Ако обичате сладки и сте креативни, работата на сладкар може да бъде идеалната професия за вас. За да си сладкар е нужно да си творчески дух, да може да създавате разнообразни десерти, торти, сладкиши- с една дума различни сладки изкушения. Но трябва да се знае, че тази професия изисква не само да имате таланта да създавате тези изкушения, но тя изисква и много търпение, точност и умение да следвате инструкции. И още - един сладкар трябва да умее да е внимателен към детайлите и да може да следва рецепти и указания, да има знания за хранителните стандарти и хигиенните правила. И не на последно място- добрите комуникационни умения също са важни, особено ако се работи в екип или се обслужват клиенти. Дора Любенова от Видин от дете има страст към сладкарството, а от година и половина вече има и своя пекарна, за пътя към успешния бизнес тя разказа:
"Занимавам се със сладкарство от 15-16-годишна, а пекарната, която имам, е вече от година и половина. Тръгнах по този път, защото това винаги е било мое желание и винаги съм искала да правя сладкиши, и се превърна в моя страст по-нататък. Причината за създаване на пекарната бяха моите декорирани бисквити, които нямаше как да просъществуват във Видин само продавайки декорирани бисквити и заради тях направих цялата пекарна. Правим всякакви домашни сладкиши, много ми се иска в града да има място, в което се предлагат домашни неща, защото навсякъде е пълно с купешки. В големите вериги е пълно с неща, които са изкуствени, а при нас всичко се прави с естествени продукти, дори имаме някои по-здравословни алтернативи и смятам, че хората се радват много на един най-обикновен кекс, който е направен както във вкъщи, но те нямат време да си ги направят."
Рецептите за своите изкушения Дора събира от дете, голяма част от тях са наследство от бабите. А най-хубавият сладкиш за нея е:
"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов. Този е най-хуабв, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадовите, но повечето хора свързват сладкото с шоколад... Сладките изкушения ни носят много радост, как изглежда първо, за мен е много важен външният вид на всички продукти, защото външният вид продава първо и човек се храни с окото първо и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си, като че ли това нещо човек го носи в себе си."
Повече може да чуете в звуковия файл.
„Неделник“ е тук. Темите: В петък вечер в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин се състоя музикално-поетичен концерт „Поезия и музика за живота“ с участието на Марко Милошевич и Борис Режак . Гостите от Сърбия потопиха публката в неповторима атмосфера, изпълнена с поезия, музика и вдъхновение...
В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. "Мнозина влизат в храма със своите претенции - с мисълта, че Бог и Църквата са им длъжници. Ние трябва да се приближаваме и да вървим към..
Във видинското село Жеглица бе подаден сигнал за сериозна авария на уличен водопровод, при която се наблюдава изтичане на питейна вода. Случаят се развива именно в период, когато голяма част от страната се намира в продължителна суша . До момента няма публично достъпна информация за причините, обема на изтеклата вода или сумата на щетите (ако има..
През май 1992-а някъде в Дания група четвъртокласници е на излет сред природата. Разходката им обаче се превръща в кошмар, когато в близкото блато се натъкват на труп, докато играят на криеница. Без да искат, малчуганите са намерили една от жертвите на вилнеещия в околността по това време сериен убиец. Малко по-късно убиецът е заловен и на свой..
Днес отбелязваме Европейския ден на езиците - повод да се замислим за хората, които не само владеят повече от един език, а и ги правят част от живота си. Хора, за които езиците не са просто средства за комуникация, а врати към различни светове. Елена Павлова е точно такъв човек - освен български, тя общува свободно и на английски и руски. И..
Филмът "Made in EU" , на режисьора Стефан Командарев, получи Голямата награда за пълнометражен игрален филм в 43-тото издание на Фестивала на българското кино "Златна роза" във Варна. Според журито, това е безкомпромисна творба, която, освен че отразява духа на съвремието в България, тесногръдието, страха и покорството, внушава и надежда в..
В "Едно" представяме събитията, които организираха от фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец септември, както и предстоящите. От Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания към фондацията отбеляза Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия с посещение в музея. Разгледаха..