Теми от деня


Зимни травми и контузии

  Най-честите травми през зимата – тема, която коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград д-р Божидар Лазов – ортопед-травматолог в Медицинския институт на МВР – София. Макар, че към този момент няма сняг и поледици, е..

публикувано на 11.01.23 в 11:39

Доц. Кр. Христова: Зимата е изпитание за хората със сърдечно-съдови заболявания

     За доброто сърдечно здраве е много важна профилактика Грижа за сърцето през зимата – тема, която коментира доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински директор на Центъра по..

публикувано на 10.01.23 в 13:57

Д-р Зорница Спасова: Нужни са иновации за по-зелени производства в козметичната индустрия

„ Човек не е много  склонен да жертва комфорта си, може би по-скоро ще се разчита на иновации в козметичната индустрия, на по-зелени производства, „claim friendly“ серии, към които да се насочат потребителите. Защото само  промяна на потребителското..

публикувано на 09.01.23 в 09:50

Повече защита при онлайн пазаруването

Предстои въвеждането на ново европейско изискване - даден продукт да може да бъде продаван през интернет само, ако е наличен икономически оператор (производител, дистрибутор, вносител), базиран в Европейския съюз, който да носи отговорност за..

публикувано на 09.01.23 в 09:35

Маргарита Мачева с пожелание за нови вдъхновения

Нови вдъхновения и начинания пожела на слушателите на Радио Благоевград, на себе си и екипа на ДТ "Никола Вапцаров" директорът на театъра Маргарита Мачева в разговор с Ива Сеизова. Можете да чуете целия разговор, посветен на отминалата година и успехите на..

публикувано на 08.01.23 в 14:39

Роботи и виртуална реалност в терапията на деца с комуникативни нарушения

Научните изследвания показват, че терапия, подобрена със социални роботи и виртуална реалност, подобрява уменията на децата с комуникативни нарушения. Екип от специалисти от различни научни институции предлагат разработване на методология за..

публикувано на 04.01.23 в 14:12

Нова година: 365 бурканчета пълни мечтания и вълшебства

Обикновено краят на годината е време за равносметка, а началото на новата стартира новите ни надежди, мечти и очаквания. 2023 вече е факт. Да си пожелаем да е здрава, щастлива и изпълнена с много осъществени мечти, които можем да започнем за..

публикувано на 03.01.23 в 09:38

Талант в изкуствата демонстрират ученици от Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград

От началото на тази учебна година Второ ОУ „Димитър Благоев” в Благоевград работи по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и спорта”. На Коледно тържество учениците показаха наученото пред своите съученици, учители и родители. По..

публикувано на 27.12.22 в 09:05

Сектор „Тютюн“ изпраща ползотворна година

Въпреки всички предизвикателства през изминалата година, Сектор „Тютюн“ изпраща една ползотворна 2022. Такава е оценката, която направи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България,..

публикувано на 23.12.22 в 20:28

Филологическият факултет на ЮЗУ работи за развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина

В Национална научна програма са включени 5 висши учебни заведения - ЮЗУ “Н. Рилски”- Благоевград, СУ „Св. Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ВУ „Св. св. Кирил и Методий” и ШУ „Епископ Константин Преслав”. Координатор е Българската академия на..

публикувано на 21.12.22 в 14:16