Теми от деня


Започна фестивалът "Струма пее"

В село Невестино бе открит 16-ият фолклорен фестивал "Струма пее". Той ще се проведе в два дни – на 20-и и 21 август.  Участници са над 700 души .Фестивалът има конкурсен характер и ще бъдат наградени най-младият, както и най-възрастният участник, ще има и..

публикувано на 20.08.22 в 11:22

Кметът на община Невестино Димитър Стаменков с Почетния знак на Кюстендилска област

Почетният знак на Кюстендилска област бе връчен на кмета на община Невестино от областния управител Александър Пандурски на празника на общината. Поводът е дейността на кмета на общината, която е втора по площ в областта през последните години...

публикувано на 18.08.22 в 16:15

Обявено бе решение от 2019 година във връзка с отношенията между Северна Македония и България

"Решението от 2019 година обяви македонската страна във връзка с двустранните отношения с България. То е взето на Съвместната историческа комисия между представители на двете страни и е странно, че едва сега от македонска страна обявяват тази..

публикувано на 18.08.22 в 16:08

Започват научни изследвания на праисторически обекти в област Благоевград

Праисторикът д-р Малгожата Гребска-Кулов от Регионален исторически музей в Благоевград спечели престижен грант за археологически публикации, финансиран от фондация White and Levy към университета в Харвард, САЩ. Това е единственият отличен български..

публикувано на 16.08.22 в 12:51

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в..

публикувано на 15.08.22 в 10:03

„Дъждовни спомени“ – новата песен на Галя Ичеренска

„Песента ми беше показана през зимата, веднага щом я чух, много я харесах. Кантото и текста бяха прекрасни. През пролетта „Дъждовни спомени“ беше готова. Имам голям сантимент към тази песен, защото тя е в стил боса нова, един от любимите ми“, обяснява..

обновено на 14.08.22 в 14:33

Васил Софин представя „Малкото момиче“

„Малкото момиче“ – това е  заглавието на новата книга на Васил Софин. Това е първата книга със стихове за деца, която пише самоковският автор. Посветена е на неговата внучка София. За радост на малките читатели, книгата има красиви илюстрации. По..

обновено на 14.08.22 в 14:27

Доц. Стефан Дечев: Да се върнем към свидетелствата на участниците в събитията през 1903 г.

В дните, в които през 1903 г. (поне по "нов стил") в Битолско сраженията от Илинденското въстание  все още са в разгара си,разговаряхме с доц. Стефан Дечев за спора на интерпретациите за въстанието, за "различните Илиндени и след това". Предлагаме ви да..

публикувано на 14.08.22 в 12:24

Режисьорът Елена Панайотова: Човек никога не си тръгва от Африка и независимо колко е далече, продължава да я носи в сърцето си

    Във фокуса на вниманието ни е фотоизложбата „Далеч от Африка” на професионалния фотограф Атанас Кънев и театралния режисьор Елена Панайотова, която беше открита миналата седмица в Градската художествена галерия в Пловдив и вече има покана да..

публикувано на 13.08.22 в 20:52

Опасността от пожари остава

За разлика от други  райони на страната в Благоевградска област засега няма големи пожари. Това каза за Радио Благоевград главният инспектор Георги Сарафов от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград...

публикувано на 12.08.22 в 16:59