Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрининг за рак на маточната шийка започва във Враца

3
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Безплатни гинекологични прегледи с цел ранно откриване на онкологични заболявания започват от 1 септември, неделя, във Враца. Ще бъдат обхванати 200 жени на възраст от 20 до 49 години, независимо от здравноосигурителния им статус. Прегледите ще се извършат по програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на рака на шийката на матката. Партньор на местно ниво е Нов медицински център, в чийто гинекологичен кабинет ще се проведат прегледите. Това каза управителят д-р Антонио Георгиев и поясни какво включва скринингът. 

"Преглед от лекаря, цитонамазка, която след това се изпраща в съответната лаборатория, и интерпретация на резултатите от цитонамазката. Това позволява да бъдат хванати достатъчно рано гранични състояния за карцином на шийката на матката или тежки състояния, защото това заболяване продължава да представлява сериозен проблем за жените в България."
Снимка: Фейсбук
Желаещите да се възползват от безплатните прегледи и изследвания жени е необходимо да си запишат час, каза още лекарят.

"Предварителното записване за жени от област Враца е на телефони: 092 66 34 34 и 092 66 35 35. Започваме на 1 септември и продължаваме до 15 декември, има голям интерес. Аз лично много се радвам, защото българинът променя своето отношение към профилактиката на тези заболявания. Докато преди няколко години, десетина години, срещахме огромни трудности в това да убедим хората, че трябва да се профилактират, че трябва сами да търсят здравето си, а не да има запуснати случаи, в които лекарите вдигат ръце, без да имат възможност да направят каквото и да е, сега наистина се търсят по-рано."

Прегледите ще бъдат извършени от опитни акушер-гинеколози с дългогодишен стаж. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бизнес форум се проведе във Враца

Враца беше домакин на най-голямото бизнес събитие в Северозападна България. Водещи компании и експерти участваха в първия по рода си бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Събитието откри кметът Калин Каменов, който представи проекта за създаването на Център за енергийно развитие и нови науки. Пред над 100..

публикувано на 14.09.24 в 16:50

Б.Т.Р. с концерт в Белоградчик

Тази вечер легендарната българска рок група Б.Т.Р. ще изнесе концерт в град Белоградчик. Събитието обещава да събере множество фенове на рок музиката от региона и да превърне вечерта в незабравимо изживяване, каза за Радио ВИДИН Боян Минков , кмет на Белоградчик: " БТР празнуват 30 години от тяхното създаване и Белоградчик ще е един от градовете, които..

публикувано на 14.09.24 в 15:00

Ден на траур в Лом заради загиналите пилоти

Днес в град Лом е обявен ден на траур в памет на загиналите в самолетна катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцислав Дункин . В знак на почит българските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Община Лом Цветан Петров изказва искрени съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и..

публикувано на 14.09.24 в 14:13

За първи път фестивал в монтанското село Благово

Празник на музикалната и културна забава правят в монтанското село Благово днес. Това ще е първото издание на "Благо фест" Местните хора го нарекоха „Благо фест", поясни кметът на Благово Лъчезар Асенов . 12 самодейни състави от читалищата в Монтана и съседните общини са потвърдили участие За първи път в Благово ще се проведе подобен фестивал,..

публикувано на 14.09.24 в 13:50

Служители на държавната администрация във Видин почистиха главната алея в Крайдунавския парк

В рамките на Световния ден на почистването , който се отбелязва през третата седмица на септември, служители от държавната администрация почистиха главната алея в Крайдунавския парк , от Речна гара до спортен комплекс "Колодрума".  Областният управител, г-жа Ани Арутюнян , подчерта, че опазването на планетата е не само дълг, но и отговорност към..

публикувано на 14.09.24 в 13:45

Ограничават движението по улица в центъра на Враца

Строителни дейности ограничават движението по част от улица в центъра на Враца , съобщиха от общинската управа. Във връзка с изпълнение на строителни дейности на частен обект, в периода от 16 септември до 7 октомври , временно ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка между улиците "Грънчарска" и "Баба Йота". В района ще..

публикувано на 14.09.24 в 13:00

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Българските огнеборци отбелязват на 14 септември своя професионален празник. Началото му е поставено преди 29 години, обясни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин комисар Стилян Пешев : "Тази година беше също характерна година за нас. Забелязваме, че климатичните промени все повече и повече..

публикувано на 14.09.24 в 11:38