Теми от деня


Социалната мрежа в помощ на потребителите

През есенно-зимния сезон, потребителите сме изправени пред различни потребителски казуси и проблеми – като започнем от нелоялните търговски практики по отношение цените на храни и стоки, преминем през високите сметки за ток, парно и други услуги, та..

публикувано на 27.10.22 в 14:38

Стартира кампанията „Виждаш ли ме?“ за превенция трафика на хора

С прожекция на два филма бе поставено началото на кампанията „Виждаш ли ме?“ за превенция на трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация. Инициативата е съвместна работа на Националната комисия за борба с трафика на хора и фондация „Кампания..

публикувано на 27.10.22 в 11:36

Отличници в науката от Математическата гимназия в Благоевград

В рубриката „Отличниците“ продължаваме да ви представяме учениците, постигнали високи успехи в различни направления на знанието. Петокласници Гергана Илиева и Стоян Смилков от ПМГ „Академик Сергей Корольов“ Благоевград  спечелиха едногодишни..

публикувано на 26.10.22 в 12:53
Владислав Христов

Поредно престижно отличие за писателя Владислав Христов

Хайку стих на Владислав Христов беше отличен на Мемориалния конкурс, посветен на поета Мацуо Башо, в Япония. Конкурсът е най-старият такъв за хайку и в него участват стотици поети от цял свят. Той се организира от Мемориалния музей на Башо, намиращ се..

публикувано на 26.10.22 в 10:04

С кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще“ WWF набира подкрепа за опазване дома на дивите животни в България

Застрашените видове у нас не са добре защитени, сочат данните от проучване Популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск, гласят заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу..

публикувано на 25.10.22 в 14:56

Голям интерес към Панорама на университетите

Десетки кандидат-студенти имаха възможност да влязат в пряк контакт с преподаватели от висшите училища в страната. Това се случи в поредното издание на Панорама на университетите в Благоевград. В събитието взеха участие 18 учебни заведения...

публикувано на 24.10.22 в 15:41

Откриха Обсерватория за наблюдение на птици в Гоцеделчевско

Първата по рода си Обсерватория за наблюдение на птици в България бе открита в гоцеделчевското село Баничан.Това се случи на 21 октомври, когато бе извършен и водосвет за здраве на всички дарители, строители и бъдещи ползватели на съоръжението. То бе..

публикувано на 24.10.22 в 14:03

Улиците в подгорските села са като от 16-ти век

Трагичното състояние на инфраструктурата в подгорските села е тема, която сме коментирали неведнъж в ефира на Радио Благоевград . Продължаваме я с пример от петричкото село Коларово, където „пътищата са като от 16-ти век“. Твърдението е на кмета..

публикувано на 24.10.22 в 12:52

Включете се в националната кампания #БезПушек

Кампанията за чист въздух с хаштаг #БезПушек ще продължи до края на месец октомври. Фокус на начинанието са индивидуалните промени, които всеки човек може да предприеме поне за една седмица, за да намали количеството замърсяване на въздуха. „..

публикувано на 24.10.22 в 09:31

40 години Национален парк-музей „Самуилова крепост”

Националният парк-музей „Самуилова крепост” е открит на 23 октомври 1982 година. Останки от средновековно укрепление и селище са консервирани, а районът около него е благоустроен. Там където склоновете на планините Беласица и Огражден се приближават..

публикувано на 24.10.22 в 09:03