Теми от деня


Борис Илиев пленява със „Слънце ти, аз луна“

Новата песен на Борис Илиев Слънце ти, аз луна“ е създадена от романтичния композитор и поет Вида Пиронкова. Важен акцент в цялостната композиция на песента дава завладяващото соло на пиано. Темата е композирана от Вида Пиронкова, като неразривна част..

обновено на 14.01.24 в 15:44

„Симитлия – Древната земя на кукерите“ 2024

Над 50 групи от цяла България участват в тазгодишното издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. В първия фестивален ден на стадиона в града дефилираха групи от Петрич, Банско, от общините Елин Пелин, Корлово, Костенец, Кюстендил, Павел..

публикувано на 14.01.24 в 15:21

Балин Балинов: В Словения видях в най-чист чист вид примери за зелен енергиен преход

Република Словения е с население от около 2,1 милиона души. До 1991 година страната е част от  Югославия. Днес е  член на ЕС, НАТО и сред основателките на инициатива „Три морета“. По БВП на глава от населението  е на първо място сред славянските..

публикувано на 14.01.24 в 10:05

Цончо Ганев: Необходима е оставка на правителството и нови избори

"Сред приоритетите на партия "Възраждане" ще бъде да се борим за оставка на това правителство и нови парламентарни избори, тъй като това, което се случва в държавата придобива плашещи размери. Управляват ни партии, които са създадени да отричат тези, с..

публикувано на 12.01.24 в 16:53

Джобен наръчник срещу домашното насилие

В изминалата година на ужасяващи случаи на насилие над жени и приети след тях законови промени, от Фондация „Анимус“ отчитат повишаване на случаите на домашно насилие. Статистиката сочи, че 12 жени на месец се обръщат към Правната клиника на..

публикувано на 12.01.24 в 14:54

Селският туризъм и потенциалът на малките населени места

Развитието на селския туризъм и възможностите, които дава за икономическото развитие на малките населени места е темата, която неведнъж се представя в рубриката „Туризмът в действие“ на Радио Благоевград. Често пъти се оказва, че не напудрените..

публикувано на 12.01.24 в 14:14

Общинска администрация да изготви варианти за развитие на аквапарка

Има много варианти за развитие на аквапарка в Благоевград. Сигурно е, че за жителите на областния център въпросът да съществува или не този плувен комплекс изобщо не стои. Неслучайно преди няколко дни изпратих редица въпроси по тази тема до Общинска..

публикувано на 12.01.24 в 09:58

Какво да правим с нежеланите подаръци?

Коледно-новогодишните празници отминаха, но предстоят още много хубави поводи за да получим или подарим подарък до края на годината. Темата е още по-актуална, ако към подаръците прибавим модерните напоследък ваучери, карти за отстъпки и намаления,..

публикувано на 11.01.24 в 14:40
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

Микоплазмената пневмония – на пръв поглед лека, но и с възможни усложнения

В рубриката „ Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на ВМА и хонорован асистент в  ЮЗУ „Н. Рилски“, коментира микоплазмената пневмония като заразна респираторна инфекция – какво..

публикувано на 11.01.24 в 14:18

„Дигитална раница“ в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ село Абланица

Наджибе Ибраим е учител по информационни технологии и предприемачество в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, община Хаджидимово. Тя е публикувала две тетрадки в „Дигитална раница“, които всеки учител може да използва. Единият урок е за осми..

публикувано на 11.01.24 в 12:23