Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

9
Снимка: Радио ВИДИН

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова, ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин:

"Страхотно мина това лято, както всяко лято досега, с много клубове по интереси, с много заинтересовани и любопитни деца, които искаха да получат нови знания, да прекарат лятото си именно тук, при нас, където са многото книги, многото информация, разбира се и много приятелства се завързаха при нас... Може би тази година клубчето, което най-много се хареса на децата бе "Влез в изкуството", с най-много посещения. Следвано е от клубчето "Аз чета, ти рисуваш" и на трето място е любимият клуб на децата с информационните технологии, 3D принтиране и роботика. Тази година предложихме нов клуб за родители, в който се включиха и деца, "Аз плета"."

Стафан, Стефания и Дарина са сред доброволците, които цяло лято са помагали в библиотеката. Днес те бяха и водещи на инициативата:

"Това е най-забавната част, децата се радват, забавно им беше през лятото... Така се учим да поемаме отговорност- на това ни научи доброволческата работа в библиотеката... Хубаво е да се ходи в библиотеката, не само за да си убиеш времето, а и да научиш нещо... С днешната инициатива за Хари Потър искахме хем да покажем уважение към Джоана Роулинг за нейния труд, но и да покажем на децата, че библиотеката е място, на което да се забавляват..."

Денят, посветен на книгите за Хари Потър, премина под формата на състезания на тема "Магически места". Чрез жребии малките почитатели на Хари Потър бяха разпределени в четири отбора. Децата изпълниха редица магически задачи - търсиха закодиран шифър, разпознаваха магически предмети и откриваха правилния път в лабиринт. 

След кастинг бе избран и най колоритен костюм на герои от книгата. Първа стана Дарина с костюма на Хърмаяни. 

Веднага след края на магическите занимания бяха наградени най-активните участници в инициативата „Лято с библиотеката“ и всички доброволци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09