Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Титаник" в къщата на 17-годишно момче от Медковец

Днес в рубриката "За жените и децата, но преди всичко за жените" по РАДИО ВИДИН ще ви срещна с едно 17-годишно момче от монтанското село Медковец, което използва ваканцията, за да твори макети на кораби, възрожденски къщи, а до края на лятото си е поставило за цел да направи и цяло село.
 
Славомир Славчев разказва, че започва да майстори първо кораба "Титаник" преди близо четири години, след като гледал безброй пъти популярния филм. Изработката на модела му отнема осем месеца! Сам си прави чертежите и изработва материалите- основните са картон, дърво, стъкло и лепило. За да наподобява истинския кораб, направил и осветление в каютите. Не след дълго се заема с нов кораб- "Оазисът на моретата", който все още не е готов, но амбицията му е скоро да го завърши:

"Първо гледах филма "Титаник" и оттам започна всичко. Започнах да го правя и ми стана доста интересно. Реших да направя още един кораб. Новият кораб се казва "Оазисът на моретата". Той е най-големият пътнически кораб в света до момента."
 
 
Докато почива от изработката на макета на "Оазисът на моретата", Славомир се е заел да направи цяло село, което се намира в планината. Момчето вече има изработени две възрожденски къщи, за който е използвал картон, пръчки от дърветата и камъчета от реката. А за своите приятели той е измайсторил китара и акордеон. Иска да продължи да изработва макети, като планира да осъвместява своето хоби с изучаването на банково дело- специалността, която е записал в училище.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападът преди поредните избори

Окончателно регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври са 24 партии и 9 коалиции, съобщиха от ЦИК.  Днес изтича крайният срок за регистрацията на кандидат-депутатските листи по места. Жребият за номерата на политическите формации в бюлетините ще бъде изтеглен утре, на 25 септември.  Четири са депутатските места за..

публикувано на 24.09.24 в 11:41

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24