Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво се случва в една учебна кухня

Снимка: Радио Видин

В Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ученици сами приготвят храната, която след това се предлага в учебния ресторант.  Приготвянето на храната, която от предишния ден е поръчана за обяд, започва с първия учебен час, разказват ученици. 

"В нашите часове по готвене готвим за учителите и за други ученици, които желаят."

"Работим с хубави продукти. Следим сроковете на годност задължително. Следваме и спазваме хигиената."

"И гледаме всичко да е изрядно и на останалите да им харесва."

"Просто всичко е на съвсем друго ниво и ни помага много в учението като, ако искаме да се занимаваме по-натам с готвене."

Всичко е по рецептурник и според изискванията на Агенцията по безопасност на храните, обяснява преподавателят по учебна практика Красимир Иванов. Той е с над 20 години стаж в професионални кухни, предимно в чужбина, а сега иска да предаде своя опит.

"Днес приготвяме китайски ориз с пиле, крем супа от картофи и салата "Цезар" с пилешко филе. Ние нямаме право на печалба, понеже сме училище, така че хората, които се възползват от учебната кухня и учебния ресторант, получават най-качествените продукти, но на ниска цена. Искрено се надявам тази учебна кухня да даде на децата начален старт в живота. Ако решат да се занимават с готварство, да имат първите стъпки. Кулинарията е изкуство и ако няколко деца от целия клас се влюбят в това изкуство, за мен ще е постижение. Има готвачи, които пазят своите тайни за себе си, аз искам да ги дам на другите."

 Следващите ученици са в кухнята час преди обяда.

"Днес съм дежурен в кухнята и правех салати. Като се почне със салата, се измерва така горе-долу на по чинийката колко салата ще има. Прави се дресинг. Всичко се разбърква и след това се слага в чинията, обясняват учениците."

"Тяхната задача като дойдат тук, е да сглобят храната, така да се каже, която са сготвили учениците сутринта", казва преподавателят.

От съученици и преподаватели разбират как са се справили.

"Ям за втори път тук ми харесва. Приготвено е от ученици и е много вкусно."

"Аз лично всеки път си поръчвам храна от тук. Според мен, тази храна я готвят много добре, по здравословен начин. Предлагат и десерти."

След края на второто голямо междучасие, в 12.30 кухнята и ресторантът затварят - до следващия ден, когато в часа по учебна практика отново ще се погрижат обедът в училище да е вкусен и здравословен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Диляна Генкова: Емоцията е ключът към привличането на публики в музеите

Възможностите за културен туризъм показа Община Берковица на туристическо изложение във Велико Търново. На щанда представиха чипровското килимарство, показано от майсторката от Берковица Златка Стойнова, макети на емблематичните берковски символи, местни производители на вина и козе продукти, сладки изкушения, приготвени от ученици от гимназията в..

публикувано на 16.10.25 в 16:40
Румяна Симеонова

Румяна Симеонова: Щастлива съм да давам на другите решения, които някога сама търсех

Днес в "Думата имат старейшините" ни гостува Румяна Симеонова - една дама с богат професионален опит. Тя е работила като агроном, развивала е собствен бизнес, преминала е през журналистическата професия, през местната администрация, за да достигне днес до длъжността изпълнителен директор на Местна инициативна група (МИГ) Лом.  Румяна Симеонова..

публикувано на 16.10.25 в 15:00

С нов облик е читалището в Ковачица

Обновиха читалището в монтанското село Ковачица.  Идеята е на читалищното настоятелство и се осъществява с подкрепата на Местната инициативна група (МИГ) Лом. Сред големите придобивки за културното средище са екран за лятно кино, музикална апаратура, обновени пространства в библиотеката и залата за изяви и други, разказа председателят на НЧ  "Никола..

публикувано на 16.10.25 в 14:00

Дискусия за разширяване на Синята зона ще се състои във Видин

Промени в обхвата на Синята зона във Видин ще бъдат подложени на обществено обсъждане утре, 17 октомври. Предлага се паркирането на няколко нови улици да бъде вече платено . Преди това, обаче, да се случи, тези улици трябва да бъдат ремонтирани и това е заложено в предвидени проекти, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено..

публикувано на 16.10.25 в 12:30

В "Музикална зона" на 16 октомври 2025 слушаме Лучано Павароти

На 12 октомври се навършиха 90 г. от рождението на италианския оперен певец  Лучано Павароти . Превръща се в супер звезда след изпълнението на арията  Nessun dorma  из операта "Турандот" на Пучини, станала тема на Световното първенство по футбол 1990 г. Тя е подписът на тенора. Павароти е сред основоположниците на стила класически кросоувър.  Слушаме..

публикувано на 16.10.25 в 09:00

Нова песен на Цветелина събира хората в ритъма на Дунавското хоро

Новата песен на Цветелина – " Празнично Дунавско хоро"  – е вдъхновена от духа на Северозапада и от творчеството на Дико Илиев. Музиката и текстът са на самата изпълнителка, а аранжиментът – на Пламен Велинов. Видеото е заснето в Монтана от Ивалина Василева и Чарли Жиров. Градът, вдъхновявал композитора Дико Илиев, се превръща в естествена сцена..

публикувано на 15.10.25 в 16:46

Нова вълна от измами: Как престъпници атакуват домовете на възрастни хора

През последните месеци в България се наблюдава тревожна тенденция на зачестили телефонни и измами по домовете, насочени предимно към възрастни хора. Измамниците използват различни сценарии, за да спечелят доверието на жертвите и да ги принудят да предадат пари или ценности. Поставяме фокус отново върху тези схеми, за да напомним на гражданите да..

публикувано на 15.10.25 в 16:35