Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дора Любенова и нейните сладки изкушения

3
Снимка: Дора Любенова

Ако обичате сладки и сте креативни, работата на сладкар може да бъде идеалната професия за вас. За да си сладкар е нужно да си творчески дух, да може да създавате разнообразни десерти, торти, сладкиши- с една дума различни сладки изкушения. Но трябва да се знае, че тази професия изисква не само да имате таланта да създавате тези изкушения, но тя  изисква и много търпение, точност и умение да следвате инструкции. И още - един сладкар трябва да умее да е внимателен към детайлите и да може да следва рецепти и указания, да има знания за хранителните стандарти и хигиенните правила. И не на последно място- добрите комуникационни умения също са важни, особено ако се работи в екип или се обслужват клиенти. Дора Любенова от Видин от дете има страст към сладкарството, а от година и половина вече има и своя пекарна, за пътя към успешния бизнес тя разказа:


"Занимавам се със сладкарство от 15-16-годишна, а пекарната, която имам, е вече от година и половина. Тръгнах по този път, защото това винаги е било мое желание и винаги съм искала да правя сладкиши, и се превърна в моя страст по-нататък. Причината за създаване на пекарната бяха моите декорирани бисквити, които нямаше как да просъществуват във Видин само продавайки декорирани бисквити и заради тях направих цялата пекарна. Правим всякакви домашни сладкиши, много ми се иска в града да има място, в което се предлагат домашни неща, защото навсякъде е пълно с купешки. В големите вериги е пълно с неща, които са изкуствени, а при нас всичко се прави с естествени продукти, дори имаме някои по-здравословни алтернативи и смятам, че хората се радват много на един най-обикновен кекс, който е направен както във вкъщи, но те нямат време да си ги направят."



Рецептите за своите изкушения Дора събира от дете, голяма част от тях са наследство от бабите. А най-хубавият сладкиш за нея е:


"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов. Този е най-хуабв, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадовите, но повечето хора свързват сладкото с шоколад... Сладките изкушения ни носят много радост, как изглежда първо, за мен е много важен външният вид на всички продукти, защото външният вид продава първо и човек се храни с окото първо и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си, като че ли това нещо човек го носи в себе си." 


Повече може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Моника Йончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Книгата "Врачански тиквеник Марин" в Бяла Слатина

Мариета Цолова представя второто преработено издание на книгата си "Врачански тиквеник Марин" в читалището в Бяла Слатина днес.  През 2017 година книгата предизвика голям интерес и за една година тиражът ѝ бе изкупен. Сега тя отново я преиздава, но с нови моменти и герои.  Авторката е от село Търнава, обича родния си край и невероятния..

публикувано на 25.11.25 в 12:00

Данъци и обществена полза - вечният въпрос

Във Видин май се задават по-солени местни данъци . На обществено обсъждане представиха предложение имотният данък за хората да скочи от 1,6 на 2,2 промила - тоест да стане колкото този за фирмите. Говори се и за промени в данъците за колите, така че ако Общинският съвет каже „да“, видинчани ги чакат нови правила съвсем скоро. Заложено е и..

публикувано на 24.11.25 в 17:05

платена публикация
Готово е научното съдържание за нова постоянна експозиция в музей "Конака"

Изготвена е документацията за постоянна експозиция на музей "Конака" във Видин. Предстои да бъде внесена за съгласуване в Министерството на културата, откъдето е основното финансиране. Документацията, подготвена от екипа на Регионален исторически музей - Видин, е от близо хиляда страници, каза ръководителят на проекта Ваня Ставрева...

публикувано на 24.11.25 в 16:39

Тайната на успешния разговор с дете – правилният момент

Поставяме фокус върху една от най-деликатните теми в общуването между родители и деца – моментът . Онзи малък, почти невидим детайл, който решава дали разговорът ще бъде чут… или ще се превърне в спор, обида, затваряне на вратата . Всички сме били там: опитваме се да обясним нещо важно, но детето е уморено, разстроено или просто не е „в този..

публикувано на 24.11.25 в 16:30

100 години Народно читалище „Просвета 1925“ в Мездра – сърцето на културния живот

Тази година Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра отбелязва впечатляващ юбилей – 100 години от своето създаване. За едно читалище това са години история, култура и общност, в които поколения жители на града са се срещали, учили и творили заедно. През всичкото това време "Просвета" е било място, където хората са се вдъхновявали, развивали са..

публикувано на 24.11.25 в 16:15

Подарък от сърце: Как да станем таен Дядо Коледа на дете в нужда

В Северозападна България отново за пета поредна година се случва една от онези прояви, които напомнят защо Коледа е време за добрина. Инициативата "Таен Дядо Коледа" вече е позната на много хора във Враца и региона - кауза, родена от сърцето на един учител. Тази година в списъка на доброто са включени 370 деца - всички от социално слаби..

публикувано на 24.11.25 в 15:30

"Мизерни заплати и липса на уважение" – служители от Видинската статистика на протест

Служителите на Отдел "Статистически изследвания"- Видин се включиха в протестна акция преди дни. Повод за недоволството са ниските възнаграждения в системата, както и нарастващото напрежение и негативните нагласи към държавните служители, заети с ключови функции. Това каза за Радио Видин Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически..

публикувано на 24.11.25 в 15:15