Теми от деня


Благослав Михайлов: Платформата „Стража” предоставя достъпна информацията на гражданите

„ Основната ни цел е да правим информацията достъпна за гражданите, за да могат да взимат по-добри решения и да знаят какво се случва в държавата. Не да описват всичко с „ама те всички са маскари“, а да могат да видят обективно кой какъв е всъщност..

публикувано на 26.01.23 в 09:26

Младежи се обединяват в защита на природните ресурси

Мастър класове за млади природозащитници с иновативни идеи организира екипът на WWF България. Ученици и студенти от 15 до 29 години вече участват в обучителните курсове и хакатони за разработване на проекти, даващи практични решения в защита на..

публикувано на 25.01.23 в 16:00

На избори в началото на април

Вече бе върнат неизпълненият трети проучвателен мандат за съставяне на правителство от 48-мото Народно събрание. Още веднага след изборите на 2-ри октомври миналата година имаше коментари, че правителство от този парламент няма да се избере и..

публикувано на 25.01.23 в 11:10

Доц. Елена Ставрова: Нека имаме доверие на нашата централна банка

На 25 януари 1879 година е утвърден устава на Българската народна банка и  така се ражда  първата официална българска институция, основана след Освобождението. Фактите сочат, че тя е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред. „ Това..

публикувано на 25.01.23 в 09:20

Даниела Якова: Радиото е голяма обич, свобода и изпитание

На 25 януари Българското национално радио отбелязва  88 години от своето създаване . На тази дата през 1935 година министър-председателят Пенчо Златев изпраща до цар Борис III за утвърждаване Наредбата-закон за радиото, която царят одобрява с указ..

публикувано на 25.01.23 в 09:11

Журналистът от Скопие Владимир Перев: Руската агентура е в Македония вече сто години

Изключително сложни ще продължават да бъдат отношенията между България и Северна Македония в този социално-политически етап, в който се намират и двете държави. Това прогнозира в ефира на Радио Благоевград журналистът от Скопие, Владимир Перев,..

публикувано на 24.01.23 в 14:16

Петър Колев: Политическият елит в Северна Македония умишлено подклажда езика на омразата към България

Агресията срещу хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония е покровителствана от институциите и е продукт единствено на македонския политически елит. Това каза в ефира на Радио Благоевград Петър Колев, председател на Гражданския..

публикувано на 24.01.23 в 10:36

Сериозни икономически проблеми пред общините

Трудно е началото на годината за повечето общини. По принцип те пренасят проблемите от 2022-ра в първите месеци на новата година. Няма изненада, че те са преди всичко икономически. През миналата година заради растежа на цените и голямата инфлация спря..

публикувано на 23.01.23 в 11:16

Будител с кауза

 Ако в днешното хаотично и все по-бездушно виртуално съвремие, превърнало ни в консуматори и потребители, но не и в свободно мечтаещи и търсещи мъдри решения за общото благо инициатори, трябва да посочим съвременен „будител“, то сред тях е Елена Начева...

публикувано на 23.01.23 в 09:49

Доц. Емил Гачев: Прогнозите за климата в България са за затопляне и засушаване

„ От това, което знаем, може да се каже, че  перспективите за климата в България са за известно засушаване в следващите десетилетия, паралелно със затопляне “, очерта в интервю за Радио Благоевград близкото бъдеще за климата доц. д-р Емил Гачев..

публикувано на 23.01.23 в 09:33