Теми от деня


Доброслав Димитров: Революцията на изкуствения интелект вече започна

Налице е петата индустриална революция на изкуствения интелект. Буквално месеци ни делят от кардинална промяна на всички икономически, социални и обществени нива. Революцията, независимо каква е, описва бърза и огромна промяна, която не е..

публикувано на 27.04.23 в 10:50

Снежана Тодорова: Професията журналист е много отговорна и потребна

В състоялата се в София  IV Национална конференция по медийна сигурност "Медиите и войната - журналистически стандарти и отговорности при отразяване на кризи и военни конфликти" взеха участие университетски преподаватели, дипломати, журналисти, духовни..

публикувано на 25.04.23 в 11:20

"На меНе ми пука!": Младите хора и фалшивите новини

Какво е нивото на медийна грамотност сред младите българи? До каква степен те са податливи на дезинформация? Как да разпознаваме фалшивите новини в медиите и социалните мрежи?  Отговор на тези въпроси дава четвърти епизод на рубриката „На меНе ми..

публикувано на 25.04.23 в 11:06

Д-р Камен Рикев: Учим се от филологическите издания на ЮЗУ

В рамките на проекта „Иновативно образование в хуманитарни и социални науки чрез цифрова трансформация и модернизация на учебните програми“ Университетът „Мария Кюри Склодовска“ бе домакин на научен семинар с участието на преподаватели от..

публикувано на 25.04.23 в 10:01

Запознати ли са българските граждани в кои случаи са дискриминирани

Голяма част от българските граждани познават Комисията за защита от дискриминация, обръщат се с жалби и сигнали, и търсят да защитят правата си, когато са дискриминирани. Това каза за Радио Благоевград доц. Ана Джумалиева, председател на КЗД. Тя..

публикувано на 24.04.23 в 14:14

Село Логодаж – все по-привлекателно за туристите

Благоевградското село Логодаж от години се развива успешно като все по-предпочитана туристическа дестинация. Природните дадености, опазените уникални традиции и занаяти, и изключително удачното разположение на селото до язовир „Стойковци“, подхранват..

публикувано на 24.04.23 в 11:27

Древна настолна игра на близо 7 000 години в Кюстендил

Екип от археолози и историци от Регионалния исторически музей – град Кюстендил в партньорство с Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС“, дизайнери и занаятчии проучиха и създадоха възстановки на древна настолна игра. Нейният..

публикувано на 24.04.23 в 09:27

Надежда Шопова: Надявам се българският розов домат да продължи да присъства на трапезата ни

Надежда Шопова е асистент в Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН. В публикация за платформата „Климатека“ под заглавие „Ще издържи ли българският розов домат на екстремните температури?“, авторката анализира климатичните..

публикувано на 24.04.23 в 09:09
Теодора Праскова

Теодора Праскова и изкуството на медитацията

Думата медитация произлиза от индо-европейското med- , в превод – меря, което през латинското meditation постепенно се превръща в онова, което днес разбираме под медитация. Медитациатята е практика, в която даден човек може да  тренира ума или предизвиква..

публикувано на 23.04.23 в 15:47

Теди Русева - Tiara представя "Може би"

Теди Русева - Tiara e от Бургас, внучка е на Иван Коларов - композиторът на "Бургаски вечери". Теди е актриса и 11 години е била асистентка на илюзиониста Зайн. Прави авторска музика от няколко години. „През 2020-та затварянето на театрите ме..

публикувано на 23.04.23 в 15:30