Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Забелязано в Лом" - позитивното кътче в Интернет

В ерата на социалните мрежи, когато новините се разпространяват със светкавична скорост, а критиката често доминира в онлайн пространството, едно виртуално кътче изпъква със своята различна, позитивна енергия. "Забелязано в Лом" не е просто още една Фейсбук група, а пространство, създадено с мисия да обединява хората чрез позитивното, да показва..

публикувано на 18.06.25 в 16:00

Магията на операта ще завладее отново Белоградчик през август

Актьорът Владимир Зомбори като Зоро в едноименния мюзикъл е един от акцентите в музикалната програма това лято сред Белоградчишките скали . Спектакълът е на Държавна опера Русе , която ще продължи традицията на оперния фестивал , създаден преди 10 години от Софийската опера и балет. Директорът на Русенската опера Пламен Бейков определи това като..

публикувано на 18.06.25 в 15:00

За пета година Видин става сцена на оперното изкуство

Една от най-известитнте и обичани творби в света на операта - "Прилепът", ще бъде представена на сцената във Видин. Спектакълът е част от програмата на фестивала "Летни музикални празници" , които ще се проведат от 8-и до 12 юли. "Магията на операта" и "Звездите на оперетата" са другите две заглавия в афиша на събитието, обясни оперната прима,..

публикувано на 18.06.25 в 14:00

Остават два дни до Националния фолклорен събор "Леденика"

Националният фолклорен събор "Леденика" отново ще изпълни три дни - 20, 21  и 22 юни, с настроение, много песни и танци. За пореден път ще бъде пресъздадена автентична северняшка сватба, както и още редица други събития, каза Радосвета Крумова от отдел "Култура" на Община Враца.  "Тази година нашият празник, защото ние наричаме този Национален..

публикувано на 18.06.25 в 12:00

Видинската математическа гимназия е сред водещите училища по резултати от зрелостния изпит по математика

Видинската математическа гимназия е сред десетте учебни заведения в страната с най-висок резултат на Държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по математика тази година.  Деветима са математиците, които имат отлични оценки на ДЗИ по математика. Това са Слав Славов със 100 точки, Николай Евгениев с 99 точки, Теодор Витанов с 94 точки, Иван Владимиров..

публикувано на 17.06.25 в 16:30

Любов като от филм: Как Георги предложи брак на Катрин - два пъти

Съвсем наскоро попаднах на една публикация в социалните мрежи, която наистина грабна вниманието ми и си казах: "Това просто трябва да бъде разказано!". Става дума за едно изключително романтично и оригинално предложение за брак, направено от видинчанина Георги Стоянов към неговата любима Катрин Челиева . Историята им е като взета от филм -..

публикувано на 17.06.25 в 15:09
Снимката е илюстративна.

Скулптор изработва "Дефиле" в симпозиума "Мездра 2025"

Дарин Ганчев е творец от Мездра, който се включва със своя проект "Дефиле" в Деветия симпозиум по скулптура „Мездра 2025“. Темата на форума тази година е „Искърски пространства“. Дарин Ганчев  е завършил Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино и Националната художествена академия. Днес е преподавател в училището, на което е..

публикувано на 17.06.25 в 14:15