Седмицата на бързи обороти

„Седмицата на бързи обороти“ обобщава новините от света всяка събота от 09:05 до 09:30 часа и събитията от България - всяка неделя от 09:05 до 09:30 часа. 

Публикации

Седмица под знака на борбата с насилието

Изпращаме една седмица, преминала под знака на насилието и борбата с него. На извънредно заседание парламентарната Правна комисия увеличи наказанията за телесна повреда и включи интимната връзка в Закона за защита от домашно насилие. В..

публикувано на 06.08.23 в 09:49
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Седмицата беше белязана от пожари, евакуации бомбардировки

В настъпилата ера на глобално сваряване, пожари доведоха до мащабни евакуации и трагедии в съседна Гърция и на други места в Европа. Руският президент обеща прехрана на Африка, докато армията му бомбардира складове за зърно.  Ето някои от темите, за..

публикувано на 29.07.23 в 12:26

Седмица под знака на събитията в Украйна и жегите в Северното полукълбо

Република Северна Македония започна процедурата за вписване на българите в конституцията. След приемането от кабинета към одобряване на промените ще пристъпи и парламентът.  Промените в конституцията на РСМ - приети от правителството,..

публикувано на 22.07.23 в 10:06

Седмица на словесни престрелки на високо равнище, протести на синдикати, горещини

Седмица, белязана с поредна порция словесни престрелки между президента и премиера, сложни политически еквилибристики в парламента, приет на първо четене бюджет за 2023 година, и серия от протести за по-високи заплати. Всичко това на фона на..

публикувано на 16.07.23 в 10:07

Срещата на НАТО във Вилнюс, войната в Украйна и други акценти от седмицата

През тази седмица:  -НАТО потвърди обещанието си един ден да приеме Украйна, а Русия потвърди намерението си да продължи своята война срещу украинска територия.  -САЩ видяха положително развитие в отношенията си с Китай на фона на..

публикувано на 15.07.23 в 10:18

Визитата на Зеленски, операцията на Западния бряг и други акценти от седмицата

Украинският президент Володимир Зеленски получи силна подкрепа от редица държави от НАТО за членството на страната му в Алианса. Той предприе поредица от посещения като първата му спирка беше България. От Прага Зеленски настоя за ясен сигнал..

публикувано на 08.07.23 в 10:02

Седмица на безплодни лидерски срещи и демонстрации на политическо его

Седмица с продължаващо тлеещо напрежение, седмица на безплодни лидерски срещи, на премълчаните мисли и демонстрации на политическо его. Седем дни на тежки равносметки, на нови битки и разделителни линии. Седмица, която се подчини на..

публикувано на 02.07.23 в 09:54

Бунтът на "Вагнер" и останалите международни новини от седмицата

Какво последва след нуспешния “марш за справедливост” на частната наемническа групировка "Вагнер" в Русия? Какви бяха изявленията на замесените и засегнатите, реакциите и коментарите? Обобщението може да чуете в звуковия файл. И още: - Имигрант..

публикувано на 01.07.23 в 09:36

Крехкото ротационно управление бе поставено на карта - кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица?

"Метеж" или "инсценировка" - все още не е ясно какво се случи в Русия, където собственикът на частната компания "Вагнер" Евгений Пригожин овладя Ростов на Дон и тръгна към Москва, но след това бе помилван и спокойно ще отиде в Беларус. Това..

публикувано на 25.06.23 в 10:03

Войнишки бунтове, потънал батискаф, трагедия с мигранти и други акценти от седмицата

Разбунтували се руски военни части са овладели рано тази сутрин областния център Ростов на Дон. В Москва са въведени антитерористични мерки, засилена е охраната около Кремъл и другите държавни институции. Лидерът им, Евгений Пригожин, раздава ултиматуми..

публикувано на 24.06.23 в 09:52