Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят на шеф Веселин Бойкинов към висшата кухня в Северозапада

| Интервю



Продължавам да разказвам любимите си истории за хора, които са избрали да живеят в Северозапада, оставяйки зад гърба си големите градове и динамиката на забързания живот. Днешната история е вдъхновяваща, защото представя не само личния избор за промяна, но и стремежа да следваш мечтите си, дори когато пътят изглежда нетрадиционен.

Запознавам ви с Веселин Бойкинов – 37-годишен кулинар, роден в Пловдив. Завършил е строителство, но още в младежките си години осъзнава, че страстта му е готвенето. Силата на това решение го отвежда до професионална кухня, където отдадено се развива вече близо 17 години. Кулинарният му път започва от родния му град, преминава през най-добрите ресторанти в София, и се обогатява с партньорства с изявени шеф готвачи от България и чужбина.

Но най-важното е, че любовта го довежда до Северозапада – конкретно във Враца, откъдето е неговата съпруга Татяна. Днес Веселин е шеф готвач в изискания Restaurant TEYA, сгушен в сърцето на величествения Балкан в Петрохан. Тук той има свободата да твори и прилага всичко, което е научил през годините, като същевременно остава верен на идеята за създаване на изключително преживяване за своите гости.




"Смятам, че това е правилният път, за да вървиш нагоре се иска постоянство и отдаденост на дадената професия, колкото и трудна да е тя. Наистина напрежението е доста, но на мен ми харесва да съм под пара. Занимавам се с такъв тип кухня, откакто заминах за София да се уча на това нещо и да развивам професията, в личен план и т.н. Файн дайнингът в България навлиза с пълна сила и някои хора не са готови за това нещо, но смятам, че както има хора, които не са готови, така има и хора, които са готови за това нещо и заслужават да са на висшата кулинарна сцена в България."



Главната причина Веселин да дойде в този регион е неговата съпруга.

"Както е казано: "Откъдето е жената, там е и родата." Не съжалявам въобще за решението си. Мога да кажа, че имам прекрасно семейство, които ме подкрепят и са до мен винаги. Не е лесно да покажеш на Северозапада файн дайнинг културата, но с общи усилия мисля, че ще се получат нещата доста добре и се получават."



Според Веселин твърдението, че Северозападът е западнал, не е вярно.

"Както казват повечето хора "северозападнала България", това не е вярно. Въобще не е северозападнала, аз смятам, че хората адски много се стараят да развиват дадения регион. Аз лично виждам огромно развитие и потенциал в сферата на туризма и развитието на региона като цяло. Нашият план е доста комплексен и нашата идея е доста интересна."

Веселин ни разказва още за концепцията на ресторанта, която обединява традиционните вкусове с модерната висша кухня. Всеки детайл – от свежите местни продукти до вниманието към презентацията на ястията – е насочен към създаването на уникално изживяване.

"Ние изготвяме изцяло дегустационни менюта. Работим с ферми, малки производители, които съответно подкрепяме и идеята е като цяло за напред да направим и наши ферми, съответно да дадем и работна ръка на хората от самия регион."



Веселин споделя, че му харесва регионът и Враца.

"Хубаво градче е Враца. Ние живеем почти до гората, в Балкана и това ни дава смисъл - чист въздух. Чувстваме се добре. Винаги има и минуси и плюсове, но за нас преобладават, слава Богу, плюсовете и смятам, че когато едни хора са заедно, вървят напред и мислят в една посока, всичко се случва."

Не можех да пропусна да попитам и Татяна, съпругата на Веселин - причината той да вземе решението да я последва и да дойде в Северозапада:

"Аз за няколко години също бях в този бранш, но преди три години се върнах в родния си град, сега работя в друга сфера и имам повече време за децата. Малкият град позволява повече разходки, спестяване на време. Ние сме голямо щастливо семейство и много ни помагат и близките, по-скоро и това беше от значение да имаме и опора. Аз съм в банковата сфера, но с придобития опит в годините съм опора в момента на Веселин и му помагам като съвети, каквото е нужно, за начинанието, което е поел. Щастливи сме, всичко се гради и на много компромиси. Развитието му е успешно за момента в региона и сме щастливи много, че и местните хора възприемат добре това, което и той прави. 

Когато питах Веселин какво го вдъхновява да прилага висша кухня в регион, където повечето заведения предлагат традиционно меню, Веселин отговаря с усмивка:



"Вдъхновява ме това, че съм заобиколен буквално отвсякъде от гората, от зеленината, от Балкана. Фактът, че дишаме чистия въздух, а той дава много сила, емоция, вдъхновение и мотивация. Ходим до Вратцата да берем чайове, които са изцяло от български билки... Осем стъпки е вечерята при нас, като всеки продукт е внимателно подбран от а до я... и съответно за нас е много важно храната откъде идва, трябва да има произход. Сменяме постоянно менютата според сезоните и това е нашата идея, за да вървим напред. Съответно хората, като ги предразположиш и им обясниш и най-малката подробност, и ги накараш да видят храната през твоята призма, както ти я виждаш, тя се превръща в една емоция, която оставяш от себе си у тях. Когато човек прави нещо със сърцето и с душата си, то се случва, няма значение къде е." 


Историята на Веселин Бойкинов е пример за това как любовта към професията, смелостта да поемеш риск и желанието да следваш сърцето си могат да те отведат на място, където да откриеш истинското щастие. А финалният акорд на разговора ни идва от самия Веселин, който заключава: 

"Важно е не само да мечтаеш, но и да действаш. Да вярваш в себе си, в семейството си и в това, което можеш да дадеш на света. Тогава дори и най-големите предизвикателства стават част от пътя към успеха."

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МРРБ ще инспектира ремонта на булевард "Панония"

Община Видин не носи вина за бавното темпо на голяма част от инфраструктурните обновления на територията на крайдунавския град. Тази теза аргументира на днешното заседание на Общинския съвет градоначалникът Цветан Ценков . В дневния ред присъстваха 32 точки, като по-голяма част от тях  бяха предложения за продажба на жилища и имоти общинска..

публикувано на 15.04.25 в 16:57

Ученици от Видин на първо място в Национално състезание по приложна електроника

Лъчезар Ценков и Симеон Герасимов от 10.В клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се изкачиха на върха в Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“, проведено в град Банско.  Двамата заеха първите места в отборното класиране за цяла България, а Симеон заслужено..

публикувано на 15.04.25 в 14:30

Видинчанка с престижна награда

Видинчанката  Десислава Николова бе отличена с престижната награда "Бранд на годината", в категория, част от Националните награди "Класция Бг".   Отличието е във връзка с нейния бранд, предлагащ уникални чанти за всички онези дами, които не се притесняват да покажат себе си, да бъдат по-различни и нестандартни. Победителите в конкурса са избрани от..

публикувано на 15.04.25 в 13:35

Събират се средства за православния храм в Кунино

Продължава дарителска инициатива за ремонт на вековната църква в село Кунино. Православният храм  "Свети Николай" се нуждае от нов покрив.  Преди две години  се създава и Сдружение "Православен храм Свети Николай -Кунино", чиято основна цел е да се събират средства за възстановяване на църквата. Необходимата сума за извършване на..

публикувано на 15.04.25 в 13:00

Технологично изложение отваря врати във Враца

Враца ще бъде домакин на първия по рода си Технологичен фестивал. Датата е 16 април, а мястото е Младежкия дом в града.   Събитието е организирано съвместно с Общината и бизнес медията lider.bg , предоставяща актуални икономически, технологични, научни и бизнес новини. За първи път на едно място ще бъдат водещи технологични компании,..

публикувано на 15.04.25 в 12:00

платена публикация
Сладкарница "Захарният свят" навърши една година!

Преди точно една година, на уютната уличка " Папуджийска, 3"  във Видин, се роди едно малко магично кътче, което пренесе вкусовете на Италия в сърцето на Северозапада. Това е “ Захарният свят ” – мечтата на  талантливата сладкарка Милена Вълкова , превърната в реалност.  Една година по-късно празнуваме заедно с нея първия рожден ден на..

публикувано на 15.04.25 в 09:42
Теди Генова, психолог

Как да различим градивната от разрушителната критика

В рубриката "Психолог на помощ" днес ще поговорим за критиката , която, знаете, е неизбежна част от живота - независимо дали идва от близки, колеги, учители, или напълно непознати. Въпросът не е дали ще бъдем критикувани, а как ще реагираме на това. Правилната реакция е ключ към личностно израстване, емоционално здраве и устойчивост...

публикувано на 14.04.25 в 16:30