Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да подберем добър козунак за Великден

2
Снимка: Ива Антонова

По традиция днес на Велики четвъртък и на Велика събота се приготвят козунаците за Великден. Колко жълт и колко скъп е, и как действа на небцето, истинският козунак - ще разберем от популярната врачанска сладкарка Мария Иванова:

"Портокаловият козунак освен стандартните продукти - брашно, мая, мляко, яйца съдържа портокалови корички и изцеден портокал. Хем е много вкусен, нестандартен и различен, хем е много простичък и се получава една невероятна комбинация."

Портокаловият козунак на Мария Иванова е неустоимо изкушение за врачани от няколко години. Използваме уменията й, минали през безмилостната потребителска проверка, за да се ориентираме в преситения пазар и да направим информиран избор на козунак за Великден.

"Хубавите козунаци се правят с много яйца, с много мляко, с много масло и съответно цената е различна от тази, която виждаме по улици и сергии. Критерият "цена-качество" винаги върви ръка за ръка. Това е факт, но този, който го осъзнава и възприема е клиентът. Можем да преценим дали един козунак е с продуктите, които трябва и дали си струва парите. Има два начина това да се определи: единият начин касае хората, които са яли козунаци при своите баби; вторият начин е да се опитате да се съсредоточите върху вашето небце и това, какво дава то като сигнал. Ако ви прави странни реакции, като боцкане например, това е сигнал, че козунакът не е с хубави продукти."

Повече по темата, чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 9 ноември 2025 година

Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..

публикувано на 09.11.25 в 13:59

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания.  Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..

публикувано на 09.11.25 в 08:00

Харълд Робинс предупреждава: "Първи умират мечтите"

Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..

публикувано на 07.11.25 в 17:05

От Китай до Видин: Историята на Янг, която учи децата на изкуството на китайския език

Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..

публикувано на 07.11.25 в 17:00
Дора Любенова и Мик Купър

Английска съботна закуска във Видин – с аромат на масло, чай и топли печива

Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе "   е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..

публикувано на 07.11.25 в 16:30
Майстора медникар Борислав Борисов

Изкуството на медникаря

Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..

публикувано на 07.11.25 в 16:10

Уиски – пухкавото доказателство, че любовта идва неочаквано

Стана студено и започваме с котките. Ами, да - сега е най-приятния момент, в който котката да дойде в скута и да се сгушите...и да чуете онзи приятен, успокояващ звук - мъррррр.  Историята на Уиски е истински трогателна.  Той е подарък за своята стопанка Виктория Витомирова, която всъщност изобщо не е искала да има котка. Но, както често..

публикувано на 07.11.25 в 15:30