Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дора Любенова и нейните сладки изкушения

3
Снимка: Дора Любенова

Ако обичате сладки и сте креативни, работата на сладкар може да бъде идеалната професия за вас. За да си сладкар е нужно да си творчески дух, да може да създавате разнообразни десерти, торти, сладкиши- с една дума различни сладки изкушения. Но трябва да се знае, че тази професия изисква не само да имате таланта да създавате тези изкушения, но тя  изисква и много търпение, точност и умение да следвате инструкции. И още - един сладкар трябва да умее да е внимателен към детайлите и да може да следва рецепти и указания, да има знания за хранителните стандарти и хигиенните правила. И не на последно място- добрите комуникационни умения също са важни, особено ако се работи в екип или се обслужват клиенти. Дора Любенова от Видин от дете има страст към сладкарството, а от година и половина вече има и своя пекарна, за пътя към успешния бизнес тя разказа:


"Занимавам се със сладкарство от 15-16-годишна, а пекарната, която имам, е вече от година и половина. Тръгнах по този път, защото това винаги е било мое желание и винаги съм искала да правя сладкиши, и се превърна в моя страст по-нататък. Причината за създаване на пекарната бяха моите декорирани бисквити, които нямаше как да просъществуват във Видин само продавайки декорирани бисквити и заради тях направих цялата пекарна. Правим всякакви домашни сладкиши, много ми се иска в града да има място, в което се предлагат домашни неща, защото навсякъде е пълно с купешки. В големите вериги е пълно с неща, които са изкуствени, а при нас всичко се прави с естествени продукти, дори имаме някои по-здравословни алтернативи и смятам, че хората се радват много на един най-обикновен кекс, който е направен както във вкъщи, но те нямат време да си ги направят."



Рецептите за своите изкушения Дора събира от дете, голяма част от тях са наследство от бабите. А най-хубавият сладкиш за нея е:


"Най-хубавият сладкиш е този, който си направил с желание и с любов. Този е най-хуабв, защото вкусовете на хората са различни. Аз лично не предпочитам шоколадовите, но повечето хора свързват сладкото с шоколад... Сладките изкушения ни носят много радост, как изглежда първо, за мен е много важен външният вид на всички продукти, защото външният вид продава първо и човек се храни с окото първо и след това с вкуса. Тайната съставка е да бъдеш спокоен и някак си, като че ли това нещо човек го носи в себе си." 


Повече може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Моника Йончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Видинското училище "Любен Каравелов" е с нови кабинети по роботика и технологии

Нови STEM кабинети по роботика бяха открити днес във видинското училище "Любен Каравелов".   STEM центърът се състои от два кабинета по компютърно моделиране и информационни технологии, работилница по роботика и кабинет по география и икономика. Има и 6 високооборудвани класни стаи. Два от кабинетите са оборудвани с 75 инчови интерактивни..

публикувано на 29.10.25 в 17:10

Художникът Петър Йедличка реди изложба във Видин

Изложба на художника Петър Йедличка ще бъде подредена утре в художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Петър Йедличка е художник с богато международно присъствие - роден в Брно (Чехия), завършил Национална художествена академия (НХА) в София. Творбите му се отличават с експресивна живопис, темите, върху които работи, често са..

публикувано на 29.10.25 в 16:35

Книгата "Силни в слабостта си" ще бъде представена в Мездра

Излезе от печат най-новата книга на Светла Дамяновска . Книгата е с метафоричното заглавие "Силни в слабостта си" и съдържа 11 разказа и 11 есета на разнообразни теми, засягащи съвременното общество. Интересното е, че това е книга, която в себе си съдържа две книги, обединени в едно общо книжно тяло, обясни авторката Светла Дамяновска...

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Напоителни системи": Няма опасност за ново преливане на река Войнишка в Дунавци

В началото на октомври ви разказахме за притесненията на жителите на град Дунавци от повторно наводнение от река Войнишка.  Тогава хората сигнализираха, че почистването на реката е извършено само на отделни места, а извадената растителност и наноси не са извозени. Хората се притесняват, че при ново покачване на водите може да се повтори бедствието от..

публикувано на 29.10.25 в 15:25

"Мечтатели с ботушки“: Деца от Медковец се учат да ценят земята

Малчуганите от детска градина "Слънчева дъга“ в монтанското село Медковец вече садят и отглеждат зеленчуци, билки и цветя в свое опитно поле. Проектът се нарича “Мечтатели с ботушки” , а идеята за него е на директора на детската градина - Тотка Рибагина .  Инициативата е осъществена по проект по националната програма "Хубаво е в детската..

публикувано на 29.10.25 в 14:30

Ученици от Видин с награди от конкурса "Видин на 16 - ако градът беше тийнейджър"

В навечерието на духовния празник на Видин - Димитровден, станаха ясни победителите в конкурса за есе " Видин на 16 - ако градът беше тийнейджър".  Конкурсът е на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев“ Видин, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов и Община Видин.  Есета за конкурса писаха ученици не само от Видин, след тях..

публикувано на 28.10.25 в 15:30

Близка среща с носорог е сред новите истории от ръчния багаж на Георги Милков

Днес ни гостува журналистът и пътешественик Георги Милков. Макар и пътеписи, разказите му всъщност са пътешествия не само до различни дестинации, но са и пътувания до хората, до душите на различни народи. Пътувания в историята, в традициите, в познанието за света през очите на много и различни мъже и жени. Поводът да говорим за него е..

публикувано на 28.10.25 в 14:30