Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Видеоигрите като все по-важна платформа за откриване на нова музика

4
Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Като водещ на музикално предаване се радвам, когато ви помагам да откривате нова музика. Радиото все още остава едно от основните средства за това. Е, не е както преди, когато радиото доминираше що се отнася до откриване на нови песни и артисти. Сега има стрийминг платформи, които поне тук в Америка са на преден план. От известно време има и друга платформа, която предоставя авеню, привличащо вниманието на артисти и лейбъли. 

В пространството на видеоигрите всеки ден се потапят милиарди. Например само в Roblox се смята, че шест милиона души дневно прекарват около два и половина часа. Това превръща виртуалната реалност в трамплин за популяризиране на нова музика. 

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Шефът на музикални партньорства в Roblox Karibi Dagogo-Jack посочи за октомврийския брой на британското издание Music Week: 

“Насърчаваме всеки да приема Roblox като място, в което да осъществя пряка връзка с феновете.“ Той казва също: „Хората ни приемат като гейминг платформа, а за мен ние сме социална медиа от следващо поколение.“ 

По изчисления, цитирани през лятото от страниците на Billboard, около 3 милиарда души по света са активни геймъри и тази година приходите в този сектор се очаква да минат 200 милиарда – повече от комбинираните приходи на музикалната и кино индустриите.

В миналото създателите на  игри са наемали композитори да създават оригинална музика вместо да се забатачват в сложните уреждания на авторски права на лейбълите. Но игрите сега са популярни, печелят много и могат да си позволят бюджет за работа с лейбъли. 

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Обединяването между музиката и гейминг индустрията придоби особено значение през 2019-а, когато диджей сета на Marshmello във Fortnight привлече аудитория от 10 милиона. Подобни, описани в коментар на Billboard като „блокбъстър интеграции“ имаше с артисти като Travis Scott (Fortnite) и Lil Nas X (Roblox). 

По данни на Deloitte, цитирани от Billboard 45 % от геймърите или около 1.5 милиарда души казват, че те откриват музика посредством игрите.

Пример за нарастващото значение на игрите е създаването на тесни сътрудничества с предоставящите дигитални услуги платформи като Spotify, които си имат и остров в Roblox, посетен 34 милиона пъти. Игрите предлагат също концертни изпълнения и дори гледане на документалистика. Работи се и над включване репертоар  на звезди от минали десетилетия в саундтрака на игрите като така младите могат да научават и за класици в музиката.

Снимките са предоставени от Roblox Corporation

Погледите сега са насочени към лейбълите с питание дали ще прегърнат с пълни обятия този иновативен начин за промотиране на музика. 

Тези платформи могат да бъдат и мястото, където младото поколение открива легендарни артисти. Mariah Carey и Elton John станаха част Roblox и може би именно благодарение на това класическото им творчество е чувано за първи път от тези на 13 години – възрастта, в която можем да кажем, че се формират музикални предпочитания, които остават за цял живот. Така че е логично да очакваме включване репертоар и на звезди от минали десетилетия в саундтрака на игрите.

Какви са вашите музикални преживявания във видеоигрите? Откривате ли нова музика там по-често отколкото на други платформи?

Кажете ни в Facebook страницата на предаването Mюзик Пойнт.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. 

Слушайте в неделя от 19 по БНР Бургас.

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: британски стартъп с идея за демократизиране на музикалната продуцка с помощта на Изкуствен Интелект.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 8 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 МАЙ!

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост по отношение на забрани. Това се дължи на факта, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста. В знак на състрадание към него вярващите се опитват да отказват храна. В краен случай на този ден православните имат право да ядат само постни хлябове и да пият само вода след изнасянето на..

публикувано на 03.05.24 в 07:33

"Булевард Демокрация" на 2 май

Темите в предаването: От ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в РИК Бургас, кои кандидатите за депутати от бургаски регион, ще чуем от Християна Йорданова. Как започва сезонът в Слънчев бряг, интервю на Даниела Костадинова с хотелиера Елена Андонова. В Бургас беше спазена традицията и на Велики четвъртък бяха боядисани яйца..

публикувано на 02.05.24 в 13:58

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 МАЙ!

Ако ни четете в този час, това означава, че сте от онзи, подозираме неголям процент хора, които не са успели да си слеят празниците и днес се налага да поработят. Добре дошли в нашия отбор на 2 май! Ето и част от акцентите в ефира до 10 часа: Какви са нагласите преди изборите в Сливен – там, където сглобката не се сглоби, лявото се..

публикувано на 02.05.24 в 06:56

Очаквайте в Акценти на 1 май

Темите в предаването ни днес:  - Има ли напредък в спазването на правата на работещите у нас? Какво се промени от голямата  стачна вълна в САЩ с искане за осемчасов работен ден в далечната 1886 година и съвременните реалности? Равносметката – преди и сега в коментара на председателя на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. -   Бургас..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

"Булевард Демокрация" на 30 април

Темите в предаването днес: Левицата обяви имената на кандидатите си за депутати от бургаски регион, листата ще се води от Румен Петков, кои са останалите? Какви са нагласите и очакванията  на гражданите на Ямбол на предстоящите избори 2 в 1? Репортаж на Даниела Костова. Трудови борси и обучения за безработни..

публикувано на 30.04.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 30 АПРИЛ!

С дъжд изпращаме последния ден на април. Готвим се за голямата празнична поредица, но все още сме на делнична вълна. Такива са и темите ни в ефира до 10 часа: Финансовото състояние на Община Средец е на фокус в минутите след 8. Има реален риск от блокиране на банкови сметки на администрацията, предупреди кметът Иван Кичев. Какви са..

обновено на 30.04.24 в 07:09

Булевард Демокрация на 29-ти април

В днешния Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки започваме с малко данни в предаването.  Царево ще има нов резервоар за питейна вода от язовир Ясна поляна, днес бе направена първата копка.  От работата на патолозите често пъти зависи и правилното лечение. Те са тези, които са в помощ на лекарите за поставянето на диагнози..

публикувано на 29.04.24 в 14:50