Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасовден- празникът на ръцете, които създават вкус

Честит ден на хлебаря и сладкаря!


Днес православните християни празнуват Спасовден, познат още като Възнесение ГосподнеСпасовден е подвижен християнски празник, който се празнува 40 дни след Великден и отбелязва момента, когато Исус Христос се възкачва на небето. 

На Спасовден празнуват и всички хлебари и сладкари. За първи път празникът на хлебарите и сладкарите се чества официално през 1915 година по предложение на съюза Задруга на хляба. 

Народните вярвания повеляват днес да се прави курбан, а за здраве да се раздават обредни пити хляб и варено жито. Хлябът за българина е свещен и неразделна част от трапезата на всяко домакинство и за това не случайно се отбелязва на Възнесение Господне, защото той е не само на ежедневната, но и на  празничната трапеза, като за всеки един народен обичай и всяко истински важно събитие се замесва погача. Хляб се замесва и на всички големи църковни празници. 

На този ден си припомняме, че няма нищо по-голямо от хляба, и отправяме признателност към онези, на чийто труд дължим вкусния хляб на трапезата си. Мая Ганчева от 15 години се занимава с производството на хляб: 

"... Тайната на хубавия хляб е в качествените съставки... Хлябът е неизменна част от българската трапеза, без него няма как. Качествения хляб не трябва нито да е много набухнал, нито малко, а средно положение. В хубавия хляб трябва да има малко захар, олио, мая, брашно задължително, вода, мляко-  не, въпреки, че някои слагат..."

За българина хлябът е свещен. Думата „хляб“ в много случаи е приела значението на „хранене“ или „нахранване“. Една поговорка гласи: „Като има хляб, всичко има.“ 

Българинът не може без хляб, той всекидневно присъства на трапезата, споделиха видинчани:

"Да обичам хляб, всеки ден ям. Предпочитам бял и по-препечен. Хлябът е нещо много важно и нещо, без което не сядаме да ядем... Да, похапвам си, черен повече...Обичам, да, но се въздържам. Хлябът за българската трапеза е най-важния... Да, обичам. Аз лично обичам бял хляб, сигурно не е много полезен, но ми е любим, много е вкусен. Хлябът е нещо много основно, върви с всичко, навсякъде го има, даже и картофи с хляб ядем..."

На Спасовден празнуват и сладкарите. Дора Любенова се занимава със сладкарство от 15-годишна. Говорим си за сладките изкушения, за щастието, което ни носят и за тайната на най-хубавия сладкиш:

"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов, този е най-хуабвият, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадови неща, докато повечето хора свързват сладкото с шоколад. Сладкото е изкушение, но носи много радост. Как изглежда-  първо, за мен е много важен външният вид, защото външният вид продава първо и човек се храни първо с окото и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си това нещо, човек го носи в себе си. Посланието ми е- хапвайте сладко, но с мярка..."

Видинчани споделиха, че обичат да похапват сладичко и си имат сладкиши, на които не могат да устоят:

"Да обичам, най-много похапвам тортички и шоколадче. Купувам си ги, защото вече съм стара и ме мързи да си правя... А, много обичам сладко, пастички и разни други неща, всичко ми е любимо, щом е сладко. Организма ми го изисква и аз трябва да му го доставя, чувствам се много добре, щастлива... Обичам, но не трябва да го ям, баклава ми е любимото... рядко, но се случва. Любими са ми обикновени вафли, типичните класически, тези меденки, те са си от едно време, с вкуса от едно време. Обичам да правя сладки неща, разбира се, когато имам свободно време..."

Повече може да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28

Видински младежи започнаха учебна практика

Ученици в дуална форма на обучение, специалност "Организация на хотелиерството", от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започнаха своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката им  ще продължи 3 месеца.  Борислава Бориславова  и Теодора Георгиева  ще бъдат 11. клас. Започват работа във видински хотел. Ще учат поетапно..

публикувано на 02.09.25 в 15:10

"5 минути за здраве" - кампания за високотехнологични изследвания във Видин

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и на функцията на белия дроб ще се проведат във Видин. Част са от кампанията "5 минути за здраве“ , която се организира от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването и негови партньори. Кампанията започна от Враца, в средата на август, а на 4 септември ще гостува във Видин,..

публикувано на 02.09.25 в 15:09

Ослен Криводол се готви за четвъртия фестивал "Ослен фест"

Мездренското село Ослен Криводол се готви за четвъртия си фестивал "Ослен фест".  "Устойчивост" е темата на проявата тази година, което означава  устойчивост във всички сфери на живота - в природните методи на живот на село, в дейностите на младите хора  и в това да има стабилност това, което правят дългосрочно за себе си и за околните. Тук ще..

публикувано на 02.09.25 в 14:00

Изложба с детски рисунки краси бившата поликлиника във Видин

Изложба с детски рисунки разкрасява фоайето на бившата поликлиника във Видин. Творбите са създадени от децата, които посещават лятната занималня "Знайко" в същата сграда. Заниманията на малчуганите включват и творчески задачи и умения, които те всеки ден упражняват, казва техният преподавател Зоя Младенова:  "В течение на цялото лято ние..

публикувано на 02.09.25 в 13:00

Образът на Христо Ботев грейна върху фасадата на училище в Оряхово

СУ "Христо Ботев" в град Оряхово ще  посрещне  н овата учебна година  с обновена визия. Фасадата на триетажната сградата на училището е изрисувана с образа на българския патриот и революционер Христо Ботев, а на съседната външна стена е изписан с големи букви текстът на част от стихотворението му "Хаджи Димитър".  Изпълнители на проекта са..

публикувано на 02.09.25 в 12:05