Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До няколко години налагаме нов бранд – „Черноморска кухня“,заедно със страните от Черноморския басейн

Макар и малко закъсняла , тази идея за създаването и популяризирането на марка – „Черноморска кухня“ превъзмогна много от международните  и геополитически отношения, и чрез „народната дипломация“ обедини страните от Черноморския басейн за каузата – да се създаде разпознаваема и представителна марка на богатството от традиционни ,кулинарни и специфични местни храни, ястия ,продукти и напитки дори , така , както е известна и брандирана – Средиземноморската/напр./ в цял свят.

Но, и в това за малко нашата страна да не участва, и отново загуби много от характерните ни ястия и продукти, ако не бе отговорното и далновидно отношение, и внимание към случващото се в туризма на Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, който първи сигнализира за това, което вече бяха започнали да правят специалистите от Русия, Турция, Грузия, и обединявайки се с още две имена – професионалисти във хотелиерството и ресторантьорството като Георги Тръпков – зам.председател на БУПСПА, и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев – едно от топ-имената в туризма ни, ресторантьор и хотелиер – създадоха инициативната група, която вече официално представя нашето участие в общия кръг от специалисти подготвящи и разработващи визията, съдържанието и всичко нужно по бранда – „Черноморска кухня“. Това бяха гостите в предаването за туризъм, което се излъчи тази събота, а БНР-Бургас е първата медия,която представи това начинание. Срещата с тях бе в Поморие,където гостуваше Шеф Каракашев, и докато предаваше своите умения – обучавайки свои колеги , заедно с домакина Георги Тръпков и Желязко Атанасов дискутираха , но и реално представяха някои от идеите за нашето участие в новия бранд.

А, как се стигна до него, какво обхваща и повече за целите на марката – чуйте какво каза Желязко Атанасов:


Ето и какво каза Желязко Каракашев за ползите от създаването на тази марка, и за възможността ,макар и позакъснели да спасим – защитавайки ги, някои от нашите кулинарни продукти ,традиции и ястия, които все още не са брандирани от съседите ни , а така и да запазим и популяризираме нашите традиции:


А ето и какво успя инициативната група да направи до сега, но и полагат началото в търсенето на съмишленици, както и отправят покана към всички вас – от морето, или по-далече от него, от града до селото, и към всички техни колеги хотелиери и ресторантьори – участвайте и вие в създаването на нашата визия и меню в общата Черноморска кухня :


Ако ви е станало любопитно- какви ястия биха присъствали в Черноморското меню - чуйте някои примери ,които дадоха за характерни ястия в бранда „Черноморска кухня“ –Желязко Атанасов и Желязко Каракашев:


И още, за ползите от участието ни в тази обща програма по създаването на марка „Черноморска кухня“ в национален и международен план:


Благодарение на „народната дипломация“ между страните от Черноморския басейн реализирането на подобен бранд ще бъде добър повод за сплотяване в отношенията и привличането на по-различен клас туристи в развиващият се и променящ световен туристически пазар,а  благодарение на реакцията и усърдието на инициаторите – Желязко Атанасов, Георги Тръпков и Желязко Каракашев, България не пропусна поредна важна крачка в опазването и развитието на националните ни сегменти -  съставна част, и от туристическата ни визия в международен план.

Това е началото, и очаквайте още по темата в предаването за туризъм „Виа Понтика“ и в програмата на БНР-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 2 август

Акцентите в седмичното ни обзорно предаване днес:  Как общините Камено, Сунгурларе и Руен работят превантивно срещу пожарите – репортаж по темата Села в община Средец се опълчиха срещу експанзия на фотоволтаични паркове в землищата им – на какво са готови да защитят земята си? Добра зърнена реколта – ниски изкупни цени: говорят..

обновено на 02.08.25 в 09:41

"Булевард Демокрация" на 1 август

Темите в предаването днес: Министърът на туризма Мирослав Боршош беше в Бургас и се срещна с кметове на черноморските общини. Те обсъдиха рекламата на страната и туристическите продукти, които се предлагат. За спешна среща с ръководството на концесионера на двете морски летища Варна и Бургас настояват работещите в дружество. Искането е отправено от..

публикувано на 01.08.25 в 14:35

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 1 АВГУСТ:

Август е последното намигване на лятото, затова си заслужава да му се порадваме и да го посрещнем с усмивка. Осмият месец в календара винаги носи едно специфично обещание за приключения, солени целувки, жарко слънце и нови спомени. Добро утро в петък и в първия ден на новия месец!  Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините..

публикувано на 01.08.25 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 31 юли

Темите в предаването днес: Ремонтът на Дюленския проход ще приключи месец май следващата година. Той ще бъде част от бъдещета магистрала" Черно море", повече по темата от регионалния министър Иван Иванов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Отново напрежение в Дюлево. На втори проект за соларна инсталация местните жители казват -не. Интервю на Нина Рангелова..

публикувано на 31.07.25 в 14:21

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 ЮЛИ! Изпращаме юли с надежда за дъжд и прохлада, но това ще е само блокче лед в питието, защото е едва средата на лятото… „А може би, може би, това лято ще се окаже такова, за което хората пишат песни.“ Добро утро в четвъртък от ефира на БНР – Бургас! Събираме по-важното и интересно от деня в..

публикувано на 31.07.25 в 06:57

"Булевард Демокрация" на 30 юли

Темите в предаването днес: Как се справят малките общини с пожароопасния сезон, каква е готовността им и как вече някои от тях гасиха пожари,на фокус този следобед Сунгурларе, Руен и Болярово. Очаквания за  новия бюджет на Европейския съюз. Комисията „Фон дер Лайен“ обяви, че въвежда принципа „пари срещу реформи“, а острите критики не закъсняха...

публикувано на 30.07.25 в 14:33

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 30 ЮЛИ:

Никой не може да се върне назад и да даде ново начало, но всички можем, започвайки от днес, да си осигурим различен край. Добро утро в сряда! В делника ви каним на кафе в приятна компания, за да се разсъним заедно. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в..

публикувано на 30.07.25 в 06:30