Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

До края на септември се очаква да заработи Православен център за лечение на зависимиДобре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра, изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове, за да може центърът да започне работа до края на септември, обясни председателят на Управителния съвет на фондацията Красимир Иванов.

"Там текат ремонти по отношение на сградата. Ограда се прави. Хората са малко, защото на няколко обекта се прави. Така че ни е нужно време, и ще си позволя да отправя апел към хора от Видин, ако искат доброволно да дойдат да помогнат, добре дошли са, за да можем да успеем в тези рамки на 20-ина дена, от една страна, а пък от друга страна, има и други места, които имат също нужда от помощ, нали пак около ремонтите. Така че всяка доброволна помощ е добре дошла."

Ремонтът ще обхване част от помещенията. Останалите ще бъдат обновени от самите ползватели на услугата в рамките на тяхната трудотерапия. Голяма част от оборудването е от дарения. Необходими са още готварска печка, хладилник и фризер. 

Центърът ще бъде с капацитет 15-16 души. С тях ще работят психолог, социален работник, богослов и педагог. Екипът има добра подготовка и може да започне да помага на хората, като това ще става по утвърдена методика, обясни още Красимир Иванов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Рибарят и златната рибка" стартира кукленият сезон в Монтана

С една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка" започна новия сезон куклен театър „Патилан" Монтана.  Спектакълът разказва за преживелиците изпълнени с приключения и обрати на бедния рибар и неговата свадлива и алчна съпруга. Автори и режисьори на постановката са Христина Тодорова и Симеон Тодоров. "Хубавото при този..

публикувано на 16.09.24 в 08:14

По-малко ученици в Монтана през тази година

Близо 11 400 ученици влизат в класните стаи в област Монтана днес.  58 училища отварят врати.  Единствено две гимназии в областния град остават затворени, а причината - продължаващи ремонти 11395 ученици тръгват на училище в област Монтана. Те са към 60 по-малко от миналата година.  В 58 училища ще започне учебния процес,като единствено гимназиите..

публикувано на 16.09.24 в 07:40

Обновиха училище и две детски градини във Враца

В навечерието на първия учебен ден две детски градини във Враца са с обновени и енергийно ефективни сгради, а Природо-математическата гимназия е с новоизграден учебен корпус, похвалиха се от общинската управа. На официална церемония кметът Калин Каменов и директорът на ППМГ "Акад. Иван Ценов" - Татяна Василева откриха новия корпус на учебното..

публикувано на 16.09.24 в 07:36

Над 13 хиляди са учениците във Врачанско

Без големи проблеми започва учебната година в област Враца.  Близо 13 хил. ученици ще влязат в класните стаи в 70 училища в региона.  В 7 от 70 училища в област Враца учебната година започва с ремонти, но те няма да възпрепятстват занятията. Трудности има при намиране на учители по математика, природни науки и информатика, но се търсят решения,..

публикувано на 16.09.24 в 07:29

Зарадваха първокласниците от Кула с дарения

Дарения  за малчуганите от п ърви клас в СУ "Васил Левски"  град Кула направиха възпитаниците от Випуск 1989 . 15-те първокласници ще получат ученически и спортни пособия,  разказва Галина Ценкова класен ръководител на първи клас: „Много интересна и благородна  инициатива подеха Випуск 89, които след среща на випуска това лято са решили да дарят..

публикувано на 15.09.24 в 14:35

В Мездра дискутираха миналото и бъдещето на Европа

Мездренското средно училище "Иван Вазов" посрещна гости по проект „30 години от Маастрихт: Размисли върху миналото, настоящето и бъдещето на Европа".  По-късно в Залата на Общински съвет в Община Мездра учениците и учителите от СУ "Иван Вазов" се включиха в работна среща по проекта. Проектът се реализира от администрацията на Община Молетай,..

публикувано на 15.09.24 в 12:59

Ремонтират дома за стари хора в Добри дол

Домът за стари хора в село Добри дол ще бъде основно ремонтиран и обзаведен, съобщават от общинската управа в Лом.  Проектът е на стойност близо 2 350 000 лева.  От Европейския съюз чрез Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 1 851 211 лева,  369 591 лева е ДДС,  невъзстановим съгласно Закона за данъка върху добавената..

публикувано на 15.09.24 в 12:51