Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синя зона" по видински...

"За" или "против" "Синята зона" във Видин- това е основната тема в "Посоките на делника" днес. По последна информация, новата организация на движение влиза в сила след седмица- на 15 октомври, когато ще започне плащането с sms-и (към трите мобилни оператора) или с билети, които ще се продават на място. Цената на паркомясто за 1 час престой е 1 лв. В рамките на това време хората, които влизат с автомобилите си за зареждане на магазини, могат да паркират на няколко места на тази цена. От Общината ни успокояват, че въвеждането на "Синята зона" ще започне постепенно, за да има период на адаптация.

Това ще се случи първо в централната градска част, където пропуски вече няма да са необходими. Еднопосочни стават още 4 улици: "Цар Симеон Велики"- от общината до ул. "Широка"; "Бдин"- от ул. "Райнина" до Художествената галерия; "Разлог" и "Александър Стамболийски"- от ул. "Христо Ботев" до ул. "Цар Симеон Велики".

"Със или без "Синя зона" ефектът ще е нулев. В този град само се създава хаос в движението... Всичко е много добре, но не е за нашия град! И цената- лев за час, е много... Първо трябва да се оправят улиците, след това да въвеждат "Синя зона"... Хубавото е, че в центъра на града ще се движат по-малко коли... Не е редно в най-бедната община от ЕС да товариш хората с допълнителни такси и данъци... Хора, осъзнайте се, трафикът във Видин не е толкова натоварен!"-
това са само част скептичните мнения в анкетата на стажант-репортера на РАДИО ВИДИН Кристияна Кръстева.

Категорично против въвеждането на "Синя зона" се обяви и депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков.

"Видин няма нужда от "Синя зона". Не бива изградените паркинги автоматично да се превръщат в "Синя зона", те могат да се ползват като обществени. Не бива в един град, в който населението през последните 20 години е намаляло почти двойно, да се прилагат решения от градове, в които има струпвания на автомобили. Изключително висока е и социалната цена- въвеждането на "Синя зона" няма да доведе до пълнене на хазната, само ще изнерви гражданите. Ще предизвика нов хаос в движението, защото всички ще паркират извън "Зоната", за да си спестят високата такса. Мисля, че разумът ще тържествува и Синята зона във Видин няма да се случи"- каза в ефира на РАДИО ВИДИН Михаил Миков.

Общински съветници от ГЕРБ
във Видин внесоха предложение за преразглеждане на "Синята зона" в града, защото не са спазени изискванията на Закона за движение по пътищата. Граждански организации пък обявиха, че ще обжалват в Административния съд решението за Синята зона.

"Въвеждането на зоната не подлежи на определени изисквания. За платени паркинги са определени места със социално предназначение- като поликлиниката, например. Там хората не отиват по желание или за развлечение и не трябва да си плащат такава такса. Вторият ми аргумент- разходите по въвеждането на "Синя зона"- маркировки, знаци, скоби, охранители и контрольори- ще бъдат ли възвърнати?..."- коментира общинският съветник от ПП "Атака" Емил Лилов, който гласува "против" въвеждането на "Синя зона".

"Поддържам въвеждането на "Синя зона", но само в централната градска част. Така ще се регулира движението и в Общината ще влязат приходи. Предстои сериозна дискусия за останалите улици, които са разчертани. "Непрозрачен" остана и начинът, по който е избрана фирмата, която е ангажирана с подготовката"-
каза общинският съветник Любчо Йонов, от Коалиция "Преображение за Видин".

Навсякъде официалният мотив за въвеждането на "Синя зона" е да има ред в паркирането в централната градска част. Всъщност кметствата имат твърде малко законови начини да привличат собствени средства, а опитът показва, че "Синята зона" е една от печелившите общински дейности. Дали така ще е и във Видин, предстои да разберем!
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10