Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Възмездие в "Ресторант"

Снимка: Радио ВИДИН

В едно общество, което като че ли вече е станало напълно безчувствено към насилието, жертвите на престъпления и техните близки все още имат нужда от справедливост. Но ако дори служителите на реда са безсилни да я въздадат, кой би трябвало да поеме тази задача и има ли изобщо право някой да го прави? А какво ви остава, когато насилието нахлуе в собствения ви дом? Може би тогава настъпва времето да повярвате в справедливост отвъд реалността… или да потърсите някой от нейните приносители.


Романът „Ресторант“ на турския писател Хакан Йел разказва история за онова късче възмездие, което всички тайно жадуваме, когато светът ни покаже най-уродливото си лице, но законът се оказва безсилен. Една история за гнева, който ни изяжда отвътре, когато престъпниците остават ненаказани. За онзи глас, който ни нашепва, че няма друга справедливост, освен личната.


В романа си Йел използва като декор наситени с екзотични аромати турски кухни, ресторанти и кафенета, за да разказва за престъпления и наказания, за грехове и разплата. За сурово, изчистено право, каквото хората са отвикнали да търсят и очакват, но все още да имат нужда от него.


Някъде там, над света на видимото е оплетена невидима мрежа – информационно поле, в което тайните не съществуват, а законите и правилата са изчистени и ясни. Справедливостта е неотменима и неизбежна. Никой и нищо не остава скрито и безнаказано. Добро срещу зло, светлина срещу мрак. И всяка от страните си има своите служители. Хора като „Готвача“ Кузей Арал.


Той е човекът, от когото имат нужда низвергнатите, отчаяните, обезверените, пренебрегнатите. Него чака бащата, изгубил дъщеря си от ръцете на убиец, когото законът оправдава. На него се надява изоставеното момиче от сиропиталището, жертва на онези, които уж трябва да се грижат за него. Дори полицаят, решен да го залови, но изгубил всичко, което някога е обичал, има нужда от Кузей. „Готвачът“ е проводник на воля, по-древна и по-могъща от всяка човешка институция, а изкуството му преплита храната и смъртта по начин, превръщащ и двете в тайнство. Защото Кузей знае, че каквото и да правиш, независимо дали е баклава или убийство, трябва да му се посветиш изцяло, докрай. Да се разтвориш в него. Да го правиш с уважение, отговорност и стил. Нямаш право да бъдеш аматьор нито в кухнята, нито в убийството.


От другата страна на разказа е инспектор Али от истанбулската полиция, който разбира посвещението по свой начин. Той бързо се досеща, че преследва прецизен сериен убиец, приел за своя мисия да въздава правосъдие там, където законът се е оказал безсилен. Някой убива изверги, успели да се измъкнат от отговорност за престъпленията си. При това ги убива по начин, граничещ с невъзможното. Убиецът не просто преследва жертвите си – той ги познава като никой друг. Знае тайните им, познава слабостите им дори по-добре от тях самите.


Али и партньорът му Музафер вярват, че когато постъпват правилно, животът няма да се отнася сурово с тях. Знаят от коя страна на закона стоят и това ги прави твърде уверени, докато не разбират по най-трудния начин, че никой не е застрахован от опасността да изгуби хората, които обича. Че животът пет пари не дава дали си спазвал правилата или не, дали си добър човек или чудовище. За него няма значение кой си, какъв си, какво си правил – той удря еднакво жестоко всички.


В такъв момент човек започва да се съмнява в себе си, в решенията и приоритетите си. Започва да си задава въпроси. Животът на любимите ти хора достатъчно висока цена ли е, за да изоставиш принципите си в името на отмъщението? И дали понякога правилното не е именно онова, което законът забранява? Например… да убиеш?


Но „Ресторант“ не е роман за възхвала от отмъстителите. Той всъщност е разказ за това колко струва да се пречупиш и да прегърнеш омразата си. За опасността да повярваш, че доброто и злото са просто категории, които човек може да моделира според собствените си нужди и разбирания, и че това ти дава някакви гаранции пред Вселената. Така че ако имате нужда от книга, която не просто разказва история, а ви предизвиква да надникнете в собствените си сенки, „Ресторант“ е идеалния избор.


Хакан Йел е роден в Истанбул през 1968 г. Завършва „Археология“ и „История на изкуството“ в университета в Анкара, след което изучава и „Развитие на детето“. През 2004 г. започва да пише статии за взаимоотношенията между мъжете и жените за списания „Cosmopolitan“. Първият му роман – приключенският трилър „Докосване до Султана“ – излиза от печат през 2005 г. Следва „Ресторант“ – роман, в който Хакан Йел обръща внимание на все по-нарастващото насилие в обществото. Романът има доста критици заради твърде бруталните сцени на насилие, описани на моменти в него, както и заради посланието, че понякога справедливостта е единствено в твоите ръце.


По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

40 години между дъската и сърцата на поколения ученици - историята на Диляна Йонова

Днес в "Думата имат старейшините" ни гостува Диляна Йонова, която е родом от село Крушуна, Ловешко, но животът и професионалният ѝ път я водят във Видинския край, където живее и до днес. Тя е работила 40 години като учител. Началото на своето образование поставя в Ловеч, където завършва гимназия, след това заминава за Плевен да следва за..

публикувано на 23.10.25 в 15:00

Видински ученици се включиха в инициативата "Мениджър за един ден"

Възпитаници на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин заеха разнообразни длъжности в различни фирми, учреждения и институции в крайдунавския град, като част от инициативата "Мениджър за един ден".  Като работодатели тази година се включиха Радио Видин, Община Видин, Регионалното управление на образованието, Дирекция "Бюро..

публикувано на 23.10.25 в 15:00

Европейски средства ще преобразят две училища във Видин

Две видински училища ще бъдат обновени. Това са Основно училище "Епископ Софроний Врачански" и Средно училище "Петко Р. Славейков". Ремонтът ще се извърши по проект „Осигуряване на модерна и приобщаваща образователна среда". Основната цел е модернизация на материалната база, на образователната инфраструктура и повишаване качеството образование..

публикувано на 23.10.25 в 13:00

Пенчо Ковачев представя в Берковица книгата си за Йордан Радичков

Книгата на Пенчо Ковачев "Тая жена животът. Йордан Радичков - от Дописник до Класик" ще бъде представена днес, 23 октомври, в Берковица. Събитието е част от програмата за Радичковите дни в града. Домакин на изявата ще е Народно читалище "Иван Вазов 1872", като мястото за това не е случайно избрано, информира председателят на културното средище..

публикувано на 23.10.25 в 12:00

В "Музикална зона" на 23 октомври 2025 слушаме Радка Тонеф и Алберт Лорцинг

Днес в "Музикална зона за класика и джаз" срещаме две имена в класиката и джаза, диаметрално противоположни,  живели в отдалечени епохи. На 21 октомври се навършиха 43 г. от нелепата кончина на норвежката джаз изпълнителка с български корени Радка Тонеф.  Макар успешна в друга страна, тя полага своя отпечатък не само там, но и в световната история на..

публикувано на 23.10.25 в 09:00

платена публикация
Експонати с висока научна стойност ще представи новата експозиция на музей "Конака" във Видин

Половината от експонатите, които ще бъдат включени в новата експозиция на Исторически музей "Конака" , не са показвани досега. Освен това сред тях има артефакти с много висока научна стойност. Това обясни ръководителят на проекта за изготвяне на нова музейна експозиция д-р Ваня Ставрева.  "Една от задачите ни е не само като визия да обновим..

публикувано на 22.10.25 в 16:53

Петър Младенов: Пчелите вече не могат без пчеларя

Пчелари от Сърбия, Австрия и Словения гостуваха във Видин, за да обменят опит с българските си колеги. След срещата във Видин те посетиха пчелин в село Гомотарци и отпътуваха към сръбския град Неготин.  Инициативата бе на пчеларско дружество "Хайдут Велко" от Неготин, а символичен домакин бе видинското дружество "Димитър Балев", с председател..

публикувано на 22.10.25 в 16:47