Местни избори 2023

Теми от деня


Водосвет и курбан за здраве на хижа „Македония“

С водосвет и курбан за здраве, на 23 септември около обяд, ще започне тържеството, с което ще бъдат отбелязани 90 години от създаването на хижа „Македония“. Преди почти век, туристи от Горна Джумая поставят първия камък в основите на туристическия..

публикувано на 21.09.23 в 14:09

Стартира Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“

Започва Национален образователен конкурс „Изучаваме света с ГИС“, който  се провежда под патронажа на МОН. Инициативата е на Есри България, в партньорство с водещи университети, браншови и медийни организации. Той е част от събитията по повод Световния..

публикувано на 21.09.23 в 11:12

Започна новата учебна година за българчетата в испанския град Памплона

Над 130 български деца се обучават в Българското културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“ в испанския град Памплона. Училището е създадено от Асоциация на българските деца в Навара – Памплона. За своите възпитаници неделното училище..

публикувано на 20.09.23 в 18:59

Плащаме висока социална цена от силната концентрация на земеделската земя

Намаляващ брой на заетите в земеделието, където човешкият труд е сведен до минимум, заради високата степен на механизация;силна концентрация на земеделска земя в малък брой хора, като фактори за обезлюдяване на цели райони в страната - на това обърна..

публикувано на 20.09.23 в 09:34

Протестите имат политически привкус

Протестите имат политически привкус - този извод можем да направим след два разговора в ефира на Радио Благоевград . Потърсихме мненията на политолога Марая Цветкова и на икономиста проф. Боян Дуранкев. Използван бе поводът с решението на Народното..

публикувано на 20.09.23 в 09:23
Наградите

Приключиха номинациите за годишните награди на Програма "Достъп до информация"

На 28 септември - Международния ден на правото да знам, екипът на Програма "Достъп до информация" ще раздаде за 21-ви път своите награди. Призовете са в шест категории - четири награди "Златен ключ" се присъждат на граждани, журналисти, НПО и институции,..

публикувано на 19.09.23 в 16:17

Най-добрата защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна

Най-инвативната защита срещу човешкия папилома вирус вече е достъпна и в България по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. 9-валентна ваксина срещу 9-те типа човешки папилома вирус, които са най-честите причинители..

публикувано на 19.09.23 в 15:34

Плановете за трансформацията на въглищните райони не са конкретни

През следващите десетилетия  България трябва да спре производството на електрическа енергия от изкопаеми горива, по-конкретно от въглища. За страната ни това означава постепенно намаляване и евентуално затваряне на големи минни и енергийни комплекси..

публикувано на 19.09.23 в 15:06
Сашо Въжаров

Защо успял бизнесмен в Благоевград поиска да влезе в местната власт?

Сашо Въжаров е един от тримата създатели на машиностроителния завод „ВАНИКО“ в Благоевград , в който днес работят 200 човека. Предприятието произвежда детайли, машинни възли, машини и инструменти, проектира технологии и технологично оборудване;..

публикувано на 19.09.23 в 13:49

26 партии и коалиции се регистрираха за местния вот в Благоевград

Общинската избирателна комисия - Благоевград регистрира десет инициативни комитета, две местни коалиции, двадесет и шест  партии и коалиции за участие в изборите, съобщи за Радио Благоевград Мартин Бусаров, председател на комисията. Той поясни, че..

публикувано на 19.09.23 в 12:27