Теми от деня


Младите вдъхновители: Пирина Воденичарова с признание от Forbes

29-годишната Пирина Воденичарова от Банско покори престижната класация на Forbes “30 под 30”. Тя заблестя на корицата на списанието за месец декември, като един от младите вдъхновители в страната ни. Голямата радост за нея е, че до това признание я..

публикувано на 05.02.24 в 10:53

Българското земеделие се крепи на три култури - пшеница, царевица и слънчоглед

90% от българското земеделие включва отглеждането на три култури  - пшеница, царевица и слънчоглед, коментира за Радио Благоевград агрономът Роман Рачков, специалист по тропично и субтропично земеделие, председател на Българската асоциация по..

публикувано на 05.02.24 в 09:17

Константин Ковачев представя нов албум – „Рай зелен“

26-годишният Константин Ковачев набира все по-голяма популярностна на българската музикална сцена. Младият артист зарадва почитателите си с нов албум – „Рай зелен“, който популяризира в социалните мрежи. По албума Константин работи с Роби Николов...

публикувано на 04.02.24 в 11:28

Николай Паскалчев: Не се притеснявайте, говорете открито

Николай Паскалчев е на 21 години, студент по право в Югозападния университет в Благоевград . Макар, че  е трети курс, вече е избрал административното право като своя бъдеща специализация на юрист. А в  ежедневието често си задава въпроси: Това..

публикувано на 03.02.24 в 10:00

В Деня на влажните зони WWF напомня за тяхното значение

Добър пример от Драгоманското блато Днес отбелязваме Световния ден на влажните зони – най-продуктивните екосистеми на Земята. Те предоставят уникални условия за живот на множество растителни и животински видове и в същото време са ценен източник на..

публикувано на 02.02.24 в 13:57

Посрещаме февруари с балансиран и спокоен пазар

Първия месец от новата година изпратихме с балансирано пазарно равновесие. Така посрещаме и февруари.  „Потребителската кошница“ ни струва толкова, колкото и през същия период на миналата година. „Ако вземем по един хранителен продукт от..

публикувано на 01.02.24 в 14:00

Мисията всяко българско семейство да има своя шанс за дете

Демографският срив е един от глобалните проблеми на цяла Европа, но за България това е въпрос дали изобщо ще ни има утре. Над 145 000 двойки в страната ни се нуждаят от асистирана репродукция, за да заченат своето дете. А според медицинските..

публикувано на 01.02.24 в 13:49

Чакаме финансиране на 42 мащабни проекта

Тази година Община Благоевград ще разполага с 45 милиона лева от собствени приходи. Българските общини системно страдат от дефицит на средства и това със сигурност е недостатъчна сума. Но ние трябва да се съобразим с реалната картина, както по отношение..

публикувано на 01.02.24 в 11:57

Романът "Звезди под клепачите" с номинация за европейска награда

"Звезди под клепачите"  на писателя Николай Терзийски е в краткия списък за българска номинация за Наградата за литература на Европейския съюз 2024. Българско предложение за наградата са  още книгите  "Екстазис" на Радослав Бимбалов, "Дом за..

публикувано на 01.02.24 в 10:15

Мобилни лекарски екипи ще обслужват селищата без лекари

Повече от 30 години чакаме решение на проблема с осигуряване на здравна помощ на хората в отдалечените населени места. В цялата страна, включително и в Благоевградска област, има много места, в които сградите на някогашните здравни центрове все още..

публикувано на 31.01.24 в 12:34