Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

| Интервю
Пенко Пеков - барман
Снимка: личен архив



Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация, прохлада и настроение. Важно е не само какво пием, но и как го поднасяме, защото една напитка може да бъде не просто разхлаждаща, а истинско лятно удоволствие. Барманите знаят как да ни въвлекат в "коктейлното приключение"- от играта с вкусовете до украсата с резен лайм и стръкче мента.

Барманът Пенко Пеков от Видин ни разказва какво най-често се поръчва през летния сезон и как една напитка може да ни пренесе на сянка, дори и когато сме насред жегата.

"Моите наблюдения са, че хората предпочитат дълги напитки - в случая дълги коктейли, лимонади и студени кафе напитки, като Фредо еспресо и Фредо капучино. Едни от най-предпочитаните алкохолни напитки са джин тоник и аперол шприц. Може да звучи банално, че ги споменавам, предвид че са добре познати, но неслучайно са се установили през годините. Винаги може да направим джин тоник или аперол шприц малко по-интересен, като добавим сироп - например ягода, малина или пък пресни билки, като мента или розмарин. Може и сами да си ги приготвим вкъщи. Най-лесният начин е да вземем малини, ягоди или череши, например 100 г череши, да добавим 25 г захар, да ги пасираме и готово – получава се плодово пюре, което всъщност е още по-подходящо, защото знаем точно какво съдържа и няма консерванти."



Когато приготвя напитки за жегите, за Пенко е важно винаги да има прясно изцеден лимон или лайм. 


"Предпочитам лимонадата със сода, а не със спрайт, защото последният я прави твърде сладка. Най-добре е да използваме домашно приготвени пюрета, а не готови сиропи от магазина. И разбира се, не бива да пропускаме ароматните билки – мента и босилек са чудесни. Билките са подходящи за всяка лимонада в топлите дни. Аз лично съм голям фен на италианските аперитиви. Те са достъпни в почти всички магазини и сами по себе си са доста комплексни на вкус – съчетават сладко, горчиво и кисело. Ако решите да направите коктейл с тях, е много лесно - взимате една част аперитив (например Campari, Aperol или Ramazotti) и добавяте две части тоник или сода. Например 60 мл Campari и 120 мл сода. Получава се чудесен освежаващ коктейл с ниско алкохолно съдържание, който е дълъг и едновременно с това хидратира."




А какви напитки предпочитат видинчани в горещините?

"Само вода пия...Аз пия фреш от зелена ябълка...Повече вода... Според мен най-важното е -  да пием вода!..Студен чай е по-подходящо, защото газираното не е добре за тялото. Натурални сокове, за децата също и вода - това е!"

В летните жеги освежаването не е просто въпрос на комфорт - то е необходимост. Тялото ни губи много течности, а с тях и важни соли и минерали. Именно затова изборът на подходяща напитка в горещите дни е повече от удоволствие  - това е грижа за здравето ни. От чаша студена вода с резен лимон до по-смелите вкусове на плодови смутита и домашни лимонади - всяка глътка прохлада ни помага да останем бодри и свежи. И не забравяйте - в летните дни се пие често, леко и с удоволствие, защото прохладата невинаги идва от климатика - понякога просто е в чашата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Джагаров: Архитектурата като изкуство и мисия

Малко преди деня на архитекта ви представяме Румен Джагаров – млад човек, чиято съдба от ранна възраст е тясно свързана с къщите, строителството и занаятите. Роден е през 1997 година в София и детството му преминава в квартал "Горубляне". Лятото неизменно го отвежда при баба и дядо по майчина линия – от стария род Кайцанови – в село Ново село..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Японска философия за живота и любовта в романа „Преди кафето да изстине“

В тясна уличка в Токио има малко сумрачно кафене, в което се сервира специално кафе вече повече от сто години. Понякога обаче кафето става още по-специално, ако имаш късмета да седнеш на определен стол в дъното на заведението, където всъщност никак не е лесно да седнеш. Стол, който е свободен само по веднъж на ден за няколко минути. Онзи, който..

публикувано на 03.10.25 в 16:30

Светът е по-хубав, когато се усмихваме

Днес отбелязваме Международния ден на усмивката – ден, който ни напомня колко важен и силен е този малък жест. Усмивката е универсален език. Където и да отидеш по света, хората я разбират.  Знаете ли, че когато се усмихваме, в тялото ни се случва истинска магия? Мозъкът започва да отделя хормони на щастието – ендорфини, серотонин, допамин. Те..

публикувано на 03.10.25 в 16:10

Историята на камилите Аладин и Самир

Рядко в нашата рубрика "97 лапи и 1 опашка" посрещаме гости, различни от кучета и котки, и когато това се случи, вълнението е повече от осезаемо. Днес на гости не идват просто домашни любимци, а истински пустинни "аристократи" – камилите Аладин и Самир . Те принадлежат към азиатската порода двугърби камили , известни със своята невероятна..

публикувано на 03.10.25 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Обстановката в момента е зимна

Облачно, драстично застудяло и със значителни валежи е времето в последните няколко дни. Оранжев код е обявен и за днес за Северозападна България заради интензивни валежи от дъжд, преминаващи в мокър сняг. Села във Врачанско и Монтанско останаха без ток, докато над 30 сантиметра е снегът на прохода Петрохан, който е затворен паднали клони от..

публикувано на 03.10.25 в 12:35

От Горни Лом до Манила: Мечтата на Венислав Антов, която стана реалност

Малка страна на картата, но голям дух на световната сцена. Това е урокът, който волейболните ни национали преподадоха на света, грабвайки сребърните медали и титлата световен вицешампион. Този успех не е просто спортно постижение, той е ярка светлина, която прониза всяко българско сърце и донесе една от най-силните и чисти форми на национална..

публикувано на 02.10.25 в 17:05

Открива се груповият лов на дива свиня

На 4 октомври, събота, се открива груповият лов на дива свиня. Според ловците този лов е голяма тръпка. 1700 човека са заверили членските карти във видинското ловно-рибарско дружество. Всички, които излязат в събота на лов, ще преминат инструктаж. "За всяко едно откриване се правят графици за лов, къде ще се ловува, в кое ловище дадената ловна..

публикувано на 02.10.25 в 15:33