Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Изпълнени желания" от Яра Анурова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

«…Аз много обичам синьото  морето и неговия бряг,

обичам уютния град Бургас.

Мога да кажа, че «АЗ СЪМ БУРГАЗЛИЯ».

Това място ми дава безкрайни възможности за творчество,

радост, забавление…»

20 май 2022г.

Живели едно време три семейства рибари в малко рибарско селище. Уж си имали всичко, но на всяко липсвало по нещо. Първото семейство имало много деца, но те често гладували, защото старата  прогнила лодка не можела да плава навътре в морето и уловът бил оскъден. Второто семейство имало красива къща, но Бог не им дал деца. Те били много тъжни и нещастни, и мечтаели за своя рожба. Третото семейство имало голяма дървена лодка, с която по чудо ловили много риба, но били мързеливи и не се грижили за своя дом. Покривът течал, стените били напукани, а вятърът се гонели дъждът се изливал като из ведро в стаите.

В един топъл декемврийски ден, Свети Николай, покровителят на рибарите и моряците, изпратил своя помощник ангелът Ники да види, как живеят рибарите в малкото селце. Ангелчето прелитало от къща в къща и разбрало, че всеки си има своя мъка. В първата нямало достатъчно храна, за да си нахранят децата, затова им трябвало нова лодка да ловят риба вътре в морето. Във втората – Бог не дал деца, а стопаните много искали да си имат свои. В третата къща била порутена и неприветлива, и хората мечтаели за нова.

Тогава, Ники решил да хвърли вълшебни риболовни мрежи във всеки двор и на сутринта всяко семейство да види истинското чудо.

Рано, при изгрев слънце, рибарите отплавали със своите лодки далеч от брега. Хвърлили за първи път мрежите с надежда за добър улов.  Морето било спокойно и тихо, но рибарите не уловили нищо. Хвърлили втори път мрежите. Морето започнало да се поклаща, лодките се полюшвали по вълните, облаци започнали да се събират на небето, но рибарите извадили само с водорасли лъскави раковини и камъчета.

Метнали за трети път мрежите. Морето се разбушувало и тъмни облаци закрили слънцето. Рибарите не се уплашили, и извадили своя улов.

Във всяка от мрежите имало по един златен шаран. Трите златни риби били синове на морския цар. Блестели като злато, заслепявайки очите им. Осветявали цялото море, със сияние и блясък.

Рибарите били изненадани от такова чудо и в един миг си помислили: «Дааа… Това е риба! Сега ще я занеса у дома! Ще бъде добра вечеря!».

Шаранът на първия рибар изведнъж заговорил с човешки глас:

- Пусни ме обратно в морето с мир! Ще изпълня всякакво твое желание.

Рибарят бил много изненадан, но той мечтаел само за едно - да донесе вкусна храна за децата си, затова отказал

Златният шаран му отвърнал:

- Върни се вкъщи, и виж чудото!

Рибарят се смилил и освободил рибата от мрежата.

Шаранът на втория рибар също се замолил с човешки глас:

-Пусни ме в морето с мир!  Там ме чакат баща ми – морският цар и моите любими братя! Ще изпълня всяко твое желние.

Рибарят бил учуден, но силно желаел рожба и се смилил над рибата.

Вълшебният шаран му благодарил с думите:

- Отплавай вкъщи и чудото те очаква!

Втория рибар му повярвал и го пуснал в морето.

Третият рибар също бил изненадан, когато златният му шран заговорил с човешки глас:

- Пусни ме в морето с мир!  Там ме чакат баща ми – морският цар и братята ми!

Третият рибар отговорил:

- Не искам да те пусна! Жена ми ще сготви празнична рибена чорба от теб.

Но вълшебният шаран се примолил още повече, и обещал да изпълни всяко негово желание. Тогава рибарят се съгласил да го пусне, ако шаранът му достави голяма и красива къща.

По залез слънце тримата рибари се прибрали по домовете си. Разказали на жените си невероятната история, която им се случила в морето.

Огледали се наоколо, но видели, че желанията им не били изпълнени. Чудото не се случило, както обещали златните шарани.

- Златните шарани ни измамиха! – помислили си те.

Но ангелчето Ники видяло всичко, и решило да помогне на рибарските семейства. Появило се пред бедните хора и им казало:

- Правилно постъпихте! Тези златни шарани, на които върнахте свободата, са синове на морския цар. Гледах ви и чудото, което очаквате, вече е тук!  То е във вас! Вашите желания, вашите мисли, вашата доброта ще ви помагат цял живот! Обединете се! И дайте един на друг това, от което имате нужда.

Първото семейство да приеме помощта и грижите за децата си от второто семейство.

Третото семейство да услужи с новата си лодка, а в къщата на второто семейство да живеете весело и щастливо всички заедно!

След тези свои думи ангелчето Ники изчезнало вмиг.

Хората от рибарското селище се огледали, помислили и решили да за живеят заедно винаги, да се радват на децата си, да си помагат в трудности и несгоди.


Автор: Яра Анурова
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 юни

Темите в предаването: С разпит на свидетели започна по същество делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Репортаж на Даниела Костадинова. 15%  таван на надценка на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в..

публикувано на 25.06.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮНИ!

Добро утро във вторник на вълните на БНР-Бургас и лятото! Ето и част от темите в ефира до 10 часа: Общинският съвет на Бургас се събира днес след като през май нямаше заседание заради изборите. Акцентите в работата на местния парламент ще откроим след новините в 8 часа. Третото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира от..

обновено на 25.06.24 в 07:08