Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво се случва в една учебна кухня

Снимка: Радио Видин

В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант.  Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици. 

"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."

"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."

"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."

"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."

Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.

"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."

 Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.

"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."

"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.

От съученици и преподаватели разбират как са се справили.

"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."

"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."

След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александрина Попова: Жената, която пътува, за да разказва истории

Днес ще ви срещнем с Александрина Попова , родом от Стара Загора, където прекарва първите пет години от живота си. По-късно съдбата я отвежда в Пловдив, където живее близо три десетилетия, а от две години насам е жител на столицата. Интересното е, че любовта я среща в лицето на мъж от Видин, поради което тя с усмивка се определя като "видинска..

публикувано на 29.07.25 в 17:40

Планинско катерене - новото предизвикателство за видинчанина, който изкачва върхове

Видинчанинът Светослав Евгениев, запален планинар, за когото Радио Видин писа  преди две години , че за два дена е изкачил четири алпийски четирихилядника, се завърна от поредното си приключение в Австрия. Планинско катерене е новото предизвикателство, което предприемат той и неговите приятели. Те участват в два сравнително сложни маршрута в..

публикувано на 29.07.25 в 15:10

Деца от Враца заемат първите места в конкурс за магически разказ

Две деца от Литературен клуб "Иноватори в действие" към Младежки дом - Враца се класират на първите места в провелия се литературен конкурс за детски магически разказ. Тази година темата беше “Моят полет около света”. За втора поредна година Огняна Илиева печели първо място в конкурса . Огняна е на 12 години, като тази година ще бъде 7...

публикувано на 29.07.25 в 14:00

Църквата в село Антимово спешно се нуждае от ремонт

Църковният храм "Свети Великомъченик  Георги" във видинското село Антимово има нужда от спешен ремонт. Покривът тече от години и поврежда стенописите. Мазилката пада, прозорците са изпочупени, казва кметът на населеното място Пламен Станев, който е и дългогодишен председател на местното читалище:  " Покривът на храма е в много лошо..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Моден наръчник за жегите: лен, памук и лекота

С настъпването на юлските жеги, модата ни изправя пред едно от най-големите си изпитания - това как да изглеждаме и да се чувстваме добре, без да се разтапяме от жега. Ключовата дума е "лекота". През лятото заложете на свободни кройки, естествени материи като лен и памук, и светли, отразяващи слънчевата светлина цветове . Избягвайте синтетиката -..

публикувано на 29.07.25 в 13:00

Карта на чешмите в България: Къде да намерим безплатна питейна вода в жегата

В разгара на лятото търсим сянка, прохлада и… чешма с питейна вода. А колко от тях всъщност знаем, че съществуват дори в собствения ни град? Оказва се, че вече няколко години има  Карта на чешмите в България . Не е новост, говорили сме за нея и с нейната създателка - активистът за по-чиста околна среда - Симона Стилиянова . Но именно..

публикувано на 28.07.25 в 15:35
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30