Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданската медия ФАР от Цариброд празнува 7-ми рожден ден

Снимка: far.rs

Опазването на традициите, езика и културата на българското национално малцинство в Сърбия, както и създаването на мултикултурен мост между Сърбия и България вече 7 години е мисия на ФАР.  Мултимедийният портал публикува информация на български и сръбски език и стана разпознаваем като медия, отстояваща ценностите на българската общност.

"Създаден преди точно седем години – на 1 март 2016 г., ФАР измина трънлив път, осеян с предизвикателства и препятствия, но и с много медийни материали на български и сръбски език, спазвайки стандартите на професионалната журналистика без политическо влияние, сензации и таблоидизация" – посочват от от екипа на медията по повод празника си и се гордеят със създаденото във времето – интернет портал, телевизионен канал, списание за деца и юноши и Гражданско сдружение "Емблема".


"Негативната тенденция на политически натиск и заплахи не подмина и ФАР. Несправедливо и манипулирано разпределение на финансови средства в обезсмислените медийни конкурси, изнудване, омаловажаване, непрозрачност на работата на отделни местни политици и демонстрация на мощ, опит за унищожаване репутацията на ФАР... – всичко това е част от нашата действителност" – казват с днешна дата от екипа на медията.

Макар да няма финансово рамо от страна на Община Цариброд, медията работи в сътрудничество с редица институции от България, като Изпълнителната Агенция за българите в чужбина, БТА, Посолството на България в Белград, консулството ни в Ниш, други медии и културно-информационните центрове на българите в Западните покрайнини и пр. Българското национално радио също е един от достоверните източници на информация за медията от западната страна на границата.

Снимки: Милана Виденов Миланов, Редакцията на ФАР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34
Снимка: Facebook / Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

Българското училище "Иван Вазов" в Париж се готви за 10-ия си рожден ден

Учениците и учителите от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж готвят специален концерт , с който на 19 май от 11,30 ч. ще отбележат 10-ата годишнина от създаването на школото. Това е "мястото във Франция, в което ние заедно..

публикувано на 21.04.24 в 09:15