем да съхраним и да изразим тази наша уникалност, без да се влияем от модните тенденции към да дадения момент", каза имиджовият консултант Румяна Димитрова

По думите на модния специалист основните грешки, които дамите в различни възрастови групи правят, е това, че не познават много добре себе си и са подвластни на тенденциите и на влиянието, което оказват приятелите, средата и модата върху личността. 

Докато си тийнейджър, можеш да експериментираш с различни цветове, десени и стилове. Това е така, защото още не знаеш кои са точно твоите цветове.

"Има материи и цветове, които са подходящи, но като цяло е добре в младостта да заложим на това да експериментираме кои са нашите цветове, с кои се чувстваме добре, с кои не се чувстваме добре. А когато сме на една по-зряла възраст, пак е добре да експериментираме, но някак по-обрано. Там можем да си позволим да експериментираме със стиловете. Всеки стил ни вкарва в различна енергия и когато искаме да направим каквото и да е впечатление и да влезем в определената енергия на стила, можем да се обърнем към съответно дадения стил", каза още Румяна Димитрова. 

Като заключение можем да кажем, че модата е мощен инструмент, който ни помага да изразим кои сме, независимо от възрастта. Тя ни дава възможност да покажем нашата индивидуалност и да подчертаем най-добрите си качества във всяка фаза от живота. Чрез облеклото можем не само да изглеждаме добре, но и да се чувстваме уверени и комфортни в собствената си кожа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06