Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При пожар- запази самообладание!

Демонстрационно занятие, с участието на пожарна и аварийно-спасителна техника се проведе на площад "Бдинци" във Видин. Малки и големи имаха възможността да се запознаят отблизо с реакциите на спасителните екипи при природни бедствия, пожари и други опасни за живота ситуации. Демонстрацията е включена в програмата на Седмицата на пожарната безопасност, която стартира на 10 септември и ще продължи с различни инициативи до 14 септември- професионалния празник на българските пожарникари.

"Днешното демострационно занятие представи на гражданите на Видин възможностите на всички автомобили и служители на "спешните" служби- линейка, пожарна и спасителен автомобил"- каза за РАДИО ВИДИН главен инспектор и началник "Държавен противопожарен контрол" Филип Филипов.

 
 
 
 
 
На демонстрацията присъстваха много деца, които заедно с преподавателите си с ентусиазъм и желание изгледаха демонстрациите. Едно от най-интересните за тях бе импровизираното спасяване на хора в бедствие, но въпреки крехката си възраст те са напълно подготвени за реагиране при спешни ситуации като пожар.

"Пожарникарят е този, който се вози в пожарникарската кола и гаси пожарите с вода... Видях как запалиха пожара и после го изгасиха... Когато възникне пожар, пожарникарите го гасят"- така по детски коментираха малчуганите.
"Обясняваме на децата как трябва да се предпазят по време на пожар. По-големите от тях са добре запознати, защото в детската градина провеждаме демонстрации, като каним служители на пожарната"- каза и преподавателката им.

Пред видинчани бяха направени четири демонстрации за реакция в спешни ситуации- гасене на пожар, построяване на водопроводна тръба, която изпръсква вода за 30 секунди, евакуация при природно бедствие, чрез използването на алпинистки техники и спасяване на пострадали при ПТП- едни от основните действия на специалистите при възнинал пожар.

Как да реагираме при пожар или друго бедствие?
"Най-важно е да се запази самообладание, да се сигнализира на телефон 112 и да се съобщи максимално точно от какво естество е произшествието и къде точно се намират пострадалите, ако има такива!" - съветва главен инспектор Филип Филипов.

През 1995г. с решение на Министерския съвет на Република България датата 14 септември е обявена за професионален празник на българските пожарникари. Предшественик на това е първият пожарникарски събор, сформиран 90 години по-рано в София - 14 септември 1905г. Ежегодно на тази дата българските пожарникари от цялата страна отбелязват своя празник тържествено и с разнообразни инициативи и Видин не прави изключение. 

Гражданите имаха възможността да посетят и музейната сбирка на РСПБЗН-Видин. "През м.март 2005г. в сградата на РСПБЗН-Видин е подредена музейна сбирка, представяща историята на службата от създаването и до наши дни. Тя съдържа факсимилета на Протоколи от заседания на Видинския градски общински съвет и Заповеди на кмета на Видинска община след Освобождението, с които са взети важни решения за организационното укрепване и техническо оборудване на пожарната команда. Направени са ретроспективи на сградите, в които се е помещавала Видинската пожарна през годините, представено е униформеното и бойно облекло от началото на ХХ-ти век до наши дни. В сбирката е изложена и ръчна бутална помпа, използвана за пожарогасене от Видинската доброволна пожароспасителна дружина "Спаситель", създадена през 1930 година. Специален раздел е посветен на загиналия при изпълнение на служебните си задължения през август 2004 година служител от РСПАБ-Видин - мл. л-т Огнян Борисов Иванов"- четем в сайта на Областната дирекция на МВР- Видин.

През целия днешен ден бе организиран и "Ден на отворени врати" в сградите на пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула.
По публикацията работи: Веселина Спасова и Петър Антонов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00