Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици с филм за отпадъците

Снимка: Радио ВИДИН

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив". 

Целта на проекта е чрез различни дейности, включващи прожекции, работилници, летен творчески кино лагер и финални заключителни събития, да създаде по-голяма ангажираност сред младите хора относно климатичните промени и екологичните проблеми, с които се срещаме и които са характерни за нашето време. Това ще го постигнем, надяваме се, именно чрез киното, което е едно от така най-директните изкуства, най-близките до младите хора, разказа Ралица Асенова- съосновател и ръководител на сдружението.

Младите хора са автори на филми на тема климат и екология, които по артистичен начин говорят за проблеми, които ги вълнуват.

На 30 октомври ще се проведе тематичен ден за изкуство и екология, когато публиката ще гледа премиерно филма, създаден от младежи от град Видин "Руините на утрешния ден". Прожекцията е от 18.00 часа в кино "Cinelux", която ще бъде последвана от дискусия с авторите. Вечерта ще завърши с документалната комедия от Чехия "Светът според баща ми". 

Преди това от 11.00 до 13.00 часа в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" публиката ще има възможност да гледа документалния филм "История на водата". Денят на изкуството и екологията включва и прожекцията  на лентата от Исландия "Жена във война" от 13.30 часа в "Cinelux".

Теодора Тошева и Слав Славов са ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" и участват в инициативата "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството". Те са част от екипа от Видин, работил по създаването на филма "Руините на утрешния ден".

"Първоначално ни бяха задали като задачи да напишем съчинение, което беше на доста свободна тема, но трябваше по някакъв начин да свържем екологията и да бъде все пак увличаща историята. И след това според това кой накъде се е насочил, бяхме разделени на групи с близки като сюжет истории. И в тази група трябваше да усъвършенстваме самите си истории и с общите истории на групата след това отново се събрахме и дискутирахме, за да достигнем до една крайна идея за филма и съответно това да бъде сюжетът на филма", разказа Слав Славов.

"Извънземни идват на Земята и виждат колко е замърсена. Взимат си боклуци и ги изследват в космоса, в тяхната си родина... Аз направих костюмите и гримовете на осемте човека. За една нощ трябваше да го направя цялото, но аз сама поех инициативата, бях сигурна, че ще успея и успях. И се надявам да ви хареса, като гледате филма", каза Теодора Тошева.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 27 октомври 2024 година

Хайде. Тръгваме на пътешествие с "Неделник. Изложба на дарения , постъпили във Фонда на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин е подредена в музей "Конака" във Видин . Тя е под наслов „Благословен е този, който дарява“. Събитието е част от програмата за духовния празник на града, който отбелязахме на Димитровден. Първата..

публикувано на 27.10.24 в 14:15

Истинската вяра има чудодейна сила

В Седмата неделя след Неделя подир Въздвижение,  която отбелязваме днес, Църквата ни насърчава да проумеем, че в Божия власт е всичко и Бог е Този, Който може да превърне болката в радост и смъртта в живот. Днес, най-много от всякога човеците имаме нужда от това познание. "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси, иди си смиром!" (Лук...

публикувано на 27.10.24 в 08:00

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Доброволец в Кения: Как Десислава Иванова съчетава пътуванията със социалната мисия

Десислава Иванова е на 30 години, родом е от Видин и пътуването е нейната голяма страст. Започва да пътешества активно преди около 10 години и за този период успява да обиколи 84 държави , на 6 от 7 континента. Създава съдържание в социалните мрежи и там разказва за пътуванията си. Деси предпочита да обикаля различните страни..

публикувано на 24.10.24 в 15:09