Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

Снимка: Личен архив

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под Околчица. За организацията на фестивала разказва Христо Христов, управител на фондация "Отвори Враца" и съорганизатор на проявата.

"Заедно с наши партньори и колеги, които се казват "Vola Open Mind" организираме този градски фестивал за втори път. Първото му издание беше през октомври 2022 година. То беше много успешно и много се хареса на гостите на града. Акцентите на фестивала са съвременните култура и изкуство, като тази година ще ги срещнем със старите занаяти" - обясни Христо Христов.

Участници във фестивала тази година са музикантите от "Teddy Velvet Band", водени от талантливата Теодора Николаева. Те ще предложат на публиката неповторима комбинация от суинг, блус, реге, ска, фънк и етно, поднесени с джазово акустично звучене. 

"За първи път участвам като "Teddy Velvet Band", аз правя авторската си музика с тях, но иначе преди две години участвах с една друга формация с повече женско присъствие. Много добри впечатления имам оттогава, а сега ще свирим заедно с Георги Попов - перкусии, Александър Гегов - саксофон и Ален Бенев - контрабас" - каза Теодора Николаева

За почитателите на магичното изкуство организаторите на фестивала са поканили "Царете на магията" от град Габрово, които ще представят "улична магия" и работилница по фокуси. Специален магичен спектакъл ще изнесат илюзионистите, каза за Радио ВИДИН Евгени Точев от "Царете на магията":

"За първи път ще участваме на фестивала във Враца и много се вълнуваме да бъдем на сцената с всички останали групи, самодейци и циркови артисти, които ще бъдат там. Ние ще представим три различни сфери от илюзионното изкуство. Ще започнем с т. нар. "улична магия", чрез която ще докоснем всеки един от гостите на фестивала с близка магия с карти, монети и дребни предмети. След това ще имаме и работилница за фокуси за малки и големи, на която всеки може да се научи да прави определен фокус и да си тръгне с подарък. Всичко ще завърши с едночасово шоу - магичен спектакъл "Царете на магията", където ще представим различни жанрове на илюзионното изкуство" - каза Евгени Точев.

Тазгодишното издание на "Отвори Враца 2024" започва в съботния ден - 31 август, като организаторите обещават два дни незабравими културни преживявания в сърцето на Враца, музика, работилници, арт базари, улична магия и много други изненади. 

Цялата програма на фестивала можете да намерите тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10