Какво ще се случи с цените след смяната на лева с евро или дори още след получения доклад? Има ли риск от спекула? Какви възможности има държавата да пази потребителите, без да съсипе бизнеса на производителите?
На тези и други въпроси отговаря председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България, Димитър Зоров, чието предприятие се намира в Северозапада:
"Поскъпване на млякото и млечните продукти ще има, но никой няма да се оправдае с еврото. Няма пазарен механизъм, с който да се забрани увеличаването на цените - това е пазарна икономика. И никого не могат да накажат. Наказанията могат да бъдат приложени, само ако прекалкулацията лев-евро не е точна.
Друг е въпросът, че във всички страни, които са се присъединили към Еврозоната, е имало първоначални повишения на цените. Това е защото производители с течение на времето са задържали цените въпреки инфлацията. Първо, защото търговските вериги не им ги приемат, второ - не искат да загубят пазарния дял. Тогава ще се създаде една удобна среда да си променят цените. Но не и да променят валутния курс лев-евро. Да се надяваме, че това няма да се отрази на потребителите...
Никой не може да каже в сегашната ситуация, какво ще стане на първи януари. Ами ако тази война в Украйна продължи, цените на енергоносителите в края на годината са високи, тогава ще има повишение по други причини. Кой каквото и да говори, не може да даде точна преценка и анализ какво ще се случи.
Вдигане на цените ще има при много производители, но те ще са отразени в цената заради инфлационните процеси. Това въобще не е свързано в еврото, но дори да е, никой няма да го признае. Интересно ми е как КЗК ще открие нарушение в промяна на цените на стоките. Всеки ще се оправдае с пазарната икономика. Няма закон за надценките и всеки може да сложи каквато и да е цена. Но никой няма да каже - вдигнах цената заради еврото..."
Цялото интервю с Димитър Зоров и подробности по темата - в звуковия файлТече есенното почистване на Берковица. Кампанията започна на 27 октомври и ще продължи до 12 декември. Общината призовава всички жители да се включат активно, като почистят дворовете и прилежащите площи, съобразено с указанията и графика по райони. Хората, които почистват дворовете си от зелени (биоразградими) отпадъци, трябва да ги..
Есента не бърза. Тя просто идва, за да ни напомни, че красотата е в промяната. Това е „Неделник“ с аромат на кафе от джезве и усмивки от Северозапада! В „Неделник“ ви очаква пъстра неделна среща с истории, традиции и хора с големи сърца. Можете да чуете майстора бакърджия Борислав Борисов – човекът, който пази занаята жив..
Седма неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания. Когато Господ беше повикан от Иаир, за да помогне на болната му дъщеря, влизайки в дома му Той я намери вече мъртва.Как приличаме на тези хора, които са наобиколили мъртвата..
Калифорния през 60-те години на ХХ век е място на свободна любов и желание за световен мир. Хипи културата е в апогея си. Но времената се менят и ветеранът от Виетнам Гарет Брендън се опитва да се справи с тях, въпреки умората, която е натрупал от всичко. Върнал се е у дома, в Щатите, без никаква идея какво иска да прави. Знае само, че не желае..
Какво кара едно младо момиче от далечен Китай да избере да живее във Видин? Днес ви срещаме с Янг - 25-годишна преподавателка по китайски език в СУ „Цар Симеон Велики“ . Само преди два месеца тя пристига в България, готова да сподели културата и езика на далечен Китай с видинските деца. За Янг това е истинско предизвикателство - нова страна,..
Ухае на прясно изпечени вкусотии. Навън е мъгливо, но в пекарната на Дора Любенова - " Ди Арт - Пекарна и Кафе " е светло, топло и уютно. Мирише на масло, на сладко тесто, на нещо познато и чуждо едновременно - типично британски аромат, който те кара да се усмихнеш. Тази събота Видин отново ще посрещне "Съботна закуска с Мик и Дора" -..
Медникарството - или както старите хора му казват бакърджийство - е един от най-старите занаяти по нашите земи! От траките и римляните, чак до днес, майсторите продължават да изчукват не само медта, а и човешкото любопитство с красотата на своите съдове. Чайници, кани, джезвета, тави, котли - всичко блести и звъни, сякаш казва: „Айде,..