Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излекуването на гадаринския бесноват

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство, а и за мисионерско служение.

"В разказа на евангелиста за изцелението на гадаринския бесноват има няколко много интересни момента.

Първият момент, на който не може да не обърнем внимание е, че жителите на Гадаринската страна развъждали свине, което категорично било забранено от Мойсеевия закон.

Второто е, че Спасителят чува молбата на бесовете и не ги отправя в бездната, разрешават им да влязат в тези същите прословути свине, така че цялото стадо се хвърлило обезумяло в морето.

И третият момент, навярно най-важният в тази притча – това е този страх и ужас, който обзел жителите на тази страна, когато те видели явното чудо на изцелението на неизцелимата, както им се струвало, духовна болест на човека. Когато те видели какво станало, целият град излязъл да срещне Христос, но не за да Му поблагодари, да се удиви на Неговата божествена сила и да чуе спасителните думи. Те излезли насреща Му с единствената цел – да не Го допуснат в своя град, да не Му дадат възможност да влезе в семействата им, да не Му дадат да разруши този наложил се начин на живот, който за тях представлява най-главната ценност.

Днешното Евангелие е едно от редките свидетелства за това как човек моли Бога, моли Христа Спасителя да се махне някъде по-далече. Това е свързано съвсем не с неверие в Христа. Свързано е с това, че хората категорично отказват да изменят същия този начин на живот, който бил установен и станал за тях най-важното.

Изводът, който ние трябва да направим от днешното евангелско повествование, се заключава в следното: всеки път, когато в нашия живот нахлува нещо такова, което ние изобщо не очакваме, което разрушава нашите планове, което е в разрез с нашите пожелания и представи, ние трябва да се спрем и много сериозно да се замислим. Да се замислим не заради какви грехове ни се праща това, а да се замислим какво иска Господ от нас в тази ситуация.

Какво искал Господ от жителите на Гадаринската област, когато извършвал това изцеление на бесноватия? Той искал хората да се покаят, за да усетят близостта на духовния свят и да осъзнаят, че множеството техни проблеми, покрай които те минавали, всъщност, не били нищо друго, освен някаква форма на служение на демоничните сили.

Но Бог не насилва никого. Той оставя възможност на самия човек да избере този път, по който ще върви по-нататък – или към Вечния Живот, или към вечната погибел. Жалко, че жителите на Гадаринската област избрали второто. Но какво ще изберем ние с вас – зависи изключително от нас самите."

Автор: Протойерей Павел Великанов

В рубриката "Съвременна Библия" – "Това като изговори Иисус, дигна очите си към небето и рече: Отче, настана часът; прослави Сина Си, за да Те прослави и Сина Ти" /Йоан 17:1/. Христос повдигнал очите си към небето в най-тежкия си земен момент. След броени минути щял да потегли към Голгота. Защо е направил това? Защо е вдигнал очи към небето? Какво искал да види? Какво очаквал да получи? Да излезеш от земната депресия е нужно да потеглиш нагоре. Може би това пътешествие започва с поглед към небето!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00