Експеримент: 24-часов театрален маратон в Габрово

24-часов театрален маратон в Габрово ще се реализира благодарение на партньорството между Драматичен театър "Рачо Стоянов" и "Малка театрална компания". Събитието е озаглавено "Театър-24", а неговите организатори го наричат "маратонски празник"...

публикувано на 18.09.23 в 15:04
Мариана Тодорова

Футуролог: Метафората за черна кутия в ИИ е жива. Разработчици докладват за критични моменти

Шансовете "Скайнет" – съзнателната компютърна мрежа от филма "Терминатор", която унищожава света с човешките оръжия, да се "събуди", са 50:50, смята футурологът Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН. В интервю за БНР..

публикувано на 18.09.23 в 10:48
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Ако подкрепата за кабинета падне критично, ротацията може да се случи и по-рано от март

" Няма да видим вълна на промяна в местната власт ." Тази прогноза направи в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". " Няма партия на хоризонта, която да е на вълната на надеждите и очакванията на хората , която да..

публикувано на 18.09.23 в 08:31
Хабиб Харави

Хабиб Харави за историята и географията на Тунис

Той се казва Хабиб Харави и през ученическата ваканция води български туристи в Сахара, където разказва и показва какъв е живота на берберите. Хабиб Харави е лицензиран екскурзовод, единствен с български език в Тунис. Самият той е от това..

публикувано на 17.09.23 в 13:50
Снимката е илюстративна

650 ученици прекрачиха прага на най-голямото българско училище зад граница - "Малко българско училище"

650 ученици прекрачиха в първия учебен ден прага на най-голямото българско училище зад граница - "Малко българско училище" край Чикаго . В "Малко българско училище" край Чикаго учебната година се открива за 14 - ти път. То е едно от..

публикувано на 17.09.23 в 13:04

Национален фолклорен фестивал „Ритъмът на България“ в Ловеч на 22 септември

За осма поредна година Ловеч ще е домакин на Националния фолклорен фестивал „Ритъмът на България“ .  Той ще се проведе от 22 до 24 септември на откритата сцена на централния площад „Екзарх Йосиф Пэрви“ в града. Над 400 изпълнители от цялата страна..

публикувано на 17.09.23 в 11:47
Снимката е илюстративна

Как учителите от ОУ „Христо Смирненски“ от Петрич прекарват лятото

Почти във всички училища едно от първите съчинения, които възлагат на децата в началото на учебната година е да разкажат как са изкарали лятото. Ако накарат да напишат същото такова съчинение учителките от ОУ „Христо Смирненски“ в Петрич, то ще е..

публикувано на 17.09.23 в 10:57

Старата обсерватория в Благоевград ще бъде превърната в модерен планетариум

Старата обсерватория  в Благоевград, която  от години не работи, а сградата се руши, ще бъде превърната в модерен планетариум. Това е само  част от мащабен проект за  развитието на зелените системи в областния център, а парк „ Ловен дом“, който е един..

публикувано на 17.09.23 в 06:30
Демонстрация в памет на Махса Амини една година след смъртта на младата жена. Мелбърн, Австралия, 16 септември 2023 г.

Араш Азизи: Икономическото унищожение на Иран не води до демокрация

" Нещата се промениха много за една година . Станахме толкова по-дръзки и по-смели. Изплашена съм до смърт, когато минавам покрай моралната полиция, но държа главата си вдигната и се преструвам, че не ги виждам. Нося каквито си искам дрехи навън...

публикувано на 16.09.23 в 16:19

"След края на историята" с Александър Сивилов: "Либералът" Пиночет и превратът в Чили

Преди петдесет години, на 11 септември 1973 г., бомби започват да падат върху президентския дворец "Ла Монеда", в центъра на чилийската столица Сантяго. В сградата е само президентът Салвадор Алиенде с 20 души от личната му охрана. Това не е..

публикувано на 16.09.23 в 13:45