Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

3
Снимка: Радио Видин

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни. 

"Логично е да недоволстваме, още повече, че навремето и ние имахме подобен проблем, но го решихме и то не с големи усилия", обясни за Радио ВИДИН Блажо Станков, бивш кмет в Тополовец, по времето на чийто мандат, още през 2001 година, водопроводът им е ремонтиран:

"От този водопровод, който идва към нас от Кула, вкараха в тръби, с ф 150, други, пластмасови тръби, с ф 100 и оттам до нашия изравнител вече няма никакъв проблем. От тогава до сега не е имало никакви аварии... Това, което се случва в Тополовец, не знам как точно да го определя, но е нарушение. Да не си гледаш работата, водата да тече безотговорно със седмици и никой да не оправя аварията, да не поглежда там водомера, защото има водомер там при влизането на вода в селото... Основният проблем е стар водопровод, който трябва да се подмени по същия начин, както е направено до Тополовец... Смяната на нашия водопровод през 2001 година беше за 40 000 лева. Те трябва да си решават там ВиК по линията на основни ремонти може да се направи, без да има чак толкова разправии там с обществени поръчки и други. Защото за обществените поръчки проектът трябва да е за над 100 000 лв..." 

"Логично е да има аварии, но не и да бъдат търпени толкова дълго“, коментира ситуацията и Цанко Иванов, който е бивш служител на водоснабдителното дружество. 

"Аз съм работил едно време във ВиК Видин и знам как се държеше тогава за тези течове по мрежата. Ето, ако минете сега през Цар Петрово, ще видите, че най-малко на две места върви вода по шосето. Тази вода ние, клиентите, я плащаме. Водата стана непоносима- 3.50 лева е кубик вода... Моето наблюдение и лично мнение е, че от демократизирането на България насам, ВиК с нищо друго не се занимава, освен да взимат големи заплати. Сега минете някъде, където са резервоарите, водоизточниците където са, тогава имаше санитарно-охранителни зони, сега всичко е пустиняк... Не се отделят средства за поддържането на мрежите и подмяната на остарелите водопроводи. Този водопровод е правен 1958-1959 година. От тогава до сега всичко е износено... Тук става въпрос за тези аварии, защото знаем, че водата, която се губи по водопроводите си е за наша сметка. Онази вода от Цар Петрово пак и ние я плащаме, като се калкулира общо. Защо техните пропуски трябва да ги плащат хората. Това си е престъпление. Защо и ние да плащаме. Трябва да плаща този, който не си води грижата... Този проблем с водата може да се реши само с голямо желание от хората, които експлоатират и получават пари от водоснабдяването." 

"Тази година имаме страшно много аварии, стараем се да оправим всички, но трябва време", коментира накратко проблема управителят на ВиК дружеството във Видин, Илко Илиев.

"С две думи да обясня- имаме страшно много аварии, оправяме ги, но има и такива, до които не можем да стигнем. Например днес имаме 20 аварии, ние можем да отстраним 10. На другия ден се появяват нови 10... Ние отстраняваме тези, които са приоритетни. Които засягат водоснабдяването на цяло населено място, хора без вода- това е причината. Да, действително, има аварии, които не успяваме да ги отстраним в срок, но толкова много аварии не сме имали последните 30 години, колкото тази година. Това е истината. 

Да, прави са, но не е неглижиране. Екипите работят, даже денонощно. Не успяваме да ги отстраним навреме заради многото аварии. Отстраняваме ги по приоритет- първо тези, които са оставени села без вода и след това продължаваме с другите. Ще ги отстраним тези аварии в най-кратък срок, но не мога да се ангажирам, пак казвам... Авариите са комбинация от много фактори- остаряла водопроводна мрежа, а и земята е много суха...", допълни Илиев.   

Обективни обстоятелства, свързани с липса на време и персонал, незаинтересованост или мудност при вземане на решения от местната власт. А може би вината е обща. Но в случая това не е най-важното. Въпросът е, течовете да бъдат спрени в най-скоро време и това да тушира напрежението в хората, а и да се запази един толкова важен ресурс, който и без това в този район не е много. 

Подробности по темата- в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Димитър Хаджитошев- лидерът в църковно-националните борби във Врачанско

Днес ще си припомним за личността на Димитър Хаджитошев - един от най-изявените лидери във врачанската история и наследник на видната фамилия Хаджитошеви. Роден е 1780 година, а баща му хаджи Тошо Ценов е едър търговец и общественик. един от първите известни и авторитетно хаджии в града. В продължение на съзнателния му живот, той и семейството му,..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Новопостъпили дарения показва в изложба музеят във Видин

Видинският музей ще представи на 22 октомври изложбата "Благословен е този, който дарява". С нея работещите в културната институция ще изкажат своята благодарност към хората, с чиито дарения през последната година е обогатен фондът на музея и ще отбележат Духовния празник на Видин - Димитровден. Това обясни директорът на Регионален исторически музей..

публикувано на 21.10.24 в 17:04
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00

"Наделник" от 20 октомври 2024 година

"Неделник" брой 511 е тук. Какво ви предлагам: Във видинската библиотеката беше представянето на сборника с разкази на Анелия Гешева "Жени без мъже" . Книгата съдържа 24 истории от живота, които не са по действителен случай, но са много реалистични. Представянето събра много хора почитатели на добрата книга и на творчеството..

публикувано на 20.10.24 в 13:54