Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Завръщане с мечти: Историята на Петър Стефанов и неговото ново начало в Белоградчик

| Интервю



Всички ние се стремим през целия си съзнателен живот да открием своето щастие. Някои го намират по-рано, други - след време, а трети търсят и се лутат, докато разкрият какво наистина ги прави щастливи. Историята на Петър Стефанов е точно такава - история за търсене, пътуване и намиране на своето място под слънцето. Той е млад мъж с доста шарен житейски път, пълен със смели стъпки и различни преживявания. Роден е във Видин, но израства в Белоградчик, където завършва средното си образование. След гимназията заминава за Благоевград, за да учи философия, но, както често се случва, животът го отвежда по неочаквани пътеки. Докато учи, работи в различни сфери, но с времето осъзнава, че философията го влече повече. Скоро след това, започва да навлиза в хранително-вкусовата промишленост, като започва от работата като сервитьор и барман. Преживяванията му го водят към София, където вярва, че ще открие своето място, както повечето млади хора. Но бързо разбира, че столицата не е дом за него, и затова решава да опита ново начало. Той заминава за Великобритания - първо в Уелс, където прекарва 3 години, след това в малкото градче Уисбийч между Бостън и Манчестър, където остава още 2 години. 

През 2019 година обаче Петър взема решението да се върне в България. София го посреща отново, но този път с нова цел - да се развива в кухнята и да стане готвач. Работи като главен пицар в ресторант, където негови редовни клиенти са били известни личности, включително шеф Манчев. Точно там Петър научава да прави и хляб - занаят, който смята за изкуство, което се "краде" и усвоява с годините. Но Петър не спира дотук. Вълната го отвежда в различни кътчета на България - първо във Варна, после в курортното селище Арапя, където му дават пълната свобода да се развива и експериментира с рецепти и нови техники. През тези 5 години той не само че усъвършенства занаята си, но и изгражда своята уникална рецепта за тесто и сос. Така, сега, след всичко това, Петър решава, че е време да се завърне в родния край. 

"Никъде не открих щастието и осъзнах, че животът не е пари, животът е да си сред хората, които обичаш и хората, които те обичат, а те са там, където си роден,  камъкът си тежи на мястото. Носталгията като цяло ме накара да се върна от Англия, но тогава, все още, управлението в града не демонстрираше и не показваше с нищо, че има надежда за развитие и възможност за по-млади хора да се връщат, което е малко по-различно. Сега, вече, нещата, които се правят, са очевадни и наистина има разлика от тогава и сега", разказва Петър. 

Той се връща в Белоградчик, отваря собствено място, посветено на истинските неаполитански пици. "Fake Italian е място, което носи със себе си не само вкус, но и историята на един млад човек, който вярва, че пътят към щастието е много повече от просто местожителство. Това е история на страстта и усилията, които дават резултати. 

"Исках да отворя нещо, което наистина да е мое, да не съм зависим от някой друг, да приложа това, което съм научил през годините лутане. Не беше лесно с отварянето на моето място, направо си беше ад. Мислех, че няма да се справя в определени моменти и че няма да мога да отворя, но получих подкрепа... И съм много благодарен за това. И все още е трудно, защото това е най-трудната аудитория, с която съм работил – хората от града."

Петър не просто готви - той влага цялото си сърце и душа в приготвянето на пиците. Всеки компонент е внимателно подбран и премислен до последния детайл, защото за него истинската пица е не само храна, а съвършенство в баланса между вкусове, текстури и аромати. Смея да кажа, че той е много внимателен върху всеки детайл от компонентите на истински добре направената пица. 

"Прибавил съм нещо българско в самото тесто, което може да се каже, че е отдавна забравено – едно традиционно нещо, наречено квас. Не работя с мая, защото тя е отровна. Малко хора го знаят, но маята е наистина отрова. Квасът придава нещо много специфично и уникално към тестото ми. Отнема повече време, тестото ми отлежава поне 48 часа, нарича се "старо тесто", и това го прави изключително. Трудно е за поддържане, но пък си заслужава усилията в крайния резултат."

Петър Стефанов е човек, който намира своето щастие не в големите и забързани градове, където много хора търсят успех и признание, а в малкото градче, където всичко започва, и на мястото, което му дава възможност да сбъдне мечтите си. Тук, в родния Белоградчик, където открива съвършения баланс между личната си страст и професионалния път, което му позволява не само да създаде уникално кулинарно преживяване, но и да вдъхнови хората около себе си, че истинското щастие и успех се намират, когато следваш сърцето си и вярваш в мечтите си, без значение къде се намираш. 

Чуйте повече в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

9-годишна туристка от Козлодуй със златна значка от БТС

9-годишно момиче от Козлодуй посети всички 100 места, включени в Движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" и получи Златна значка от Българския туристически съюз /БТС/. От съвсем малка Калина Христова обикаля със семейството си най-хубавите места в страната - природни забележителности, исторически обекти и музеи. Така..

публикувано на 08.08.25 в 17:31

„Гаснеща светлина“ – мрачен реализъм с хаплив хумор от Шотландия

Според всички негови колеги, детектив-сержант Логан Макрей, познат още като „Лазар“, от Грампианската полиция в Абърдийн е много добър полицай. Е, поне според повечето от колегите му. Както се очаква, има и такива като детектив инспектор Нейпиър, които са намразили Логан от пръв поглед и половин дума. Надхвърлиш ли едно определено ниво на..

публикувано на 08.08.25 в 17:05

Ани Димитрова: Модният дизайнер мисли като артист, твори като архитект

Ани Димитрова е моден дизайнер. Дълги години е работила в чужбина, след това със съпруга си се връщат в България и се установяват в град Годеч. Участва в прет-а-порте във Видин, на което бяха представени модни колекции на дизайнери от Северозапада. Казва, че професията е творческа, модният дизайнер мисли като артист, но всъщност е архитект, който..

публикувано на 08.08.25 в 16:25

Среща с Миха и Бела в Международния ден на котката

8 август е Международен ден на котката. Избрахме да ви разкажем за две видински котки- майка и дъщеря, порода "Британска късокосместа". Майката се казва Миха, на 8 години, а дъщеричката е на 2 години и се казва Бела. Двете женски котки отначало съжителстват трудно на една територия, разказа Мария-Надежда Миленова: "И съответно малката е на..

публикувано на 08.08.25 в 15:40
Богомил Николов

Богомил Николов: Умението да пестиш от електроенергия е преди всичко навик

С повишението на температурите през лятото се увеличава и разходът на електрическа енергия.  Можем ли обаче да се насладим на комфортна прохлада, без да се притесняваме за по-високи сметки за ток? Този въпрос си задаваме всяка година между юни и септември, когато зачестяват продължителните периоди на високи температури. Ежедневието на всяко..

публикувано на 08.08.25 в 15:24

25 души от Видинско са одобрени за модерни помощни средства

Общо 25 души от област Видин очакват да получат своите високотехнологични помощни средства . Това е нова социална услуга, която се предоставя по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение е краят на 2025 година, каза Венцислав Боянов , директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"- Видин. "На територията на..

публикувано на 08.08.25 в 14:00

Богата програма за панаира в Оряхово

Традиционният оряховски панаир и тази година ще зарадва жители и гости на града. От 13 до 24 август са планирани широка палитра от различни събития, отговарящи на интереса на всички възрастови групи. Предвидени са концерти, различни културни и спортни събития. Панаирните дни в Оряхово имат почти 100-годишна традиция, като през 2025 г. ще е 94-тото..

публикувано на 07.08.25 в 14:00