Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марко Мирчев- създателят на сиренето "Дунавия"

8
Снимка: Радио Видин


В предаването "Калейдоскоп" Ви срещам с видинчанина Марко Мирчев, научен сътрудник I степен, създател на сиренето "Дунавия". Поводът- наскоро той издаде книгата "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще". 

Сирене "Дунавия" е научна разработка, с която той се гордее изключително много. Новата технология е специална и най-важното -  България е първата страна в света, която успешно провежда изследванията и въвежда технологията в производството. 

Новото сирене "Дунавия" има прекрасни вкусови качества, неговата производителност е с 18 % по-висока от обикновеното, и качеството му е също по-високо. 

Марко Мирчев  е роден на 10 октомври 1939 година в село Ярловица, община Димово. С тъга си спомня за някогашното многолюдно село и за чешмата, на която са идвали всички жени да си наливат вода. А точно срещу чешмата е била работилничката на баща му за сечива и каруци. Началното си образование завършва в селското училище, а гимназиалното в Средно смесено училище "Кирил и Методий " село Арчар. Огромно влияние върху него оказва учителят му по биология и химия Райков. Затова и когато трябва да кандидатства, той не се замисля, убеден е, че ще учи биология и химия. 

С доста перипетии успява след казармата да запише  в СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Биология" и втора специалност "Химия". Следването за Марко Мирчев е изпълнено с много учене, откриване на нови хоризонти в науката, практики сред природата и благодарност към всички преподаватели. 

Първото му работно място е на химик в химическата лаборатория в "Булгарплод" Видин. През 1968 година след проведен конкурс е приет на работа в Научно-изследователски институт по "Млечна промишленост" Видин. Там работи 26 години и получава степента научен сътрудник I степен". Споделя, че с разработката си е могъл да стане кандидат на науките или доктор. 

След 1990 година производството на сирене "Дунавия" спира, поради липса на суровина. Днес производството е възстановеено в село Ведраре, община Казанлък. 

НАЧАЛОТО НА ОТКРИТИЕТО 
"1974 година есента в "Реферативен журнал по химия" намирам едно съобщение, много кратко: "Производство на сирене Камамбер чрез ултрафилтрация". И пише - френски патент издаден, ММ2 по първите букви на имената на авторите. Прочетох го, обаче - нищо. Този термин "ултрафилтрация" залегна в съзнанието ми, и започнах да си мисля: "Какво да е това? Филтрация всички знаем какво е, но ултрафилтрация... Един ден ме извиква директорът /б.р. проф.Иван Георгиев/, говорихме за различни неща и аз в края на разговора го попитах: "Другарю Георгиев, ние в нашия институт няма ли да се занимаваме с този процес "ултрафилтрация" на мляко?" Той като чу, просто скочи от стола и каза: "Мирчев, аз си мислих, че само аз съм стигнал до този термин... Ти видя ли този сандък долу във фоайето? Да видях го, но не знам какво е. "Това е точно лабораторна ултрафилтрация." И се обърна, извади от чекмеджето един доклад от 4-5 страници и ми го подаде, да се запозная с него. Тази литература му я дава датска фирма, която изработва тази система. По повод производството на детски храни в Ловеч, където трябва да се въведе и продукт като майчино мляко. И той чете тази литература и се убеждава в нейната полезност и практичност. И подписва договор за тази инсталация. Дотогава в целия свят не се е използвала тази технология за производство..."

СИРЕНЕ ДУНАВИЯ
"До този момент никой нямаше представа в България за този метод и за това как се произвежда. През 1985 ще внедряваме технологията в Плевен... За тази година аз имам там 175 дена командировки, пуснахме без проблеми инсталацията. Сиренето започва да се произвежда и през август месец пускат сиренето по магазините. Такъв бум не съм очаквал. И като се връщаме от работа, чуваме хората по улиците как разговарят: "Ей, ти видя ли какво сирене са пуснали !" Ама такива отзиви, нямаш си на представа!... Открихме още два завода - в Русе и Търговище... 

Всеки завод преработваше всеки ден по 100 тона мляко. През 1990 година стигнахме 12,5 % от общото производство на сирене в България, общо 60 тона сирене произвеждахме в трите завода... Очакваше се през 2005 година 100% от бяло саламурено сирене да се произвежда по тази технология. Тя има големи преимущества - калциев хлорид не се ползва, само сирищна мая и закваска за сирене..."

Книгата на Марко Мирчев "Сирене "Дунавия" - минало, настояще и бъдеще" вече е факт. Издадена е в 200 бройки, има я в Региоинална библиотека "Михалаки Георгиев", продава се и в читалище "Цвят".

"Това е книга, не е роман. Описана е историята на създаване на сиренето... В световен мащаб научните работници, академически среди, свързани с това производство, утвърждават, че приложението на ултрафилтрацията в млечната промишленост е третата революция в млечната промишленост в света..."

На слушателите на Радио Видин Марко Мирчев пожела:

"Да са здрави, весели, бодри, радостни! Да работят усилено и да почиват нормално!... Да не губят надежда в живота и в бъдещото развитие на държавата ни и дано всичко върви както трябва!"

Повече - в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деветокласник от Видин е сред най-добрите в света по английски език

Стефан Симеонов от видинската Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" се завръща от Асизи (Италия) с медал и шесто място от международните финали на състезанието "Английски без граници". Той е ученик в девети клас, като участва интензивно и в съревнования по български език и математика. За емоциите от международния форум в..

публикувано на 14.10.25 в 15:00

Мездренски ученици ще се срещнат с омбудсмана

Среща между омбудсмана на България Велислава Делчева и ученици от мездренската Професионална гимназия "Васил Левски" ще се проведе на 21 октомври. Инициативата е на директора на учебното заведение Мирослав Павлов, който откакто е на този пост се стреми да повиши интереса на подрастващите в насока "Родолюбие" и "Гражданско образование":..

публикувано на 14.10.25 в 15:00

"Баба Вида", река Дунав и женската енергия "оживяха" във видинския парк

Нов графит в Крайдунавския парк във Видин привлича погледа на граждани и гости на града. Той се намира върху трафопост до джамията и е част от кампанията, която енергодружеството е подело за по-красива, зелена и безопасна градска среда. Целта на инициативата е съоръженията да не са скучни, сиви сгради, които ежедневно подминаваме, а да..

публикувано на 14.10.25 в 13:00

Видин ще развива велотуризма

Изграждането на нова велоалея и облагородяване на пространството между Колодрума и Речна гара във Видин планира Общината. Проектът се нарича „Колоездене Тимок - Дунав“ и за изготвянето му местната администрация си партнира с Община Княжевац (Сърбия), Видинска търговско-промишлена палата и Института за трансгранични райони. Целта му е да се..

публикувано на 14.10.25 в 12:00

Д-р Мариела Василева: Хората не трябва да се страхуват от профилактичните прегледи

Българ ското дружеството за борба с рака на гърдата и С дружението на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria"  провеждат национална кампания  "Розов октомври", посветена на превенцията на най-честото онкологично заболяване при жените - рака на млечната жлеза. Безплатни прегледи и информационни срещи ще има през целия октомври, отбелязван..

публикувано на 13.10.25 в 18:00

Урок по доброта: Младо семейство от Видин дари храна за животните от приюта

Понякога най-силните уроци не се преподават с думи, а с действия. Истинската доброта не се крещи - тя се усеща тихо, дълбоко и оставя следа, която озарява повече от един живот. И точно за такъв момент ще ви разкажем днес. А героите в тази история са младо семейство , което избра да направи нещо изключително красиво в един от най-важните дни от..

публикувано на 13.10.25 в 17:15

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ Видин: Време е за ваксиниране срещу грип

Започна кампанията за имунизация срещу сезонен грип във Видин. Над 20 души са посетили от началото на месеца имунизационния кабинет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за да си поставят ваксина. Това каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова и уточни, че от следващата седмица се очаква да започне поставянето..

публикувано на 13.10.25 в 16:53