Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин през очите на туристите

Снимка: Радио ВИДИН



Всеки, който е бил във Видин знае, че е на брега на Дунав, град с богата история и свой собствен чар. През лятото градът е посещаван от много туристи- български или чуждестранни, които акостират тук с круизните кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка, Азия и Австралия. Те идват с любопитство и желание да открият нови места и култури. Срещнахме в библиотеката Илияна Дамянова от София, която обожава Видин:


"Любимо място ми е и в един момент, когато спра да работя, ще съм тук, затова казвам и на властите, че трябва да е добре, когато се върна. Това е моето място...енергията. Има още какво да се направи, но тук е мястото на което се зареждам. Бях очарована от художествената галерия, от картините които има там и мисля, че е малко подценявана, туристи не се водят там, поне аз не съм видяла ... За Видин много неща могат да се кажат..."


Когато корабите спрат на видинското пристанище, туристите се отправят на организирана обиколка с местен гид. Те познават града и с радост споделят най-интересните истории и факти за всяко място, което посещават. 


Първата спирка почти винаги е средновековната крепост Баба Вида – символът на Видин. Туристите с любопитство се изкачват по старите каменни стъпала и от върха на кулите се наслаждават на прекрасната гледка към реката. След това ги водят към красивия музей "Конака", където могат да видят автентични предмети и експонати, свързани с историята на региона. 


След като разгледат музея, туристите често се разхождат из старите улици на Видин, където времето сякаш е спряло. Малките магазинчета и кафенета с открити маси им помагат да усетят местния уют. Някои си купуват сувенири, за да запазят спомен от града. Туристите снимат крепостта, реката, старите сгради и малките улички, сякаш искат да запечатат всеки миг. А местният гид разказва с ентусиазъм за историята и културата на Видин, като въвежда гостите в един свят, изпълнен с легенди и интересни случки. Така срещнахме група туристи, завърнали се от обиколка:


"Аз съм от Флорида, Съединените Американски Щати. Не съм чувал преди това за Видин. Харесва ми, много е красив. Бяхме на туристическа обиколка с гида тази сутрин, така че да, зная вече нещо за този град. Има много хубави места...Аз съм от Колорадо. Тук е прекрасно е. Наистина се наслаждаваме на мястото. Бяхме в парка, великолепно е, много е хубаво ... Имате много забавни имена. Ние сме от Съединените Американски Щати. Аз съм била и в София и на други места, на които не помня имената, но в едното имаше много хубав манастир. Ние акостирахме днес във Видин, който е много хубав и има доста неща за разглеждане. Бяхме до крепостта, разходихме се наоколо, до църквите и сега отиваме да пием кафе наблизо..." 

    

Когато обиколката свърши, туристите се връщат на кораба с усмивка и благодарност. Видин е малък град, но оставя голяма следа, и макар че пътуването им ще продължи, те отнасят със себе си частица от него. 


Чуйте повече в прикачения файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00

Да се забранят ли мобилните телефони в час

Да се забрани използването на мобилните телефони от учениците в учебните часове е предложението на Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа". В световната практика има два модела за регулиране на правилата. Първият е на принципа на правилата и санкциите, а вторият е на консенсуса, смятат от синдиката. За мнение потърсихме Юлиян Петров ,..

публикувано на 17.09.24 в 12:55

Нов живот за село Динково

Село Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. В селото от няколко години са се върнали да живеят в родните си домове по-млади пенсионери. Те успяват да привлекат и други хора, които да купят имот, да го ремонтират и да живеят тук.  Бисерка и съпругът ѝ са..

публикувано на 17.09.24 в 12:15