Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артур Кордон: Европа проспа големия взрив на изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Появата на ChatGPT ускорява дебата за нуждата от въвеждане на изкуствен интелект в бизнеса и производството. Това твърди д-р Артур Кордон. Неговата компания консултира бизнеси за употребата му. Кордон е признат експерт и пионер в прилагането на изкуствен интелект в бизнеса с 30-годишен опит, доктор в Техническия университет в София, България. Според него образованието трябва да се промени и да се засили обучението в областта на изкуствения интелект, а българският бизнес трябва да разбере, че има полза от прилагането му.

Изкуственият интелект навлиза сериозно в бизнеса, свидетелства д-р Артур Кордон. Неговата консултантска фирма съветва компании в САЩ как да въвеждат изкуствения интелект. От години той се опитва да постави на дневен ред въвеждането на изкуствения интелект в различни производствени процеси. Но именно появата на ChatGPTминалата година според него е показала нуждата за засиленото използване на ИИ. Макар приложението да е по-полезно в творческите професии, прилагането на ИИ в бизнеса не трябва да бъде подценявано, смята Кордон.

"До появата на ChatGPT - пълно мълчание. И изведнъж ни удря с чук по главата. Този ИИ, който си мислехме, че е черно-бял, в повечето случаи той не заменя, той усилва естествения интелект. Компаниите го използват, за да управляват по-добре производствените процеси."

Реорганизацията не означава непременно уволнение, подчертава Артур Кордон. Според него ИИ отнема работни места, но създава много повече такива. Не се страхувайте от ИИ – това е огромна възможност и перспективата за бъдещето, призовава той.

"Добавена стойност се създава най-вече от увеличената продуктивност, от добавения интелект на системите. Обикновено ние ги прилагаме там, където има силно интелигентна компонента, където не се маха рутинен труд. Веднага се уволняват хора, където рутинният труд е очеваден, но от това не се добавя много стойност. (...) Икономическият ефект от системите за ИИ надделява. Затова по-важното е да въведем повече хора, които разбират това. За да ги направим по-ефективни, отколкото да режем глави."

До "рязане на глави" обаче ще се стигне. В края на март американската банка "Голдман Сакс" излезе с анализ, че замяната с платформите за изкуствен интелект може да засегне 300 милиона души в световен мащаб. В САЩ замяната ще засегне между 25 на сто и 50 на сто от служителите. Особено онези, които работят в областта на помощните административни дейности в частния и държавния сектор (46 на сто), в правната сфера, архитектурата и инженерните дейности. Но анализът показва още, че с времето изкуственият интелект може да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт с до 7 на сто. Практиката Артур Кордон потвърждава това. По думите му първото, за което бизнесът пита, е дали конкуренцията използва ИИ.

"Почти няма компания без група по изкуствен интелект."

Артур Кордон и Павлик Пръвчев  Снимка: Ани Петрова

В Европа обаче въпросът е бил проспан, констатира Артур Кордон. Последната статистика на Евростат го подкрепя. През 2021 г. 8% от фирмите в ЕС са използвали ИИ. Държави като Дания са регистрира най-висок дял на предприятията - 24%. Португалия и Финландия са другите държави с относително високо навлизане на ИИ – около 17%. В дъното обаче са Полша, Унгария, Кипър, Естония и България с по 3 процента навлизане. Румъния е с 1%.

"Бизнесът в Европа пропусна този голям взрив през последните 10 години, проспа го. Ако някой се беше сетил дори преди една година, сега щеше да е с месеци напред и да изсмуче голяма част от конкуренцията."

57 на сто от инвестициите в ИИ са в САЩ и едва няколко процента са в Европа, цитира данни Кордон.

Образованието трябва да се промени обучението по компютърни технологии и изчислителна техника да се адаптира, категоричен е експертът.

"Тази машина вече работи. В България я няма. Кадрите ще излязат може би след 2-3 години."

Артур Кордон вярва, че образованието и в България ще засили повече интереса към тези нови професии. Миналата година държавата публикува образователните стандарти за специалността "Програмист на изкуствен интелект", която ще се преподава в средното образование. В големите български университети има специалност "Изкуствен интелект" за обучение на студенти. БАН и институти като ГЕЙТ и ИНСАЙТ привличат най-талантливите от тях.

Най-реално въвеждането на ИИ може да стане през образованието, става ясно от написаната през 2020-а година Концепция за развитието на ИИ до 2030 г. Според Артур Кордон обаче трябва да има дългосрочна стратегия къде и как да се реорганизира средното образование.

"Там е далечното бъдеще."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият  празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38