Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мениджър за един ден“ запознава учащи с бизнес средата

Снимка: Джуниър Ачийвмънт



На 24 октомври ще се проведе 22-рото издание на националната инициатива „Мениджър за един ден “, организирана от "Джуниър Ачийвмънт" ("Junior Achievement", JA Bulgaria).  Събитието предоставя уникална възможност на над 1000 ученици от цяла България да се потопят в динамичната атмосфера на над 100 водещи компании, институции и организации в страната.

„Мениджър за един ден“ не е просто еднократно събитие, а стратегическа инициатива, която играе ключова роля в кариерното ориентиране на младите хора. Във време, когато предизвикателствата пред образованието и пазара на труда са значителни, предоставя на учениците реален опит, който допринася за изграждането на тяхната професионална идентичност и увереност. По време на инициативата, участниците не само наблюдават, но и активно се включват в ежедневните задачи на своите ментори. Те получават възможност да видят на практика как се вземат важни решения, как се управляват екипи и проекти, както и как се преодоляват предизвикателствата на реалния бизнес свят.

Кариерното ориентиране, не само в Северозападна България, а и на национално ниво е нещо, над което доста трябва да се поработи, на това мнение е Георги Илиев, мениджър "Маркетинг и ключови партньорства" в "Джуниър Ачийвмънт".

"Според нас, разбира се, това е проблем на национално ниво, не просто в Северозападния регион. Виждаме всички отчайващи резултати на международни тестове, на които българските младежи не се представят прекрасно, та според нас една такава инициатива е решението на този проблем, който обхваща не просто кариерното ориентиране, а цялостната подготовка на нашата младеж за следващия етап от живота им - за навлизанвто им като научени, обучени, подготвени млади българи в нашето българско общество. Инициатива като "Мениджър за един ден" дава на точно тези млади хора, които не знаят още какво се изисква в обществото ни като работа, като участие, чисто гражданско, такава инициатива им дава възможност да видят на практика какво се изисква."

За много от участниците „Мениджър за един ден“ се превръща в първата стъпка към професионалния им път, като им помага да открият своите интереси и таланти. Освен това, инициативата насърчава и социалната отговорност сред младите хора, като им показва значението на ангажираността и приноса към обществото. Записването вече е в ход, а стъпките са няколко. Всеки, от всяко кътче на страната, може да се включи - физически или онлайн. 

"Има една обща платформа, в която всичките тези участници се регистрират, тя е онлайн, администрира се от "Джуниър Ачийвмънт", където и младите хора, и партньорските организации си създават профил, в който попълват своите данни, компаниите и организациите обявяват позициите, за които търсят млади хора, а пък младежите, регистрирайки се със своя ученически или студентски профил, вече могат да си търсят в тази платформа партньорска организация, която отговаря на техните интереси."

Платформата за регистрация е вече отворена и може да бъде направена на официалния сайт на инициативата:  https://mfd.jabulgaria.org.

Повече може да чуете  звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10