Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Горно Церовене водят именниците в реката на Йорданов и Ивановден

В "Добро утро, кмете" ви срещаме с двама именници- Йордан Йорданов, кмет на монтанското село Горно Церовене и с Иван Барзин, кмет на община Вълчедръм. Единият- на 6-и има имен ден, а другият- на 7-и. В Горно Церовене по традиция обаче празнуват Йордановден по стар стил. Местната традиция се е запазила до днес, макар и в малко променен вид.

"На 19 януари отбелязваме и двата празника- Йорданов и Ивановден. По традиция, обикаляме къщите, в които живеят именници. След това ги водим в реката. Там са вкарани ремаркета, заредени с маси и пейки, на които ядем и пием. В 13 часа хвърляме кръста от моста на реката, който го извади получава награда", разказа за традициите в Горно Церовене кметът Йордан Йорданов. В селото, всяка година идва и именитата им съселянка- Йорданка Благоева, първата българка световна рекордьорка в дисциплината "висок скок". На 19-ти януари, освен имен ден, бившата българска спортистка празнува и рожден ден.

Кметът на Община Вълчедръм- Иван Барзин празнува именния си ден два пъти- по нов и по стар стил.

"Имам много приятели и затова празнувам на 7-ми и на 20-ти", разясни градоначалникът на монтанската община. 2012-та година кметът отбелязва като "добра" за Общината. Успешно са приключени няколко европейски проекта. Със средства на Общината е купен багер, който да се използва при чистенето в населените места на общината. Взети са и нови кофи тип "бобър". Направени са ремонти на детски градини, в училищата са подсигурени условията за нормален учебен процес. Основен бич за общината, обаче остава безработицата. Кметът се надява новата година да бъде по-добра за всички в региона.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00