Роб Уотсън - парламентарен анализатор на Би Би Си.

Роб Уотсън: Риши Сунак се надява да е натиснал копчето "рестарт" в отношенията ЕС - Великобритания

Референдумът за Брекзит беше преди близо седем години, но все още произвежда новини. Като тази от началото на седмицата: Великобритания и ЕС се споразумяха за промяна на Протокола за Северна Ирландия . Това вероятно е най-спорният документ, който..

публикувано на 04.03.23 в 11:57
Александър Вучич и Албин Курти

Миодраг Миличевич: Знаковият момент за Косово е загърбването на спора за статута му

"Предложение на Европейския съюз – споразумение за пътя към нормализация между Косово и Сърбия." Това е названието на официален документ-декларация, който беше публикуван в понеделник от Европейската служба по външна дейност след преговорите в..

публикувано на 04.03.23 в 11:19
Крепостта Масада

Папирус със заплатата на римски легионер бе открит в Израел

Римските войници, завоювали Юдея в края на първи век от нашета ера, са получавали почти толкова колкото са били удръжките им за униформено облекло - туника и ботуши, за оръжие и за храна на коня им, става ясно от разчетения в Израелското управление на..

публикувано на 05.03.23 в 05:55

Шипка в душите и сърцата, отвъд политическата злоупотреба

Днес, когато честваме националния ни празник и 145 години от Освобождението, отправяме поглед към светинята Шипка. Всяка година на този ден поколения българи изкачват върха, за да се поклонят, да поднесат цвете и да замълчат. На това паметно място..

публикувано на 03.03.23 в 11:24
Стефан Дечев

Доц. Стефан Дечев: Зададе се вълна за изкористяване на националния празник

Все повече сред активната общественост дебатите за националния празник се засилват. Тези дебати вървят още от момента, когато 3 март беше обявен за национален празник, а  от средата на 90-те години датата започна да се поставя под съмнение ...

публикувано на 03.03.23 в 09:25

Историята, която разединява

"В България, в нашето общество трябва да положим много усилия, досега не са положени – за осмисляне на тези важни събития от нашата история, така че те да не бъдат у нас самите представяни просто и еднозначно. Истината винаги е една, но зад нея..

публикувано на 02.03.23 в 11:15
Хасан Адемов

Хасан Адемов: Ако партиите защитават тесния си партиен интерес, значи загърбват националния

"Защо трябва да делим политическите партии на приемливи и неприемливи ? Водещи трябва да бъдат политиките, които предлагат. Най-важното е да се обединим около политики. Ако продължаваме по този начин – с този не можем, с онзи не можем, стигаме до..

публикувано на 02.03.23 в 08:00
Георги Караманев

Георги Караманев за своите дигитални реалности

„Дигитални истории“ е името на проект, който води началото си точно отпреди две години – било е 1 март 2021. Това е пространство за смисъл, това е място, "където се събират технологиите - с човешкото, журналистиката - с програмирането" ...

публикувано на 01.03.23 в 15:41
д-р Мирослав Спасов

Д-р Мирослав Спасов: Държим на приемливо и за двете страни повишение на потребителската такса

"Държим на социално поносимо, приемливо и за двете страни повишение на потребителската такса ." Това каза в интервю за БНР общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов. "Да се помисли за нейната корекция. Ние сме отворени за диалог, така..

публикувано на 01.03.23 в 08:59
Евелина Славкова

Евелина Славкова: За ПП и ДБ ще бъде трудно да удържат задълго образа на силна коалиция

"Битката ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ ще бъде основната битка, която ще наблюдаваме в тази кампания. Вече в доста дълъг период сме в перманентна политическа кампания . Това е официалната част преди изборите. Тази кампания стана вече много дълга и досадна на..

публикувано на 01.03.23 в 07:52