Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година?

| Анализ
Снимка: Архив, БНР



Великден наближава и с него идва и въпросът - колко ще ни струва празничната трапеза през 2025-а? Независимо дали ще отбележим празника в тесен семеен кръг или ще съберем близки и приятели около масата, традиционните елементи като яйца, козунак, агнешко и зелена салата си остават задължителни.
Пазарът на яйца в момента е стабилен. Цените варират между 0,30 и 0,40 лева за брой в зависимост от вида и произхода. Предлагането е добро, като се очаква търсенето да се увеличи в дните непосредствено преди празника. Цената на яйцата тази година, по-скоро се доближа до тази през 2023 година, т.е. с една идея по-евтини от миналата. Потърсихме за коментар Петя Петкова изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България, ето какво споделя тя:
"За наша радост, пазарът през 2025 година остава сравнително стабилен. По данни на Министерството на земеделието тази седмица, производството и предлагането на яйца са в рамките на нормалното и няма признаци за сериозни отклонения. Това, което можем да изтъкнем, е, че според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, цените са под нивата от 2024 година и се доближават по-скоро до тези от 2023 година. Тази тенденция се потвърждава и от данни на Евростат, според които цената на българските яйца за период от една година е намаляла с 18% - или около 23% под средната цена на яйцата за целия Европейски съюз."

Козунаците в големите търговски вериги се предлагат в широк ценови диапазон - от около 4 до 7 лева за стандартен 500-грамов козунак. Разнообразието е голямо - от класически рецепти до луксозни варианти с пълнежи и глазури. В същото време, в пекарните цената на козунаците тази година варира между 10 и 12 лева, като това е с около 2 лева повече в сравнение с миналия Великден.

Проверка в търговската мрежа показва, че цените на агнешкото месо варират между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката. В овцефермата на Ваня и Ваньо Чолакови във видинското село Градец, които са собственици на една от трите по-големи овцеферми в община Видин и отглеждат 160 овце майки от породите асаф и аваси, тази година увеличение в цената няма да има.

"Цените на агнешкото месо принципно се определят от множество фактори - цената на фуражите, електроенергията, труда и други. Животновъдите работят 365 дни в годината, а работната ръка е не само скъпа, но и трудно достъпна. Принудени сме постоянно да плащаме - за нискоквалифицирана работна ръка, за скъпа електроенергия и за редица други разходи. Човек, който иска да сложи агнешко месо на трапезата си  за себе си и семейството си – не бива да сравнява местното месо, прясно заклано директно от фермата, с месо, внесено например от Нова Зеландия. Разликата е несравнима."

На зеленчуковите пазари и магазините зелената салата остава достъпна - около 1,50 - 2,00 лева за бройка. Цените на пресните зеленчуци като краставици също се задържат на нивата от предишните месеци. 

Попитахме и видинчани от къде пазаруват за великденската трапеза и ще се лишат ли от нещо? 

"Имам си агне на село. Козунакът ще си го направя – ние сме на домашни продукти...Ще си направя козунак. Слава Богу, всичко ще има на великденската трапеза. Яйцата вече са на масата, чакат. Взели сме всичко, само козунак остана...Закупих яйцата от голяма верига магазини, тази година се записах късно при жената от село, която обикновено ми носи домашни, и тя няма да може да ми изпълни поръчката. Козунакът пак ще си го взема от голяма верига...Понеже имаме близки и познати на село, те ще помогнат в това отношение – поне е домашно отгледано, и сме сигурни, че месото ще бъде качествено."


В обобщение, пълната великденска трапеза за четиричленно семейство - включваща козунак, десетина яйца, около два килограма агнешко и свежа салата - ще струва между 115 и 150 лева, в зависимост от избраните продукти и мястото на пазаруване.
И въпреки инфлацията и растящите разходи, празникът остава специален за мнозина. Дори когато сметката набъбва, хората са склонни да направят компромиси другаде, за да запазят вкуса и традициите на Великден на масата си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Курс за творческо писане за ученици започва във Видин

Във Видин започва курс за творческо писане за ученици.  Целта е децата да развият уменията си за литературно писане - от идеи до завършени текстове. Преподавател  е Тодоринка Тодорова, учител по английски език, с творчески псевдоним Тедирут. Тя споделя за своята идея:  "Винаги търся начин ида общувам с млади хора и да им бъда..

публикувано на 25.11.25 в 15:05

В гимназията във Владимирово учат в симулативна среда

Професионална гимназия по транспорт в село Владимирово има нова придобивка. Това е автотренажор, който дава възможност на учениците да попаднат в реална среда на пътната обстановка или т.нар. симулативна среда, а целта е да стане обучението още по-качествено. С новия и модерен автотренажор учениците ще могат да практикуват по-добре своите умения..

публикувано на 25.11.25 в 14:15

Валентина Иванова: За мен най-важно е да изградя връзка с учениците

Валентина Иванова - старши учител по математика и информатика, e сред десетте  изявени български учители, получили наградата на МОН „Константин Величков“ за принос към образованието. Отличията бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на тържествена церемония. За наградата си Валентина Иванова казва:  " Бях номинирана..

публикувано на 25.11.25 в 13:10

Книгата "Врачански тиквеник Марин" в Бяла Слатина

Мариета Цолова представя второто преработено издание на книгата си "Врачански тиквеник Марин" в читалището в Бяла Слатина днес.  През 2017 година книгата предизвика голям интерес и за една година тиражът ѝ бе изкупен. Сега тя отново я преиздава, но с нови моменти и герои.  Авторката е от село Търнава, обича родния си край и невероятния..

публикувано на 25.11.25 в 12:00

Данъци и обществена полза - вечният въпрос

Във Видин май се задават по-солени местни данъци . На обществено обсъждане представиха предложение имотният данък за хората да скочи от 1,6 на 2,2 промила - тоест да стане колкото този за фирмите. Говори се и за промени в данъците за колите, така че ако Общинският съвет каже „да“, видинчани ги чакат нови правила съвсем скоро. Заложено е и..

публикувано на 24.11.25 в 17:05

платена публикация
Готово е научното съдържание за нова постоянна експозиция в музей "Конака"

Изготвена е документацията за постоянна експозиция на музей "Конака" във Видин. Предстои да бъде внесена за съгласуване в Министерството на културата, откъдето е основното финансиране. Документацията, подготвена от екипа на Регионален исторически музей - Видин, е от близо хиляда страници, каза ръководителят на проекта Ваня Ставрева...

публикувано на 24.11.25 в 16:39

Тайната на успешния разговор с дете – правилният момент

Поставяме фокус върху една от най-деликатните теми в общуването между родители и деца – моментът . Онзи малък, почти невидим детайл, който решава дали разговорът ще бъде чут… или ще се превърне в спор, обида, затваряне на вратата . Всички сме били там: опитваме се да обясним нещо важно, но детето е уморено, разстроено или просто не е „в този..

публикувано на 24.11.25 в 16:30