Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

5
Снимка: Радио ВИДИН

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят фолклора и културата на този край. Според нея обаче селският туризъм, който е целогодишен, се неглижира от държавата.


„Изобщо този тип туризъм извън големите курорти, всякакъв – приключенски, еко, селски туризъм, са почти незабележими на държавно ниво. И в рекламата тук-там се споменава, но определено ресурсите не са същите, каквито се влагат в масовия туризъм по морето и ски курортите."


В Северозапада за чужденците са атрактивни Белоградчишките скали, чипровските килими и характерните места, които биха могли да посетят, но все още тези, които търсят различен туризъм, се насочват към популярните Рила, Пирин и Родопите. За българските туристи това вече не е така, казва Елеонора Йосифова.


„В България на 100% малко се поизмориха хората да ходят на тези популярни дестинации и почват да се обръщат към по-непопулярните и точно заради тази палитра, която Северозападът предлага – и с кулинария, и с винарни, и със селски туризъм, и с приключенски – балоните, които стават все по-популярни в района на Белоградчик и велотуризма, започват все повече хора да се оглеждат в тази посока и аз, говорейки със собственици на къщи за гости в района, чувам, че все по-добре се запълват местата при тях.“ 


Развитието на туризма в по-малките населени места е бъдещето на Северозапада, обяснява Илиана Лилова, собственик на къщи за гости в Чипровци. Можем да се похвалим с природата, чистия въздух и спокойствието. Отделно стопаните могат да изберат и дали да предложат и характерни ястия от местната кухня. Съобразяват се с предпочитанията на гостите, които са различни. 


„Има хора, които идват просто да отпразнуват дадено събитие и искат просто да ползват къщата, басейна, идват на релакс. Но пък има и много такива, които са исторически туристи или планинари – хора, които искат да видят Балкана, да се разходят по екопътеките, други пък искат да посетят Белоградчишките скали, да обогатят знанията си. Също в Чипровци се организира Фестивал на балканската музика. Идват чужденци от Белгия, Франция, Италия...“


Според Илиана Лилова, за развитието на туризма в малките населени места в Северозапада се разчита на инициативи на самото население, а не местна или държавна политика.


„Нямаме никаква подкрепа държавна. Преди години имаше програми за къщи за гости из цяла България, като в един момент затвориха мярката за нашия край. Всичко се съсредоточи надолу към морето, което е разочароващо... Просто никаква подкрепа няма нашият бизнес излизат някакви програми - да покажеш някакъв уъркшоп да направиш в самата къща, но  ти това вече трябва да си го постигнал, за да можещ да го надграждаш. А как се постига такова нещо без помощ? Аз го постигнах, но с много труд. Трябва да имаш много голямо желание, търпение, да чувстваш, че това е твоето.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17