Седмицата на бързи обороти

„Седмицата на бързи обороти“ обобщава новините от света всяка събота от 09:05 до 09:30 часа и събитията от България - всяка неделя от 09:05 до 09:30 часа. 

Публикации

Малък мост бе унищожен от израелски въздушен удар в Южен Ливан на 7 април 2023 г. при ответен отговор на ракетен обстрел от ливанска територия. Това стана след напрежение и сблъсъци между израелски полицаи и палестинци в комплекса на джамията

Финландия влезе в НАТО, Тръмп с 34 обвинения - акценти от седмицата по света

След дълги години запазване на военен неутралитет Финландия официално стана член на НАТО в най-бързия процес по присъединяване в новата история на Алианса. Приемането ѝ практически удвои границата, която Русия дели с държави от НАТО. Полша е..

публикувано на 08.04.23 в 09:56
Доналд Тръмп

Дрънкане на ядрени оръжия от Русия, разбита терористична група в Гърция и обвинения за Тръмп белязаха седмицата

Ново дрънкане на ядрени оръжия от Русия  Нова карта от ядреното тесте изигра Русия през изминалата седмица. Владимир Путин обяви, че страната му ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин подчерта, че Съединените щати от години..

публикувано на 01.04.23 в 10:26
Фрагмент от откритата при акцията на ГДБОП картина на Джаксън Полък

Снаряди за Украйна, избори, Джаксън Полък - новинарски акценти от седмицата

България няма да се включи в инициативата за закупуване на снаряди за Украйна, която се защитава в бруталната руска война срещу нея, въпреки че повечето европейски държави (включително Унгария, считан за Троянски кон на Русия) се присъединиха към..

публикувано на 26.03.23 в 09:58
Протест във Франция след налагане на пенсионната реформа

Заповед за арест на Путин, сблъсък САЩ-Русия над Черно море, МиГ-29 за Украйна - акценти от седмицата по света

Международният наказателен съд поиска ареста на Владимир Путин, съюзници на Украйна ще ѝ изпратят изтребители МиГ, а руски и американски летателни апарати се сблъскаха над Черно море. Сред глобалните притеснения се завърна финансовата криза, но..

публикувано на 18.03.23 в 10:49
Игнасио Мулеро

Екстремните спортове 26 февруари - 5 март 2023

Двама българи ще направят опит този сезон да изкачат един или повече осемхилядници в Хималаите. Идната семдица към Непал заминава сливенският алпинист с дългогодишен опит и във високата планина, и по големите стени Господин Динев . Той има пермити за..

публикувано на 05.03.23 в 15:32

Разделение и катастрофи белязаха световните събития през седмицата

Световното управление претърпя неуспех. Констатацията е премиера на Индия Нарендра Моди на базата на опита от последните години – финансова криза, климатични промени, пандемия, тероризъм и война. В седмица, в която нямаше силни аргументи,..

публикувано на 04.03.23 в 10:05

Седмица под знака на равносметката

Седмицата на равносметката. Какво научихме за една година, какво не научихме и какво не ни беше казано. Истината, заровена под думи, под тонове бетон и метал. Ще поискате ли да я изровите. За да не получите пак от същото. С набиращата..

публикувано на 26.02.23 в 10:04

Последиците от труса в Турция и Сирия, войната в Украйна - акценти от седмицата по света

Новините от Турция и Сирия доминираха в емисиите и през тази седмица - втора след катастрофалното земетресение. На фона на увеличаващия се всеки ден брой на жертвите, се открояваха новините за спасени хора - близо 12 дни след труса. Сред случаите,..

публикувано на 18.02.23 в 11:01
Месут Ханчер седи сред останките от дома си в Кахраманараш, държейки ръката на мъртвата си 15-годишна дъщеря.

Седмицата на неописуемата трагедия в Турция и Сирия

Близо 24 000 са към момента жертвите след мощните земетресения в понеделник , засегнали Южна Турция и Северна Сирия . В ход са спасителни операции. Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Брюксел , Лондон и Париж с искания за..

публикувано на 11.02.23 в 09:53
Последици от ракетна атака в Краматорск, Донецка област на Украйна, 2 февруари 2023 г.

ЕК заседава в страна във война, още оръжия за Киев - акценти от седмицата по света

За първи път Европейската комисия заседава в страна, където се води война. Украйна бе домакин на среща на върха, с която се опитва да убеди Брюксел, че заслужава да стане член на ЕС по-бързо от всички държави досега.  Русия обвини Запада, че..

публикувано на 04.02.23 в 10:51