Любомир Кючуков

Любомир Кючуков за примирието в Газа: Епизод от тежка криза. Трайното решение - създаване на две държави

" Няма победител . И двете страни са заинтересовани от това споразумение, от тази размяна на заложници. Това е позитивен епизод в условията на тежка криза ." Този коментар направи в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш..

публикувано на 25.11.23 в 11:39
Украински бойци на позиция в Донецка област на Украйна

Шашанк Джоши: Европа трябва да се пробуди, за да не допусне руска власт над Киев

"Трябва да помислим как да спрем тази трагедия" - войната в Украйна. Тези думи на Владимир Путин направиха впечатление от видеоконферентната дискусия на Г-20 през седмицата. От Кремъл обаче не дават никакви индикации, че се отказват от целите си,..

публикувано на 25.11.23 в 10:25

Красимир Киров: 2050 г. очаквам първите централи, използващи теромоядрен синтез

Като част от ЕС България може да е участник в иновативните проекти за търсене на нов тип енерги я, каза за "Закуска на тревата" Красимир Киров . От 2023-та година той работи в  Института за ядрени изследвания в Оксфорд, Великобритания...

публикувано на 25.11.23 в 09:30

"По ръба" с Калина Андролова: Асен постави България на разпродажба

Финансовият министър Асен Василев продава 700 000 декара от държавния поземлен фонд срещу 340 милиона лева, които е заложил в приходната част на бюджета, съобщава сайтът „Епицентър“. Става дума за 1/5 от целия поземлен фонд. Явно, че някакво..

публикувано на 25.11.23 в 13:50

Коментар на Петър Волгин: Национален интерес и евроатлантизъм

Герд Вилдерс е големият победител на парламентарните избори в Нидерландия, а Франс Тимерманс е големият губещ. Защо Партията на свободата, оглавявана от Вилдерс, спечели изборите, а ляво-зеленият алианс начело с Вилдерс загуби? Защо..

публикувано на 25.11.23 в 12:40
Снимката е илюстративна

Ще остане ли град Мартен, Русенско без поща?

Има опасност пощенският клон в град Мартен, Русенско, да бъде закрит . Тази вероятност се оказва, че тревожи повече от 250 възрастни хора от градчето, които всеки месец на седмо число се нареждат на опашка за пенсиите си . Какъв е проблемът и..

публикувано на 25.11.23 в 08:10
Младен Мисана

Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует

Росица Копукова и Младен Мисана са един неразделим поетичен дует. Двамата пишат стихове, разкази, есета и издават заедно от години. "Скитници след лято" е поредната поетична стихосбирка и на двамата. Може би имат общи над 15 книги. Много са..

публикувано на 24.11.23 в 17:17
Стела Николова

Стела Николова: Институтът на запрещението ще бъде заменен

Народното събрание създаде временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти. Комисията ще проучва нарушенията, установени от европейския Комитет против изтезанията и националния омбудсман. Временната комисия е със срок 6 месеца...

публикувано на 24.11.23 в 11:25
проф. д-р Емил Паскалев

Проф. Емил Паскалев: Веднъж появило се, хроничното бъбречно заболяване прогресира без ход назад

Пул от много голям брой пациенти са потенциално застрашени да бъдат засегнати от хроничното бъбречно заболяване. Това обясни пред БНР проф. д-р Емил Паскалев, ръководител на Нефрологичното дружество в България, началник на Клиниката по..

публикувано на 24.11.23 в 10:27
Проф. Владко Мурдаров

Проф. Владко Мурдаров за не/правилното използване на изрази в българския език

"Неправилно е да се каже "На сто процента", а се казва "Работата е свършена 100 процента или сто процентово , сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Владко Мурдаров, български езиковед и превода ч. "Това е един от изразите, който стана много модерен..

публикувано на 23.11.23 в 17:30