Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

| Интервю
Пенко Пеков - барман
Снимка: личен архив



Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация, прохлада и настроение. Важно е не само какво пием, но и как го поднасяме, защото една напитка може да бъде не просто разхлаждаща, а истинско лятно удоволствие. Барманите знаят как да ни въвлекат в "коктейлното приключение"- от играта с вкусовете до украсата с резен лайм и стръкче мента.

Барманът Пенко Пеков от Видин ни разказва какво най-често се поръчва през летния сезон и как една напитка може да ни пренесе на сянка, дори и когато сме насред жегата.

"Моите наблюдения са, че хората предпочитат дълги напитки - в случая дълги коктейли, лимонади и студени кафе напитки, като Фредо еспресо и Фредо капучино. Едни от най-предпочитаните алкохолни напитки са джин тоник и аперол шприц. Може да звучи банално, че ги споменавам, предвид че са добре познати, но неслучайно са се установили през годините. Винаги може да направим джин тоник или аперол шприц малко по-интересен, като добавим сироп - например ягода, малина или пък пресни билки, като мента или розмарин. Може и сами да си ги приготвим вкъщи. Най-лесният начин е да вземем малини, ягоди или череши, например 100 г череши, да добавим 25 г захар, да ги пасираме и готово – получава се плодово пюре, което всъщност е още по-подходящо, защото знаем точно какво съдържа и няма консерванти."



Когато приготвя напитки за жегите, за Пенко е важно винаги да има прясно изцеден лимон или лайм. 


"Предпочитам лимонадата със сода, а не със спрайт, защото последният я прави твърде сладка. Най-добре е да използваме домашно приготвени пюрета, а не готови сиропи от магазина. И разбира се, не бива да пропускаме ароматните билки – мента и босилек са чудесни. Билките са подходящи за всяка лимонада в топлите дни. Аз лично съм голям фен на италианските аперитиви. Те са достъпни в почти всички магазини и сами по себе си са доста комплексни на вкус – съчетават сладко, горчиво и кисело. Ако решите да направите коктейл с тях, е много лесно - взимате една част аперитив (например Campari, Aperol или Ramazotti) и добавяте две части тоник или сода. Например 60 мл Campari и 120 мл сода. Получава се чудесен освежаващ коктейл с ниско алкохолно съдържание, който е дълъг и едновременно с това хидратира."




А какви напитки предпочитат видинчани в горещините?

"Само вода пия...Аз пия фреш от зелена ябълка...Повече вода... Според мен най-важното е -  да пием вода!..Студен чай е по-подходящо, защото газираното не е добре за тялото. Натурални сокове, за децата също и вода - това е!"

В летните жеги освежаването не е просто въпрос на комфорт - то е необходимост. Тялото ни губи много течности, а с тях и важни соли и минерали. Именно затова изборът на подходяща напитка в горещите дни е повече от удоволствие  - това е грижа за здравето ни. От чаша студена вода с резен лимон до по-смелите вкусове на плодови смутита и домашни лимонади - всяка глътка прохлада ни помага да останем бодри и свежи. И не забравяйте - в летните дни се пие често, леко и с удоволствие, защото прохладата невинаги идва от климатика - понякога просто е в чашата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 септември 2025 слушаме Антон Брукнер и Дариус Мийо

На днешния четвърти септември се навършват 201 г. от рождението на Антон Брукнер и 133 г. от рождението на Дариус Мийо. Брукнер е австрийски композитор, органист и музикален педагог, в чието творчество преобладава симфоничната и религиозната хорова музика. Той е емблема на късноромантичната симфонична музика. Мийо е модернист, търсещ нови стилове,..

публикувано на 04.09.25 в 09:00

Актуализират Наредбата за престой и паркиране във Видин

До края на тази седмица на сайта на Община Видин трябва да бъде качен Проект на нова Наредба за престой и паркиране.  Гражданите могат да вземат отношение с предложения и мнения по новия документ. Какви промени се предвиждат, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин Петър Петров : "Новостта, която ще..

публикувано на 03.09.25 в 16:01
Драматично-куклен театър - Враца

Врачанският театър подготвя шест премиери

Шест нови спектакъла ще имат своите премиери на врачанска сцена до края на годината. Две от тях - комедиите "Голям мръсник" от Пиер Шано и класиката "Вишнева градина" от Чехов, публиката ще може да види още през октомври. Две заглавия за деца също ще бъдат представени през новия творчески сезон, обясни директорът Владлен Александров ...

публикувано на 03.09.25 в 16:00

Видин - градът на трите крепости, вече и с четвърта?

Останките на неизвестно досега укрепление от ранновизантийския период откриха археолози при проучвания в рова на крепостта "Баба Вида" във Видин. Работната хипотеза е, че става дума за част от стена на кула от 6 век. Работата в този участък ще донесе ново познание за историческото минало на Видин, смята научният ръководител на проучването д-р Ваня..

публикувано на 03.09.25 в 15:08

"Вълшебната флейта“ ще звучи сред Белоградчишките скали

"Вълшебната флейта" от Моцарт ще огласи едно от вълшебните места на Северозапада - Белоградчишките скали. В случването на оперното вълшебство участват Симфониета Видин, солисти на Варненската опера и възпитаници на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия. Диригент е Симон Павлов, режисьор - Снежина Аврамова. След Видин, Лом и..

публикувано на 03.09.25 в 15:00

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28