Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме светеца-покровител на рибарите и семейното огнище

Никулденска е темата в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Атмосферата на празника е много приятна. Може би заради наближаващите коледни празници, може би заради това, че почти във всяко семейство има Никола, Николай, Никол, Николета, Николина и т.н. Това е празник и на банкерите, и на моряците. Моряците си правят традиционна рибена чорба. В обикновените семейства се готви риба. Най-вече шаран. Смята се, че колкото повече люспи има шаранът, толкова повече пари ще има в семейството. Някои не обичат шарана, затова приготвят друга риба, по най-различни рецепти.

От сутринта радио и ТВ каналите започват да въртят поздрави за празнуващите и се получава много приятна атмосфера. Ако празникът се случи в делничен ден, какъвто е днешният, почти навсякъде се отбелязва още на място- в офиси и фирми, и хората едва дочакват вечерта, когато празнуват или със семейстсвата си, или отиват на гости на някой Николай. Според старата българска традиция на имен ден не се кани. Отива се в дома на празнуващия. Носи му се подарък. Сяда се на масата и се купонясва.

Свети Никола- покровител на моретата, на моряците и рибарите. Патрон на банкери и търговци. Един от най-големите семейни празници, чествани през зимата. Това са определенията към името на светеца.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Празникът е съпътстван от обичайната кръвна жертва към християнския светец- на празничната трапеза се поставя задължително шаран, пълнен или опечен. Рибата е смятана за слуга на Св. Николай. Задължително на масата трябва да има и никулденски хляб или кравай, както някои го наричат. Стопанинът на къщата вдига високо този хляб, за да се вдигнат високо житата през годината. Трапезата се прекажда от най-възрастната жена в семейството. На главата на шарана има кост, която наподобява християнския кръст. Костта се съхранява и се слага върху иконата на светеца. Светецът е и покровител на семейното огнище",
обясни етнографът от Регионалния исторически музей във Враца, Йорданка Манкова.

На Никулден сутринта рибарите отиват на морето или на реката, на последен за сезона риболов. Първата уловена на този ден риба не се носи в къщи, опича се веднага на брега и се раздава на присъстващите. С този празник започва сезонът на спомените. Рибарите и моряците си устройват обща трапеза и веселба.

На трапезата се слагат обредните храни- риба и хляб, задължително се приготвя варено жито, което се раздава и се хвърля от него в морето, за тези, които не са се върнали оттам. За загиналите моряци и рибари се приготвят и венци от бръшлян, които се хвърлят в морето. На този ден корабите и лодките, намиращи се в морето спират да се движат и отдават чест на патрона. В негова чест се пускат сирените на корабите. След Никулден не се ходи на риболов. Според народното поверие, започва истинската зима.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Видинчани следват традицията
и си купуват шаран, който пълнят с орехи, стафиди или лук, подправки по избор и вкус. За това, че рибената супа става по-вкусна като се сложи вода от Дунава, отговарят, че е само мит. Зависи само от уменията на готвача, дали ще стане вкусна гозбата.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00