Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Видинчани отчитат поскъпване на мартениците

Снимка: Моника Йончева


В навечерието на първия пролетен месец, на фокус са така обичаните от всички мартенички. Баба Марта е персонаж в българския фолклор. В народните вярвания името ѝ е свързано с името на месец март. И ако нейните братя - Голям Сечко /януари/ и Малък Сечко /февруари/ са представяни с лют характер, то Баба Марта е ту усмихната и добронамерена, ту непредвидимо люта.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай е закичването на хора и млади животни с мартеници. Най-често мартеницата се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение - белият символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. 

Но как се променят мартеничките през годините, какви предпочитания имат хората и има ли увеличение и в тяхната цена? 

Ани продава мартеници от 20 години, споделя, че при и мартениците има мода: 
"До минали години по-често се търсеше традиционната мартеница, сега се хвърлят на тези новите китайски елементи. Това е, което при мен се търси повече. Тези мартеници с различни герои, различни фигурки и цветенца. Средното поколение и по-възрастните си остават на традиционната мартеница, вълнена с Пижо и Пенда и пискюлите. Най-вече купуват гривни, за закичване най-малко се купуват. При мен всичко е ръчно правено, получаваме елемента, правим си заготовки, тук с вълната всичко е наше, нямам нито една, която да е готова мартеница. Цените при мен са същите като миналата година, не знам при другите как е..."

А какви мартеници предпочитат видинчани, има ли увеличение и колко са склони да отделят от бюджета си за тях, проверихме с анкета:

"Предпочитам и двата варианта- и ръчно изработените,, и другите. Най-често купувам гривнички. Има малко увеличение. Аз лично отделих 20 лева за най-най-близките... Ръчно изработените са по-хубави, горе долу са на приемлива цена. Да на някои има увеличение. Дотук съм оставила десет лева за всички... По принцип предпочитам ръчната изработка, но ако цената е много по-голяма от стандартната изработка ще взема тези, които са ми по-изгодни. Най-вече купувам гривни... Ами предпочитам да са от естествена вълна и да са без метални елементи по тях. Предимно преди купувах гривнички, обаче сега ми харесват тези, които се закачват на ревера. Ами да, определено тази година са по-скъпи. Примерно имаше такива ръчно изработени, които женичките явно искат да ги продадат и имаше по 2- 2,50 лева, но има и места, където са по пет лева. Ще отделя от бюджета си колкото трябва, все пак всичко е за здраве..."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Даниел Йорданов за професията готвач: Постоянство, страст и вкусни истории от кухнята

В Международния ден на главните готвачи  ви срещаме с Даниел Йорданов от Видин - човек, който вече десет години творчески се разгръща в кулинарния свят . Историята му обаче започва доста необичайно - първоначално Даниел дори не е имал намерение да се занимава с готварство. Пътят му към кухнята започва по време на студентските години, когато..

публикувано на 20.10.25 в 15:35

Младата актриса Александра Лашкова от Мездра блести в българо-италианската комедия "България Amore mio"

На 15 октомври се състоя специалната предпремиерна прожекция на най-новия филм на италианския режисьор Антонио Пизу - "България Amore mio" . Събитието събра екипа на продукцията, партньори и приятели на киното. Специално от Италия присъстваха продуцентите Маурицио Паганели и Андреа Ричепути , които стоят в основата на сюжета. Комедията..

публикувано на 20.10.25 в 15:15

Музика, храна и вдъхновение в „Музикална зона“

  На 20 октомври отбелязваме Деня на главния готвач – празник на хората, които умеят да готвят с душа и да подправят дните ни с усмивка. А тази година ви каним на едночасово музикално кулинарно пътешествие , в което ще опитаме аромати от цял свят – от Италия и Франция, през Гърция и Испания, чак до нашата България. В Италия ще усетим аромата на..

публикувано на 20.10.25 в 09:00

"Неделник" от 19 октомври 2025 година

Винаги съм казвал, че обичам заключените врати. Зад тях има тайни. Аз обаче няма да пазя тайна и ще ви направя част от новият „Неделник“. Отиваме на гости на Пенсионерски клуб „Белият Дунав“ във Видин. За радостите и неволите на тези достойни хора разказва председателката им инж. Надежда Гъжева . Напълно обновената..

публикувано на 19.10.25 в 13:28

"Не плачи!"

В Третата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и живот...

публикувано на 19.10.25 в 08:00

"Моя вина" или на другите

Романът „Моя вина“ на испанската писателка Мерседес Рон на пръв поглед е пълен с клишета, характерни за романтичните истории, предпочитани от тийнейджърите през последните години. Момиче с тъмно минало среща момче с тъмно настояще. И двамата имат какво да крият. И двамата имат причини да не се харесват. Привличането, разбира се, е..

публикувано на 17.10.25 в 17:05

Венцислав Нинков: Човекът, който рисува душата на Видин

В навечерието на Международния ден на художника ви срещаме с видинчанина Венцислав Нинков - човек, за когото изкуството не е просто работа, а път, по който върви цял живот. Венци рисува, откакто се помни. Завършил е училището по изкуствата в родния си град, където овладява различни техники - от графика и живопис до натюрморт, акварел и..

публикувано на 17.10.25 в 16:30