Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравей, училище любимо!

38 училища във видинска област отвориха врати, за да посрещнат своите ученици. 10 035 са учениците в областта, първокласниците са малко под 1000. За първи път прага на десетте училища от община Видин прекрачват 550 деца. В областта функционират и три защитени училища. В 11 паралелки е реализиран прием след 7-ми клас. Броят на учителите за учебната 2011/2012 година е 877. Заедно с училищата, 22 детски градини на територията на общината посрещнаха 15 септември. В тях ще се обучават над 1800 деца.

Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик посрещна своите 58 първокласници при материална база, осигурено отопление за зимата и всичко необходимо за протичането на нормален учебен процес. По стар български обичай първокласниците и петокласниците в СОУ "Христо Ботев" бяха посрещнати с питка и мед. Тази година училището приема 70 петокласници, в три паралелки. В гимназиалния 9 клас са 26 ученици в една общообразователна паралелка. За последен път откриха новата учебна година и 34-мата абитуриенти. И в двете училища са осигурени учебници, транспорт и безплатна храна за пътуващите ученици.

За първи път прага на школото прекрачиха и 35 първокласника в СОУ "Св. св. Кирил и Методий"- Брегово. През тази учебна одина в училището, което е средищно за общината, ще се обучават около 326 деца в 18 паралелки. Ще има и 3 полуинтернатни групи. За децата от полуинтернатните групи е осигурено целодневно обучение, храна и транспорт. В общината ще работят 6 детски градини, като в най-голямата "Детелина", в общинския център ще се обучават и възпитават 86 деца, а в останалите децата са около 100. Своите ученици посрещна и Професионалната гимназия по земеделие "Васил Левски". Училището подготвя кадри за селското стопанство.

 
 
Около 300 ученици влязоха в класните стаи на СОУ "Васил Левски"- Кула, като за 23 училищният звънец бие за първи път. Специалнов училището бе и екип от болница "Лозенец", за да отпразнува първият учебен ден на малката Памела- детето с първата в България чернодробна трансплантация, извършена през 2004 година, когато Памела е само на 7 месеца.

 
 
 
1 651 първокласници прекрачиха прага на училищата във Врачанско. 1 252-ма ще бъдат на целодневно обучение по желание на родителите си. За 20 000 деца в областта днес е първият учебен ден. Учениците ще посещават 78 училища, като от тях 40 са средишни. Учебната година във Врачанско започне с недостиг на учители. Свободни места има за учители по английски език, математика и информатика.

© Снимка: Община Мездра

 
 
 
Седем училища отвориха врати в община Мездра, за да посрещнат своите 1 720 деца. 159 са първокласниците, а 150- учениците в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство.

 
 
 
 
 
 
За новата учебна година първокласниците в община Лом са 250. Иначе общо над 3000 ученици изпълниха дворовете на 9-те училища и 11-те детски градини на територията на общината. В първия учебен ден в районите на училищата, пешеходните пътеки и опасните пътни участъци в Лом бяха ангажирани всички униформени от КАТ и сектор "Охранителна полиция.
 

© Снимка: Община Берковица

Оригинална церемония за първия учебен ден имаше в Професионалната лесотехническа гимназия в Берковица- там бъдещите лесовъди преминаха през специална арка с формата на шестица. Броят на учениците в общината е 1400. За децата, навършили 5- годишна възраст, е организирана задължителната предучилищна подготовка, както и целодневна организация на обучението. Осигурено е медицинско обслужване и транспорт. Всички райони около училищата и детските градини са обезопасени и осветени, поставени са нови пътни знаци и ограждения.


НА ДОБЪР ЧАС, УЧЕНИЦИ!
По публикацията работи: Eкип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ГЕРБ-СДС са първи в област Враца с 37% от гласовете

С 37,28 на сто ГЕРБ - СДС са първи в област Враца, според окончателните резултати. Втори - с 16,10 на сто, са ДПС - Ново начало, следвани от "Възраждане" с 12,51%, БСП - Обединена левица с 7,29 %, ПП - ДБ с 6,88%, ИТН - 5,86%, МЕЧ - 5,56 % и "Величие" - с 2,80%. С най-много преференции и на тези избори е вторият в листата на ГЕРБ-СДС Мартин..

публикувано на 28.10.24 в 14:37

43% е избирателната активност в община Кула

Без проблеми преминаха изборите в община Кула, обявиха от общинската администрация. Гласували са 1412  избиратели, или 43.81% от имащите право на глас 3223  души. В община Кула коалицията ГЕРБ-СДС е водеща политическа сила с 675 гласа, следвана от Коалиция "Продължаваме промяната- Демократична България" с 139 гласа, ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 14:31

Село Моравица се стяга за празник

На 2 ноември жителите на   мездренското село Моравица ще се съберат, за да почетат богатата история на България и наследството на великите будители , борили се да съхранят традициите, културата и идентичността ни. От сутринта до вечерта организаторите от кметството и местното читалище предлагат ден, изпълнен с дейности за всеки -..

публикувано на 28.10.24 в 14:00

В Монтана се бави отчитането на протоколите

Обработката на протоколите от изборните секции в област Монтана се забавя заради направените смени на членове на избирателните секции в последния момент вчера и заради затруднено придвижване от отдалечените секции до областния град. Над 400 заменки на членове на комисии са направени в област Монтана - каза говорителят на Районната избирателна..

публикувано на 28.10.24 в 13:00

Ремонт ще спре водата във видински села

Водоподаването ще бъде спряно в пет села в община Видин на 29 октомври, съобщиха от ВиК дружеството.  Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово и Кутово ще бъдат без вода от 07:00 до 19:00 часа през утрешния ден.  Причината за преустановяване на водоснабдяването е извършването на  строително-монтажни работи, изграждане на връзки между..

публикувано на 28.10.24 в 13:00

Ясни са номинираните за националната литературна награда "Йордан Радичков"

Ясен е списъкът с номинираните автори за Националната литературна награда за съвременен разказ и книга „Йордан Радичков“ , която ще се присъди в Берковица за пети път. Жури  с п редседател проф. Боян Биолчев и членове -  Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов и Силва Хачерян отличи следните автори и книги (п о азбучен ред) :..

публикувано на 28.10.24 в 12:00

Бави се отчитането на окончателните резултати във Врачанско

Отчитането на окончателните резултати от изборите във Врачанско се бави заради проблеми при преброяването на бюлетините в няколко секции. Две комисии все още се очаква да се съберат, каза говорителят на Районната избирателна комисия Силия Иванова : "Наложи се няколко секционни избирателни комисии да преброят отново, с цялата комисия,..

публикувано на 28.10.24 в 11:06